Lounais-Häme Forssa

Heinämessuilta voi löytyä mitä tahansa lasikuitueläimistä päivätansseihin

Heinämessujen vahvuus on siinä, että nurkan takana voi odottaa mitä tahansa päivätansseista lasikuitueläimiin.
Heinämessuilta voi ostaa vaikka lasikuituapinan pihapuuhun. Kuva: Lassi Puhtimäki
Heinämessuilta voi ostaa vaikka lasikuituapinan pihapuuhun. Kuva: Lassi Puhtimäki

Hämmennys voi olla vallitseva tunne, kun astelee Forssan Kutomon alueelle Heinämessujen aikaan.

Nykyisin lähes kaikilla messuilla on jokin teema. On hyvinvointimessuja, sisustusmessuja ja kirjamessuja. Sitten on sellaisia messuja kuin Heinämessut.

Heinämessuilla ei voi yhtään ennakoida, mitä nurkan takana odottaa. Jokainen koju myy poikkeuksetta jotain aivan muuta kuin edellinen. Myyjät ja tempaukset ovat iloisessa sekamelskassa, eivätkä muodosta kokonaisuutta.

Joku voisi kuvata messuja kaoottisiksi, mutta toisen näkökulmasta ne muodostavat jännittävän kokonaisuuden, jossa voi odottaa jatkuvia yllätyksiä.

Kaikkea kaikille toimii harvoin, mutta Heinämessuilla se on vahvuus.

Kokonaisuus on yritetty järjestää niin, ettei kukaan joutuisi pyörittelemään peukaloitaan.

Messuilla pääsee esimerkiksi kiipeilemään puolustusvoimien panssarivaunujen päälle, rapsuttelemaan koiria, tanssimaan, osallistumaan roska-arpajaisiin ja seuraamaan kankaanpainajan työtä. Tarjolla on myös live-musiikkia. Sunnuntaina esiintyy lastenyhtye nimeltä Höpinätötteröt.

Ostosmahdollisuudet ovat vähintään yhtä monipuoliset. Messuilta voi ostaa vaikkapa jättikokoisen lasikuitulehmän tai ulkoporealtaan. Yhtä lailla mukaan voivat lähteä villahousut tai uusi sähkösopimus.

Ruokatarjonnankaan yllätyksellisyyttä ei voi vähätellä. Perinteisten voisilmäpullien ja lettujen lisäksi tapahtumasta saa aasialaista ja kreikkalaista ruokaa, paikallista olutta sekä gluteenittomia herkkuja.

Messujen yllätyksellisyys perustuu osittain myös näytteilleasettajien mielikuvitukseen. Toimintansa esittelyn sijaan moni haluaa laittaa messukävijät touhuun.

Esimerkiksi HPK:n kiekkonaisten liigajoukkue päästi kävijät testailemaan maalintekotaitojaan. Yksi maalintekijöistä oli forssalainen Leevi Lahtinen, jonka taidot saivat kehuja jääkiekkoilijoilta.

– Enkä edes pelaa jääkiekkoa, Leevi tuumasi.

Häntä kiinnostavat enemmän jalkapallo, musiikki ja uiminen.

HPK:n pelaajat iloitsivat lauantaina siitä, että lämäreiden tekeminen kiinnosti tyttöjä ja poikia suurin piirtein yhtä paljon. Pelaajat toivovat, että sunnuntainakin laukojien sukupuolijakauma pysyy samanlaisena.

– Jääkiekko alkaa kiinnostaa jatkuvasti enemmän myös tyttöjä, pelaaja Jutta Stoltenberg tuumasi.

HPK:n kiekkonaiset kannustivat Leevi Lahtista maalinteossa. Kuva: Lassi Puhtimäki
HPK:n kiekkonaiset kannustivat Leevi Lahtista maalinteossa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Yksi lasten suosikkipisteistä on Kanta-Hämeen maakuntakomppanian toimintarasti, jossa pääsee kokeilemaan laserammuntaa.

Kersantti Niina Koskisen mukaan lapset ovat erityisen hyviä ampumaan verrattuna aikuisiin, vaikka aseena on puolustusvoimilla käytössä oleva 3,5-kiloinen harjoitusase. Syy lasten ampumataitoihin on selvä:

– Pelaaminen kehittää silmien ja käsien yhteispeliä sekä keskittymistä. Nämä taidot ovat tärkeitä myös ampumisessa, Koskinen sanoo.

Hän uskoo, että nykyisestä pelisukupolvesta kasvaa aikuisia, joille ampumisen oppiminen käy nopeasti. FL

Heinämessut jatkuvat sunnuntaina Forssan Kutomon alueella kello 10–16.

Kapteeni Marko Pasma ohjeisti Samuel Riakoa laserammunnassa. Äiti Elina Lankinen on kotoisin Tammelasta ja viettää kesäviikonloppua kotiseudullaan. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kapteeni Marko Pasma ohjeisti Samuel Riakoa laserammunnassa. Äiti Elina Lankinen on kotoisin Tammelasta ja viettää kesäviikonloppua kotiseudullaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Uusimmat