Lounais-Häme Lounais-Häme

Heinäpula ruuhkauttaa yhä teurastamoja: Myös Forssan seudulla runsaasti karjan ylimääräisiä vähennyksiä

Ypäjäläistuottaja: Nautamäärän ylimääräiset vähennykset näkyvät kaksi vuotta tilan kokonaistuotannossa.
Kurja kesä kuritti karjatilojen ohella hevosalaa. Pilvenmäelle on tuotu pyöröpaaliheinää Hankasalmesta saakka. Kuva: Lassi Puhtimäki

Viime kesän heikko heinä- ja nurmisato näkyy yhä teurastamoilla. Kun nautatilallinen ilmoittaa teurastamolle noutotarpeesta, normaali odotusaika on viikon pari.

– Nyt odotusaika on muutama viikko, HKScanin hankintapäällikkö Ilkka Ojanen toteaa.

Poikkeuksena ovat lypsylehmät, jotka pyritään noutamaan viikon sisällä ilmoituksesta.

Rehupula on ruuhkauttanut teurastamoita elokuusta alkaen.

– Suomalaista nautaa on pakkasessa 4 500 000 kiloa. Varastot ovat täynnä, joten teurastustahtia ei voida kiristää, Ojanen kertoo.

Ypäjäläisellä Niemelän tilalla laskettiin satotaso tarkasti jo syyskuussa. Sato oli niin heikko, että karjan päälukua oli laskettava suunniteltua enemmän. Karjaa vähennettiin heti, kun vasikat voitiin vieroittaa emistään.

Niemelän tilan omat rehut olisivat loppuneet maalis-huhtikuun vaihteessa, jos karjan kokonaisluku olisi pidetty suunnitellulla tasolla.

Vaikutukset tilan nautamäärään eivät jää yhteen talveen.

– Ensi keväänä syntyy suunniteltua vähemmän vasikoita ja naudan kierto vasikasta emolehmäksi kestää kaksi vuotta. Vuoden kahden päästä nähdään, mikä vaikutus viime vuoden sadolla oli kokonaistuotantoomme, Iina Närvänen Niemelän tilalta kertoo.

Närvänen kuuluu MTK Lounais-Hämeen johtokuntaan, ja tietää, että heikosta sadosta johtuvat lisäteurastukset ovat olleet yleisiä alueellamme.

– Osa vähensi päälukua heti syksyllä, osa myöhemmin talvella.

Ojanen kertoo, että yksittäiset tilat päätyivät viime kesän vuoksi jopa tuotannon lopettamiseen: Heikko sato oli viimeinen naula heikon talouden arkkuun.

Heinäpulasta huolimatta heinää on myytävänä. Heikosta sadosta kärsittiin erityisesti alueella, joka rajautui Jyväskylän eteläpuolelle ja Päijänteen länsipuolelle. Linjan itäpuolella saatiin hyvä sato.

– Mutta jos tuot Kainuusta heinää, pelkät rahtikulut ovat melkoiset. Tuottajan on laskettava myös se, että viime vuonna tuotantopanokset olivat kaksinkertaiset vaikka sato jäi puoleen. Ei ole varaa tilata. – Teurastukset ovat olleet valtaosille tiloista ainoa taloudellisesti järkevä ratkaisu. Tai pikemminkin ratkaisu, jolla selvitään pienimmillä tappioilla. Närvänen tarkentaa.

Kuivuus kuritti rankimmin lounaisinta Suomea.

– Mutta ei Forssan seudun tilannekaan kaksinen ole, Ojanen toteaa.

Lounais-Hämeessä alueellinen vaihtelu on suurta. Sadekuuroja saatiin paikoitellen mukavasti, joten naapuri saattoi saada hyvän sadon, mutta kylän toisella reunalla heinä kasvoi kituuttaen.

Viljelijöiden yhteinen toive on, että tuleva satokausi olisi normaali ja kevät koittaisi aikaisin.

– Parhaassa tapauksessa ensimmäinen rehusato päästään korjaamaan toukokuun lopussa. Se auttaa heitä, joilla rehun riittävyys on kiikun kaakun, Ojanen toteaa. FL

Jo kesällä tiedettiin, että talvesta tulee vaikea

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic