Lounais-Häme

Heinonen: Talvinopeusrajoituksia ei tarvita Etelä-Suomen pääteillä

Talvinopeusrajoituksista luopumista ehdotetaan. KUVA: Tapio Tuomela

Kansanedustaja ja valtiovarainvaliokunnan liikennejaoston jäsen Timo Heinonen (kok.) kiirehtii Etelä-Suomen pääteiden talvinopeuksista luopumista.

Uusi tieliikennelaki astuu voimaan vuonna 2020, ja silloin muun muassa talvirenkainen käyttöpakko muuttuu sääperusteiseksi.

Heinonen ottaisi saman käytännön käyttöön myös talvinopeuksissa.

– Nyt päätettiin myös tiestömme runkoverkosta. Tavoite on, että pääväylät ovat nopeimpia reittejä ja ne pidetään hyvässä kunnossa säällä kuin säällä. Tämän myötä linjattiin myös, että moottoriteillä nopeusrajoitus on pääosin 120 kilometriä tunnissa, sanoo Heinonen.

Heinosen mukaan tämän jälkeen ei enää ole perusteita kalenteriin perustuviin talvinopeusrajoituksiin, vaan nopeusrajoitukset tulee sitoa ajokeliin.

Lue myös: Autoliitto: talvinopeusrajoituksista pitäisi luopua – vastuu keliin sopivasta ajonopeudesta siirtyisi kuljettajan omalle harkinnalle

Heinonen toivoo, että jo nyt saataisiin aikaan vähintään kokeiluja talvinopeuksista luopumiseksi ainakin Etelä-Suomessa. Moottoritielle Helsinki-Tampere-välille hän haluaisi kokeilun, jonka nopeusrajoitus olisi 130 kilometriä tunnissa.

Heinonen on esittänyt, että Saksan mallin mukaan voitaisiin teillä kokeilla myös kahden nopeusrajoituksen tauluja, joista alhaisempi olisi voimassa kun tie on luminen tai jäinen.

– Etelä-Suomessa voidaan hyvin siirtyä nopeastikin uuteen aikaan, missä kalenteri ei määrää talvinopeusrajoituksia. Myös muuttuvia digitaalisia nopeusrajoituksia tulee lisätä pääväylille. Kun nopeusrajoitus koetaan mielekkääksi ja säänkin mukaan järkeväksi, niin sitä myös noudatetaan, sanoo Heinonen. FL

 

 

 

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic