Lounais-Häme

Helle hellii, mutta muista suojautua auringolta - ihotautilääkäri kertoo miksi

Auringonotto ja etenkin ihon palaminen lisäävät ihosyöpäriskiä. Kuva: Juhani Salo
Auringonotto ja etenkin ihon palaminen lisäävät ihosyöpäriskiä. Kuva: Juhani Salo

Lämmöstä nauttiessa voi unohtaa, miten aurinko säteilee, ja miten siltä olis syytä  suojautua.

Miksi auringon säteilyltä kannattaa suojautua, ihotautien erikoislääkäri Anna Haahtela?

Ihon palaminen altistaa ihosyöville. Iholle jää muistijälki jokaisesta palamisesta ja se vaurioituu säteilystä pikkuhiljaa vuosien saatossa. Jo auringonpaahteen välttäminen keskipäivän tunteina pienentää saadun säteilyn määrää tehokkaasti.

Miten auringolta kannattaa suojautua?

Vaate ja hattu ovat parhaita suojia. Varjossa oleilu on toinen hyvä keino suojata itseään liialta säteilyltä. Aurinkovoide suojaa säteilyltä, mutta yleisesti sitä laitetaan liian ohuelti tai unohdetaan lisätä päivän mittaan. Aurinkovoiteen suojakertoimeksi kannattaakin tästä syystä valita vähintään 30.

Mitä tehdä, jos palan auringossa?

Palanutta ihoa voi hoitaa viileillä kääreillä ja kortisonivoiteella. Pahemmin palanutta ihoa voi näyttää yleis- tai ihotautilääkärille. Lääkäri neuvoo mahdollisten tehokkaampien lääkevoiteiden tai suun kautta otettavien lääkkeiden kanssa.

Poltin itseni auringossa – onko minulla nyt ihosyöpä?

Ihon polttaminen auringossa ei suoraan tarkoita ihosyöpää. Pitkällä aikavälillä toistuva ihon polttaminen ja paahtaminen auringossa vaurioittavat kuitenkin ihoa ja lisäävät ihosyöpäriskiä. UV-säteily myös vanhentaa ihoa. Ihosyövät kehittyvät yleensä alueelle, joka on palanut toistuvasti tai saanut paljon säteilyä.

Mistä tunnistan ihomuutoksen – milloin lääkäriin?

Jos löydät iholtasi muista luomistasi poikkeavan muutoksen, sitä kannattaa näyttää lääkärille. Vaaran merkkejä ovat esimerkiksi epäsymmetrinen muoto, kirjava väritys ja epätasainen luomen reuna. Melanooma kasvaa iholla pikkuhiljaa yhä kookkaammaksi, joten omien luomien kokoa kannattaa seurata ja usein kookkaammat muutokset huomaakin helposti.

Kuinka paljon auringon aiheuttamia ihosyöpiä diagnosoidaan Suomessa?

Ihomelanoomia todettiin naisilla 972 tapausta, joka on yli 36 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Miehillä tapauksia todettiin 975. Miehillä ihomelanooma on kuudenneksi yleisin syöpä. Tärkein melanooman riskitekijä on auringon UV-säteily. Riittävällä suojautumisella voitaisiin välttää jopa 95 prosenttia melanoomatapauksista.

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic