Lounais-Häme

Helleaalto on jo vienyt ikääntyneitä sairaalaan

Pitkä hellejakso on jatkunut jo pitkään eikä loppua näy. Sääennustusten mukaan hellekausi jatkuu vielä viikkojen ajan.

Helle koettelee erityisesti ikääntyneitä, kun asuntojen sisälämpötilat nousevat paikoittain tukalan korkeiksi ja nestehukka yllättää.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän terveydenhuollon palvelualuejohtaja Sari Kortepohja sanoo hellekauden näkyvän Forssan sairaalassa.

-Vielä pari viikkoa sitten ei ollut mitään isompaa ryysistä osastoille, mutta viime viikon aikana jokusia potilaita on tullut ihan kuumuuden takia osastohoitoon ja päivystyksessä käymään. Asunto on ollut liian kuuma ja on pitänyt lähteä nesteytykseen ja viileämpään tänne sairaalan puolelle, Kortepohja kertoo.

Kortepohja kuitenkin korostaa, ettei mistään tungoksesta ole vielä kyse, vaan vasta yksittäisistä tapauksista. Helteiden pitkittyessä riskit kuitenkin kasvavat.

-Jos helteet jatkuvat vielä pitkään, niin todennäköisesti se tulee näkymään meillä vielä enemmän.

 

Kortepohja muistuttaa ihmisiä juomaan paljon ja muutakin kuin tavallista vettä. Esimerkiksi kivennäisvesissä on suolaa, mikä on tärkeää ihmisen suolatasapainon kannalta.

-Helteillä ihmisten elimistöstä haihtuu suolaa. Alhainen suolatasapaino aiheuttaa ihmiselle heikon olon, joten suolaa täytyy saada.

Nestettä täytyy juoda, vaikkei olisikaan jano. Ikääntyneillä ei välttämättä ole samanlaista janon tunnetta kuin nuoremmilla aikuisilla.

-Litrasta puoleentoista litraan on sopiva määrä, mutta nyt helteillä pari litraakaan ei ole pahitteeksi. Saati sitten, jos hikoilee niin silloin pitää juoda vielä enemmän, Kortepohja huomauttaa.

 

Helteillä täytyy myös muistaa välttää rehkimistä, pitää päähinettä pään suojana auringolta, käyttää aurinkorasvaa sekä viilentää asunnon sisätiloja mahdollisuuksien puitteissa.

-Pöytäpuhallinkin toimii, mutta se vain pyörittää lämmintä ilmaa eikä se ole paras vaihtoehto, mutta hätätilanteessa se menettelee, Kortepohja toteaa.

Asuntoa kannattaa tuulettaa ja viilentää öisin avaamalla ikkunat. Päiväsaikaan ikkunat on parempi pitää suljettuna, ettei kuuma ulkoilma pääsee sisätiloihin. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic