Lounais-Häme

Hellepäiviä tänä kesänä tasan nolla Forssan seudulla

Jokioisten Leivän leipomokahvilan terassilla puhaltaa navakka tuuli. Turusta kotoisin oleva Arto Hämäläinen istuu kahvikupin ääressä eikä ainakaan vielä palele. Hänestä tämä kesä on kuitenkin ollut keskivertoa huonompi.

-Ei ehkä niinkään sateinen, mutta todella viileä. On ollut vain muutama hellepäivä, ja keskilämpötila on pysynyt samana, hän sanoo.

Hämäläinen reissaa paljon ympäri maata, sillä haussa on uusi työpaikka. Terassikahveista hän ei aio kuitenkaan kylmän takia ihan heti luopua.

-Käyn terassikahveilla joka aamu, jos ei sada. Hyvin vielä tarkenee, takki pitää olla päällä vaan. Toisaalta syksyt tuntuvat muuttuvan lämpimämmiksi, hän sanoo.

Kierros kaupungilla vahvistaa, että kesä on monen mielestä ollut kylmä, epävakaa ja sateinen.

-En tiedä, onko mitään kesää ollutkaan, lapsetkaan eivät ole päässeet uimaan kuin kaksi kertaa. Välillä tuntuu, että meillä on vain kaksi vuodenaikaa: syksy ja kevät, forssalainen Tarja Suojoki sanoo.

Ilmatieteen laitoksen meteorologi Paavo Korpela vahvistaa, että kesä on tänä vuonna ollut poikkeuksellisen viileä. Forssan seudulla hellepäivät puuttuvat kokonaan ja keskilämpötila jää alle keskiarvon. Vastaavaa ei ole koettu vuosiin.

– Kesän maksimilämpötila on poikkeuksellisen matala, 24,2 astetta, kun tavanomaisesti se on lähes 29 astetta. Myös keskilämpötiloiltaan kesä 2017 oli tavanomaista viileämpi, Korpela kertoo.

Maksimilämpötila tarkoittaa kesän korkeinta lämpötilaa. Maksimilämpötilojen keskiarvostakin jäädään usea aste.

Tämän kesän maksimilämpötilaa alemmaksi on jääty koko Ilmatieteen laitoksen mittausjaksolla vain yhden kerran, vuonna 1962. Silloin kesän maksimilämpötila oli 23,8 astetta. Mittausjakso kattaa vuodet 1959–2017.

Kesän keskilämpötila oli Forssan seudulla 14,1 astetta, kun viime kesänä vastaava luku oli 15,5 astetta. Keskilämpötilan keskiarvo on 15,1 astetta. Edellinen keskilämmöltään näin viileä kesä oli Forssan seudulla vuonna 1998, jolloin keskilämpö jäi 14 asteeseen.

Aurinkoakin on Forssassa nähty tavallista vähemmän. Kaikkiaan aurinko on paistanut 640 tuntia, kun se keskimäärin yleensä paistaa kesässä 727 tuntia. Tosin viime vuonna aurinkotunteja saatiin vieläkin vähemmän, vain 610.

Sadetta sen sijaan ei ole tullut erityisen paljon.

-Sateiltaan kesä 2017 oli lähellä tavanomaista. Sademäärä tähän mennessä on noin 218 millimetriä, kun tavanomainen arvo on 215 millimetriä. Myös sadepäivien määrä oli tavanomainen, 46, Korpela kertoo.

Ajatus siitä, että sää vaihtelisi nykyään nopeammin, vaikka yhden päivän aikana, ei saa Ilmatieteen laitokselta tukea.

-Kulunut kesä on ollut maan etelä- ja keskiosassa monin paikoin harvinaisen viileä, mutta sademäärissä ei näy merkittävää poikkeamaa. Todennäköisesti viileällä säällä on jotain tekemistä sään kokemiseen epävakaana. Kesäsää on kuitenkin luonteeltaan vaihtelevaa. Sateista suuri osa tulee sadekuuroina, ne ovat paikallisia ja tilapäisiä. Myös rajummat sääilmiöt ovat mahdollisia, ne ovat myös paikallisia ja tilapäisiä. Ihmisten muisti sääasioissa on useimmiten hyvin lyhyt. Jos mennään penkomaan säätilastoja, monet luulot osoittautuvat usein vääriksi, Korpela sanoo.

Viileä sää on näkynyt monen ulkotyötä tekevän arjessa. Sairaalan ja terveyskeskuksen viheralueita huoltavan Niko Pennasen työtä haittaa etenkin sade.

-Kesä on ollut huono ja viileä. Suurempia ongelmia tai viivästyksiä sää ei ole kuitenkaan aiheuttanut, hän sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic