Lounais-Häme

Hellettä ja hallaa – elokuu tarjosi suurta vaihtelua lämpötiloissa

Elokuussa oli korkeapainevoittoista säätä. Kuva: Esko Tuovinen

Elokuun alkupäivinä esiintyi hallaa ja yöpakkasia, mutta loppukuusta aurinko nosti lämpölukemia. Rankkasateet aiheuttivat paikallisesti tuhoa, vaikka kesän sademäärät jäivät yleisesti alle puoleen tavanomaisesta, Ilmatieteen laitoksesta kerrotaan.

Meteorologi Pauli Jokinen kuvailee elokuun säitä kahtia jakautuneiksi, mikä päti myös jo heinäkuuhun.

–  Heinäkuussa oli vähän samanlainen vuoristorata lämpötilan suhteen, välillä oli niin kylmä kuin voi olla, välillä niin lämmintä kuin voi olla, Jokinen sanoo.

Kuukauden alin lämpötila, -3,5 astetta, mitattiin Sodankylän Vuotsossa 10. elokuuta. Koleasta alusta huolimatta elokuun keskilämpötilasta tuli melko tavanomainen suuressa osassa maata. Maan länsipuoliskolla lämpötila oli puolen asteen tai asteen verran keskiarvon yläpuolella, itärajan tuntumassa ja Ylä-Lapissa aavistuksen verran keskiarvon alapuolella. Rovaniemellä mitattiin 29. elokuuta myöhäisin hellelukema, mitä Lapissa on mitattu: 25,3 astetta.

Lähes puolet tavallista vähemmän salamoita

Elokuussa oli korkeapainevoittoista säätä. Maasalamoiden määrissä laskettuna ukkosia oli tavanomaista vähemmän. Suomen maa-alueella paikannettiin noin 16  000 maasalamaa, kun pitkän ajan keskiarvo on lähempänä 30  000.

Sateet jakaantuivat epätasaisesti. Vaikka Porissa satoi ennätykselliset 34,7 millimetriä tunnissa 8. elokuuta ja kaatosade aiheutti vesivahinkoja muun muassa Helsingin rautatieasemalla 23. elokuuta, elokuu kokonaisuudessaan oli varsin kuiva.

Kesän sademäärät jäivät suuressa osassa maata alle puoleen tavanomaisesta ja hellepäiviä oli tavanomaista enemmän

–  Maan keskivaiheilla Keski-Suomessa, Etelä- ja Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa kesä oli poikkeuksellisen vähäsateinen, Jokinen sanoo.

Edellisen kerran osalla näistä alueilla on ollut kuivempi kesä vuonna 1955.

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic