Lounais-Häme

Hellettä on luvassa koko alkavaksi viikoksi

Helsinki
22.07.2018, 21:30

Kotimaa

Suomeen on luvassa hellettä koko alkavaksi viikoksi, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta sunnuntaina illalla. Sää jatkuu varsin lämpimänä, Suomen oloissa jopa kuumana, kertoi päivystävä meteorologi Antti Kokko STT:lle.
Maanantaina ei Kokon mukaan ehkä rikota aivan 30 asteen rajaa, mutta mittareiden elohopea kivunnee Etelä-Suomessa 27-28 asteeseen. Lapissakin lämpöä riittää maanantaina yli 20 astetta.
Ilmatieteen laitoksen sääkartoissa oli sunnuntaina sellainenkin erikoisuus, että Pohjois-Pohjanmaan länsiosissa ja kolmessa Lapin kunnista oli samassa varoituskartassa sekä metsäpalovaroitus että varoitus mahdollisesti vaarallisen voimakkaasta sateesta.
Hellevaroituksia on ennakoitu ainakin torstaihin asti.
– Eivätkä ne näyttäisi senkään jälkeen loppuvan. Näyttää siltä, että helle pysyy Suomen yllä alkavan viikon loppuun asti, Kokko sanoi.

Sodankylässä satoi liki 50 millimetriä

Sunnuntaina Suomen ylin lämpötila mitattiin Lahden Launeella. Siellä lämpöasteita oli 28,8.
Sadetta puolestaan saatiin eniten Lapin Sodankylässä. Siellä 24 tunnin sademäärä kohosi 46,1 millimetriin, ja yhden tunnin aikana kaatui vettä niskaan enimmillään 27,6 milliä. Rankkasateen rajana pidetään 7 millin sademäärää tunnissa.
– Ukkospäivänä sunnuntai oli kuitenkin vaisuhko. Maasalamia oli kertynyt iltakahdeksaan mennessä vajaat tuhat ja pilvisalamia hieman enemmän, Kokko täydensi.
Silti ainakin Torniossa salama sytytti rakennuspalon, jossa tuhoutui täysin kesäasunto. Mökki oli palon syttyessä tyhjillään.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic