Lounais-Häme

Helmi Henriksson ilahduttaa ja auttaa syöpälapsia – Lahjoitti pitkät hiuksensa peruukeiksi

Helmi Henriksson halusi ilahduttaa ja auttaa syöpähoitojen takia hiuksensa menettäneitä lapsia. Pian 12 vuotta täyttävä Helmi leikkautti pitkät hiuksensa ja lahjoitti ne syöpälasten peruukkeja varten.
Helmi Henriksson on iloinen, koska hän tietää lahjoittamiensa hiusten tuovan hyvää mieltä syöpäsairaille lapsille.

Helmi Henriksson lahjoitti pitkät hiuksensa syöpälasten peruukkeja varten. Tammikuun lopulla 12 vuotta täyttävän tammelalaisen Helmin teko on ainutlaatuinen, sillä on harvinaista, että lahjoittaja on näin nuori ja että hän luovuttaa kaikki hiuksensa.

– Haluan ilahduttaa ja auttaa syöpähoitojen takia hiuksensa menettäneitä lapsia. Olen nähnyt heidän tarinoitaan tv:stä ja mietin, miten iloisiksi he tulevat, kun saavat peruukin, Helmi kertoo.

Helmillä on ollut aina pitkä tukka. Sitä oli leikattu kerran, kun hänellä oli neljä vuotta sitten polkkatukka. Nyt tukka ulottui jo pyllyyn asti, mutta hiusten lahjoittamisen myötä Helmistä tuli kalju.

Helmi sanoo, ettei hiusten leikkauttaminen kaduta yhtään. Hän on tyytyväinen, että sai toteutettua teon, jota oli miettinyt pitkään.

– Sain idean hiusten lahjoittamisesta tubettaja Mansikalta, joka leikkautti pitkät hiuksensa ja lähetti ne Syöpäsäätiölle. Puhuin asiasta jo syyskuussa äidille, joka siirsi sitä, koska halusi olla varma, ettei mieleni muutu. Pidin kuitenkin pääni, Helmi kertoo.

 

Helmin hiukset leikattiin viime keskiviikkona parturi-kampaamo Hairlekiinissa Forssassa. Hiukset leikannut parturi-kampaaja Emilia Rantanen ei ollut aluksi uskoa Helmin pyyntöä vaan luuli tämän pelleilevän.

Helmi Henriksson ja hänen hiuksensa leikannut parturi-kampaaja Emilia Rantanen toteavat, että Helmin palmikoista syntyy syöpälapsille monta peruukkia. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Helmin hiusten leikkaaminen oli ainutkertainen kokemus, ja hänen tekonsa on rohkea ja hieno. Meillä käy silloin tällöin asiakkaita, jotka lahjoittavat hiuksiaan hyväntekeväisyyteen, mutta kyse on tavallisesti hiusten latvoista, Rantanen sanoo.

Rantasen mukaan Helmin letitetyillä hiuksilla on pituutta yhteensä noin kolme metriä, joten näin isosta hiusmäärästä syntyy useampi peruukki. Pienin hiusmäärä, jonka voi antaa hyväntekeväisyyteen, on 17 senttiä.

– Lähetämme hiukset postissa Britanniaan The Little Princess Trust -hyväntekeväisyysyhdistykselle. Se toimittaa hiukset Kiinaan, jossa niistä valmistetaan peruukkeja. Yhdistys huolehtii peruukkien lahjoittamisesta tarvitsijoille. Peruukit luovutetaan pääsääntöisesti lapsille, Rantanen kertoo.

 

Helmin teko on herättänyt runsaasti myönteistä huomiota myös sosiaalisessa mediassa. Helmi lähetti itsestään kuvan kaljupäisenä myös läheisille kavereilleen ja sisaruksilleen.

– Monet vastasivat, että kalju pää on hyvännäköinen ja sopii minulle. Toki jotkut ihmettelivät, että mitä olen mennyt tekemään, Helmi nauraa.

Helmi arvelee, ettei enää kasvata pitkää tukkaa vaan ryhtyy pitämään lyhyitä hiuksia.

Helmin sydäntä lähellä ovat eläimet ja raviurheilu. Hän haaveilee eläinlääkärin ammatista ja toivoo työskentelevänsä isona myös raviurheilun parissa. Hyväntekeväisyyttä ja toisten auttamista hän aikoo jatkaa.

– Toivon, että esimerkkini saa myös kaverini auttamaan syöpälapsia tai muita apua tarvitsevia, Helmi sanoo.

Helmin teko saa kiitosta myös hänen äidiltään Piritta Henrikssonilta ja tämän puolisolta Harri Ruokoselta:

– Helmin lahjoitus oli hyvän mielen juttu, josta olemme iloisia ja ylpeitä. Oli rohkeaa ja hienoa, että Helmi toimi niin kuin hänestä itsestään tuntui oikealta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

12.7.2020

Fingerpori

comic