Lounais-Häme

Helpot mummokasvit ovat taas huipputrendikkäitä

Peikonlehti, flamingonkukka, palmuvehka, kaktus ja orkidea seisovat rivissä olohuoneen ikkunalaudalla. Amppeleissa roikkuvat muratit.

Keittiön ikkunalle on rakentumassa yrttitarha, jonne tulee ainakin oreganoa, basilikaa, persiljaa ja tilliä.

Tomaattikin pitäisi kylvää kesää varten.

Jokioislaisella Hanna Nordmanilla on harrastus, jota voi kutsua trendikkääksi.

Hän on innostunut viherkasveista ja aikoo hankkia niitä kevään mittaan paljon lisää.

-Odotan innolla, että tilaamani kukkapöytä tulee postissa. Siihen mahtuu muutama ruukku lisää. Lisäksi haaveilen oikein isoista ja vehreistä kasveista, Nordman selostaa.

Talveksi hän aikoo hankkia kasvivalot.

 

Forssalaisessa Terjen Kukkapuodissa tiedetään, että keväisin ihmiset kaipaavat vehreyttä kotiinsa. Helmikuun pitkä aurinkoinen jakso sai monet lähtemään viherkasvikaupoille. Kukkapuodissa arvioidaan, että kasvien myynti on tänä keväänä hieman kasvanut verrattuna viime vuoteen. Sesonki jatkuu yhä.

Vaikka huonekasveja ostetaan paljon joka kevät, uusi ilmiö ovat kasveista innostuneet nuoret.

Nuoret hankkivat kotiin mieluiten perinteisiä mummokasveja, kuten helppohoitoisia peikonlehtiä, anopinkieliä ja viirivehkoja. Sen lisäksi, että he haluavat perinteisiä lajikkeita, he odottavat kasvilta pientä persoonallista vivahdetta.

-Esimerkiksi peikonlehti on sitä parempi, mitä hassummin se on kasvanut. Jotkut nuoret valikoivat tarkoituksella harvan kasvin, joka näyttää siltä kuin se olisi ollut samassa ruukussa viimeiset 15 vuotta. Röntsähtäneitä kasveja pidetään muodikkaina ja persoonallisina, Carola Flytström Terjen Kukkapuodista sanoo.

 

Hanna Nordman ei usko innostuneensa viherkasveista niiden trendikkyyden vuoksi.

Hän alkoi istuttaa huonekasveja muutettuaan pois vanhasta omakotitalosta, jonka pihalla hän kasvatti suurta puutarhaa. Uuden kodin kukkamaat ovat pienemmät, joten Nordmania alkoivat kiinnostaa sisäkasvit.

Ihan yksinkertaisesti loikkaus ulkopuutarhasta sisälle ei onnistunut. Nordman on joutunut opettelemaan ruukkujen salaojittamisen ja eri kasvien kasteluohjeet.

-En tiennyt, että orkidean voi kastella upottamalla sen juuret veteen.

Innostus harrastusta kohtaan on kuitenkin niin suuri, että oppi tulee siinä sivussa.

-Olen ihmisenä sellainen tutkiskeleva hemuli. Nyt uusi tutkimusaiheeni ovat nämä huonekasvit. En edes muista kaikkien omistamieni kasvien nimiä, mutta tekemällä oppii.

 

Nordman kertoo ihastuneensa huonekasveissa kauneuteen ja siihen, että niitä hoitaessa näkee oman käden jäljen.

Terjen Kukkapuodista arvioidaan, että huonekasvien kasvava suosio johtuu pitkälti siitä, että sisustaminen on nyt trendikästä. Kasvit ovat tulleet keskeiseksi osaksi kodin sisustusta ja jopa niiden ruukkuihin kiinnitetään erityistä huomiota.

-Yhä useampi hankkii huonekasveja myös siksi, että ne puhdistavat huoneilmaa. Erityisen tehokkaita huoneenilmanpuhdistajia ovat esimerkiksi viirivehka, anopinkieli ja rönsylilja, Terje Parkkila kukkapuodista sanoo. FL

 

Näin piristät kasvia talven jälkeen
Veden suihkutteluKun huonekasvin lehtien kärjet kuivuvat, on yleensä syynä kuiva sisäilma. Kuivaa sisäilmaa voi kosteuttaa ilmankostuttimella tai sihkuttelemalla kasvia suihkepullolla. Kannattaa ensin varmistaa vaikka netistä, että kasvi pitää suihkuttelusta.Jaakontaika ja merileväuuteSuihkutetaan kasvin lehdille. Jaakontaika tekee kasvista vehreämmän ja nopeuttaa sen kasvua. Merileväuute ravitsee etenkin pimeään vuodenaikaan, mutta piristää myös keväällä mullan vaihdon jälkeen tai siirrettäessä kasvia isompaan ruukkuun.Leikkaa kasviaKevät on aikaa, jolloin kasvia voi leikata. Muista aina leikata lehtihangan yläpuolelta, eli haaraumasta. Kasvi pitää leikkaamisesta ja muuttuu tuuheammaksi.Ota kasvi suihkuunKeväällä on hyvä hetki puhdistaa huonekasvit pölystä ja antaa niille piristävä suihku. Suojaa kasvien multa muovilla ja ota ne mukaan, kun menet itse suihkuun. Muovi suojaa, ettei multa kastu aivan liikaa. Voit peseytyä kasvin kanssa lämpimällä vedellä.Aloita lannoitus nytHuonekasvia olisi hyvä alkaa lannoittaa maalis-huhtikuun aikana. Kasteluveteen lisätty lannoitus on yhtä hyvä vaihtoehto kuin ravinnepuikko.Lähde: Terjen Kukkapuoti, Forssa

Uusimmat

Fingerpori

comic