Lounais-Häme

Helppo ja läpi kesän kukkiva puutarha

Jos kysytään puutarhaekspertiltä, niin kaikki kasvit on helppo saada kasvamaan.

Näin väittää esimerkiksi Jaakkolan puutarhakeskuksen kauppias Matti Jaakkola. Hänen mielestään vaikeahoitoista kasvia ei olekaan.

He, jotka eivät koe olevansa viherpeukaloita, voivat olla toista mieltä.

Heidän perennoissaan kukat näyttävät kuolevan ilman syytä tai yksi lajike valtaa koko kukkapenkin.

Matti Jaakkolan mukaan ongelman taustalla saattaa olla se, että kasvi istutetaan vääränlaisiin olosuhteisiin.

 

Jotkut lajikkeet viihtyvät vain auringossa tai lähinnä varjossa, eivätkä sen vuoksi välttämättä siedä toisenlaisia olosuhteita. Toiset kasvit taas leviävät vauhdilla ja jotkut tarvitsevat muiden kasvien suojaa menestyäkseen. Jaakkolan mukaan olisi tärkeää selvittää kasvin perustiedot ennen kuin kokeilee onneaan.

Etenkin perennoissa istutusvaiheella ja -paikalla on väliä. Kasvi kaipaa aina kunnon multaa ja ensimmäisenä vuotenaan runsaasti vettä. Myös perennapenkin sijainti vaikuttaa hoitotarpeisiin.

-Uusia istutuksia pohtiessa kannattaa luoda silmäys koko lähialueeseen. Jos kukkapenkin lähellä kasvaa esimerkiksi isoja koivuja, kannattaa varautua siihen, että kukkapenkkiä saa lannoittaa melko usein. Koivu vie ison osan maan ravinteista, Jaakkola selostaa.

 

Kaikki eivät tietenkään jaksa selvittää kasvien otollisia olosuhteita tai kiinnittää huomiota pihan muuhun kasvustoon. Heidän kannattaa suosia hyviä yleiskasveja, jotka sopivat lähes kaikkiin perennoihin.

Jaakkola suosittelee aloittelijoille ja helppohoitoisuutta arvostaville esimerkiksi kurjenpolvia, tarhapäivänliljoja, jaloangervoja, kuuliljoja, pensaita ja havuja.

Kurjenpolven paras puoli on sen kukinta-aika. Kurjenpolvi aloittaa kukinnan varhain kesäkuussa ja lopettaa vasta kesän päätyttyä. Kurjenpolvi tuo siis väriä kukkapenkkiin pitkään, eikä se vaadi kasvattajaltaan paljoa. Lisäksi kasvi peittää maata, eli se estää rikkakasvien kasvun.

Tarhapäivälilja on näyttävä ja se kukkii varsin ahkerasti. Lajike myös leviää tehokkaasti, joten sitä voi olla vaikea vahingossa tappaa kukkapenkistä.

Myös jaloangervot ovat varsin kestäviä lajikkeita ja kuulilja kasvaa lähes kaikkialla, missä on vähänkin tarjolla varjoa.

Jaakkolan mukaan myös pensaat ja havut ovat helppohoitoisia, ja niillä voi saada yllättävän paljonkin väriä sekä ryhdikkyyttä puutarhaan.

 

Ruukkuun istutettavat kesäkukat ovat siinä mielessä helppoja, että moni kasvi menestyy parhaiten puolivarjossa. Kesäkukat harvoin vaativat paljon muuta kuin vettä ja ravinteita.

Todellinen kukkaharrastaja kuitenkin kikkailee kesäkukillakin. Hän saattaa istuttaa uudet kukat jopa viisi kertaa vuodessa.

Keväällä ensimmäisenä tulee narsissi-kausi, jonka jälkeen koittaa orvokki-kausi. Narsissi ja orvokki kestävät jopa pieniä yöpakkasia, joten ne ovat kevään valintoja.

Orvokkien jälkeen kukkaharrastaja istuttaa keskikesän kukkaset ja vaihtaa ne vielä syksyllä astereihin tai krysanteemeihin, jotka kestävät hyvin hallaöitä. Vasta kun syksyn kukat kuolevat, koittaa harrastajan kanerva-aika.

 

Kiireisellä kotipuutarhurilla ei välttämättä ole mahdollisuutta vaihtaa kukkia useita kertoja kesällä.

Jaakkola suositteleekin heille esimerkiksi diana-lajiketta, joka kukkii varsin runsaasti ja tuuheana alkukeväästä loppukesään. Myös neilikka on alkukesän ensimmäisiä ja syksyn viimeisiä kukkijoita.

-Tänä viikonloppuna sää on lämmennyt kyllä niin paljon, ettei enää tarvitse istuttaa alkukesän kukkia. Nyt voisi olla aika laittaa pelargonit ja miljoonakellot ruukkuihin, Jaakkola huomauttaa. FL

 

Niksejä kiireiselle kotipuutarhurille
Jos haluat aloittaa kesäkukkakauden ajoissa, mutta et ehdi vaihtaa kukkia kesken kesää, voit hankkia orvokin. Kun orvokin kukat kuihtuvat, leikkaa se alas. Kukka kasvaa pian uudestaan ja saat kuin uuden kasvin näkemättä istuttamisen vaivaa.Selvitä ennen perennojen istuttamista, millaisissa olosuhteissa ne menestyvät. Oikeassa kasvuympäristössä perennat eivät vaadi paljoakaan hoitoa.Suosi suurilehtisiä perennoja, kuten kuuliljaa ja maanpeitekasveja kuten kurjenpolvia. Ne suojaavat kasvualustaa kuivumiselta ja rikkakasveilta. Tällöin työmäärä puutarhassa vähenee.Istuta pihaan havuja. Kun kiinnität huomiota esimerkiksi havujen väreihin, saat ryhdikkään pihan, jonka sävyt ovat harmonisia.Pensaiden hoito on varsin helppoa. Pensaita on nykyisin monessa eri värissä, joten ne tuovat vihreään puutarhaan piristystä.

Uusimmat

Fingerpori

comic