Lounais-Häme

Helsingin käräjäoikeus antaa tuomion suuressa taideväärennösjutussa - Syytteiden mukaan väärennöksiä myytiin yhteensä miljoonilla euroilla

Helsinki
31.10.2018, 02:54

Kotimaa

Helsingin käräjäoikeuden antaa tänään tuomion laajassa taideväärennösjutussa. Syyttäjän mukaan syytetyt ovat myyneet keräilijöille aitoina lukuisia taideväärennöksiä, jotka on pantu muun muassa Ilja Repinin, Helene Schjerfbeckin, Reidar Särestöniemen ja Hugo Simbergin nimiin.
Väärennöksiä on syytteiden mukaan myyty yhteensä miljoonilla euroilla. Lisäksi on myyty muutamia aitoja teoksia huomattavalla ylihinnalla.
Syytteisiin johtaneet taulukaupat ajoittuvat pääosin vuosille 2005-2013. Syytettyjä on toistakymmentä ja syytekohtia yli 80. Syyttäjä on vaatinut rangaistuksia muun muassa törkeistä petoksista, törkeistä kirjanpitorikoksista ja törkeistä kavalluksista.
Taulukaupan keskiössä oli Galerie Vision ja siihen kytkeytynyt kolmikko. Syyttäjän mukaan kolmikko muun muassa hankki väärennettyjä tauluja ilman kirjallista omistushistoriaa ja sepitti tauluille historioita.
Jutun käsittely alkoi Helsingin käräjäoikeudessa tammikuussa. Syytetyt ovat kiistäneet syyllistyneensä rikoksiin.
Taideväärennösjutun toista haaraa on käsitelty Pirkanmaan käräjäoikeudessa, joka antoi tuomionsa heinäkuussa. Oikeus langetti neljälle syytetylle ehdottoman ja kahdelle ehdollisen vankeustuomion.
Kummassakin kokonaisuudessa myydyistä väärennöksistä huomattava osa on saman Pirkanmaalla asuvan miehen tekemiä. Syyttäjän mukaan häneltä tilattiin jopa useita väärennöksiä kerralla.
Helsingin käräjäoikeuden on määrä antaa tuomionsa iltapäivällä.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic