Lounais-Häme

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi sarjakuristajan 52-vuotiaan naisen murhasta

Helsinki
11.07.2018, 17:00

Kotimaa

Sarjakuristaja Michael Penttilä tuomittiin keskiviikkona elinkautiseen vankeuteen murhasta. Helsingin käräjäoikeuden mukaan Penttilä kuristi 52-vuotiaan naisen huhtikuussa sukkahousuilla, nahkavyöllä ja käsin naisen kotona Helsingissä. Tuomion mukaan teko oli erityisen raaka ja julma sekä suunnitelmallinen.
Penttilä haluaa valittaa tuomiosta, kertoi hänen puolustajaansa Kari Erikssonia sijaistanut Jukka Juusela tuomion jälkeen.
Puolustus vaati oikeudessa Penttilän mielentilan tutkimista. Käräjäoikeus ei pitänyt mielentilatutkimusta tarpeellisena. Oikeuden mukaan Penttilä on ollut toistuvasti tutkittavana eikä hänellä ole viime vuosikymmeninä todettu sellaista mielenterveyden häiriötä, jonka perusteella hänet voisi todeta syyntakeettomaksi tai edes alentuneesti syyntakeiseksi.
Penttilän mielentilatutkimus tehtiin jo 1990-luvun alkupuolella, jonka jälkeen hänestä on tehty vaarallisuusarvioita.
Oikeus perusteli mielentilatutkimuksen tarpeettomuutta myös sillä, että Penttilä oli todistajalausunnon mukaan ulkoisesti rauhallinen tapahtuman jälkeen eikä hänen käyttäytymisensä ole herättänyt millään tavoin ulkopuolisten huomiota.
– Asiassa ei ole ilmennyt mitään ulkonaisia seikkoja, jotka tukisivat sitä, että Penttilä olisi teon aikana toiminut voimakkaassa tunnetilassa, oikeus katsoo.

Pitkitti tekoa tuskien lisäämiseksi

Penttilä myönsi henkirikoksen tappona mutta kiisti, että hänellä olisi ollut naisen asunnolle mennessä surmaamistarkoitusta.
Oikeuden mukaan teon suunnitelmallisuudesta ja vakaasta harkinnasta kertoi muun muassa Penttilän hankkima prepaid-liittymä, jonka tarkoituksena oli peittää tekoa.
Suunnitelmallisuudesta kertoivat oikeudesta myös välineet: Penttilä oli varustautunut kotoa lähtiessä nahkahanskoilla, nahkavöillä, huivilla ja sukkahousuilla. Ennen tekoa hän oli katsonut kuristusvideoita.
Oikeus piti tekoa erityisen raakana muun muassa siksi, että uhria oli kuristettu useammalla välineellä. Surmaamispyrkimys oli oikeuden mukaan sitkeää.
Penttilä myönsi käsin ja sukkahousuilla kuristamisen, mutta kiisti käyttäneensä nahkavyötä. Vyöstä löytyi kuitenkin naisen dna:ta.
Oikeus piti tekoa myös erityisen julmana, sillä uhri tiesi vähintään useiden minuuttien ajan, että tulee kuolemaan. Vammat tuottivat oikeuden mukaan varmuudella suurta kipua.
– Tekoa on pitkitetty tuskien lisäämiseksi, oikeus katsoi.
Oikeus piti tekoa myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä. Nainen ei tehnyt mitään, jonka olisi voinut katsoa vaikuttavan tekoon lieventävästi.
– Penttilällä ei ole ollut tappamiseen muutenkaan mitään muuta syytä kuin oman mielihalunsa toteuttaminen, oikeus katsoo.

Neljä ruumista, ensimmäinen elinkautinen

Penttilä on aiemmin kuristanut hengiltä äitinsä, 12-vuotiaan tytön ja naistuttavansa ja hänet on tuomittu näistä teoista määrämittaisiin vankeustuomioihin. Nyt annettu tuomio on hänelle ensimmäinen elinkautinen.
Henkirikosten lisäksi hänellä on tuomiot muun muassa törkeästä raiskauksesta, vapaudenriistosta, kolmesta törkeästä pahoinpitelystä ja törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

——-

Korjattu kello 16.17: Oikeus, ei puolustus, katsoi, että teon suunnitelmallisuudesta ja vakaasta harkinnasta kertoi muun muassa Penttilän hankkima prepaid-liittymä.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic