Lounais-Häme

Helsingin Sanomat: Sairaalahoidossa isot erot eri puolilla maata – Kanta-Häme pärjää tehokkuudessa

Arkistokuva

Suomen sairaaloiden välillä on merkittäviä eroja, selviää Helsingin Sanomien tekemässä vertailussa sairaanhoitopiireistä.

Lehden mukaan eroja on etenkin jonotilanteessa ja kustannuksissa mutta myös toimintatavoissa ja hoidon laadussa.

Helsingin Sanomat vertaili piirejä 18 mittarilla ja kolmella osa-alueella. Jos piiri oli merkittävästi parempi tai huonompi kuin piirit keskimäärin, se sai plussaa tai miinusta.

Parhaiten vertailussa pärjäsivät Pirkanmaa ja Kanta-Häme, jotka molemmat saivat viisi plussaa ja kaksi miinusta. Heikoimmin pärjäsivät Pohjois-Karjala ja Länsi-Pohja.

Kanta-Häme sai plussaa asiakaskokemuksista sekä tehokkuudesta ja kustannuksista. Sen sijaan laadusta ja potilasturvallisuudesta Kanta-Häme sai miinuksia.

Lehden mukaan selvitys ei kerro koko totuutta piirien eroista. Lehti halusi kuitenkin tehdä vertailun, koska julkisuudessa piirien eroja ei ole aiemmin juuri avattu laajasti.

Manner-Suomessa on kaksikymmentä alueen kuntien omistamaa sairaanhoitopiiriä, jotka vastaavat alueillaan erikoissairaanhoidosta eli käytännössä sairaaloista.

Helsingin Sanomien tekemä vertailu perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sairaanhoitopiireistä keräämiin tilastotietoihin.

Tästä pääset Helsingin Sanomien artikkeliin.

Uusimmat

Fingerpori

comic