Helsingissä pidetään loppuun asti kiinni palomieskoulutuksesta - myös kokoomuksen ryhmästä vedotaan Mykkäseen

Helsinki
14.11.2018, 17:52

Kotimaa

Pelastusalan koulutuksen keskittäminen Kuopioon ei suju kokoomuksen eduskuntaryhmässä ilman soraääniä. Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) tiedotti jo keväällä, että pelastusalan koulutus keskitetään yhteen paikkaan vuonna 2020.
Helsingin pelastuslaitoksella pelastusalan koulutuksen keskittämistä Kuopioon vastustetaan ainakin siihen asti, että hallitus kertoo miten Helsingin malli turvataan. Helsingissä kaikki noin 400 palomiestä ovat myös ensihoitajia. Helsingin pelastuskomentaja Simo Weckstén sanoo mallin olevan erityisen hyödyllinen tilanteissa, joissa ei tiedetä mitä määränpäässä odottaa. Esimerkiksi Myyrmannin räjähdyksen jälkeen tiedettiin suuresta määrästä loukkaantuneita, mutta esimerkiksi tulipalo tai sortumavaara oli epäselvää. Paikalla palomiehet jalkautuivat ensihoitajiksi.
Helsingin pelastuskoulusta pelastajakurssilta valmistuneiden ensihoidon koulutus on hyväksi luettavissa ensihoitoon suuntautuvassa lähihoitajatutkinnossa, joka suoritetaan Helsingissä oppisopimuskoulutuksella heti pelastajakurssin jälkeen. Perustason ensihoitajan koulutus kestää hyväksi luvun jälkeen noin 10 kuukautta. Wecksténin mukaan Kuopiosta valmistuneille ei voi ensihoitoa kouluttaa samalla mallilla, joten he joutuisivat opiskelemaan lähihoitajaopinnot omalla ajalla 2-3 vuodessa.
– Jos poliittinen päätös siirrosta tehdään, toivon ja edellytän olevan varmistettu, että esimerkiksi Savonia AMK tai muu sopimuskumppani tarjoaa samantasoisen koulutuksen, jotta Kuopiosta valmistunut pelastaja voidaan palkata tänne ja hän voi jatkaa oppisopimuskoulutuksella samoin kuin Helsingin pelastuskoulun pelastaja voi jatkaa ensihoitajatutkintoon, Weckstén sanoo.
– Jos tätä mahdollisuutta ei ole, strateginen suorituskykymme rapautuu hiljalleen. Ei heti, mutta ei mene montaa vuotta, että sitä ajetaan alas.
Savon Sanomien haastattelussa lokakuun lopulla Mykkänen sanoi, että erillispäätös keskittämisestä pyrittäisiin tekemään jo kyseisellä viikolla. Tiettävästi päätös pyritään yhä tekemään lähiaikoina.

Kokoomuksesta kritiikkiä

Kokoomuksen kansanedustajat Mia Laiho, Kari Tolvanen ja Sari Sarkomaa ovat julkisuudessa vaatineet oman puolueensa sisäministeri Mykkästä vetäytymään Helsingin pelastuskoulun toimintojen siirrosta Kuopioon. Kansanedustajien mukaan Uudellamaalla on muun muassa ydinvoimala, öljysatama, metro ja lentokenttä, jotka on huomioitava koulutuksessa. Weckstén kuitenkin sanoo, että pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan erityisolosuhteet voidaan tältä osin täydennyskouluttaa myös Kuopiosta valmistuneille.
Wecksténin mukaan myös kesäsijaisten saaminen voisi olla ongelma, jos koulutus siirtyy Kuopioon. Pelastuskoulun oppilaat suorittavat kahden kuukauden työharjoittelun kahtena kesänä.
– Aika vaikea Kuopiosta olisi saada kesäksi 30 sopivaa kaveria, kun ei ole velvoittavaa harjoittelua ja heitä ei ole koulutettu ensihoitajiksi. Joutuisimme teettämään osittaista ylityötä, ja kustannukset olisivat varovasti arvioiden samat kuin pelastuskoulun opettajien vuosikustannukset, Weckstén sanoo.

Pelastusopisto valmiina lisäkoulutukseen

Kuopion Pelastusopiston rehtori Mervi Parviainen pitää hieman outona aluepoliittista keskustelua, joka syntyy toimintojen siirtyessä Helsingistä pois. Hänen mukaansa esimerkiksi pelastusopiston yhteydessä nykyisin toimivan Kriisinhallintakeskuksen siirrossa Kuopiosta Helsinkiin ei syntynyt vastaavaa keskustelua.
– Kiistassa on kyse siitä, että koulutus on ollut Helsingissä pitkään ja kun se siirretään pois, se aiheuttaa tuskaa. Kun Helsingistä siirretään jotain pois, niin yritetään valtakunnallista mylläkkää, Parviainen sanoo.
Hänen mukaansa Kuopioon tulee opiskelijoita ympäri Suomea, joten Helsingin huolet lähinnä savolaisista kotiseudulleen haluavista opiskelijoista eivät pidä paikkaansa. Suomen pelastusalan ammattilaisista 90 prosenttia koulutetaan nykyisin Kuopiossa ja noin kymmenen prosenttia Helsingin pelastuskoulussa, joka on osa Helsingin pelastuslaitosta.
STT ei tavoittanut keskiviikkona Mykkästä haastatteluun.

https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Mykk%C3%A4nen-tyrm%C3%A4%C3%A4-Helsingin-lausunnon-%E2%80%93-Erillisp%C3%A4%C3%A4t%C3%B6s-pelastusalan-koulutuksesta-tulossa-jo-t%C3%A4ll%C3%A4-viikolla/1277352

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic