Lounais-Häme Forssa

Helsinki-keikkaa, Jazzkukkoa, Koijärvitaloa…Kesästä Suomessa nauttiva Tuomo Uusitalo musisoi myös lomallaan

Maailman jazzpääkaupungissa vaikuttavan pianisti Tuomo Uusitalon kesäpäivät sujuvat Matkun tukikohdassa työkuvioiden leimaamina.
Pianisti Tuomo Uusitalon kesän tukikohta on Matku ja kesäpäiviin kuuluu tuttuun tapaan konsertti Koijärvitalolla yhdessä laulajavaimo Unan kanssa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Pianisti Tuomo Uusitalon kesän tukikohta on Matku ja kesäpäiviin kuuluu tuttuun tapaan konsertti Koijärvitalolla yhdessä laulajavaimo Unan kanssa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Soittamiseksi tahtoo mennä soittajan kesänviettokin. Näin on myös Tuomo Uusitalon kohdalla. Ja kaikesta päätellen hyvä niin.

Seitsemän vuotta New Yorkissa asuneella jazzpianistilla myös Suomen suvesta nauttiminen kallistuu työkuvioiden leimaamaksi.

Miehen kesäviettotukikohdaksi vakiintuneessa Matkusta käsin hoituu reilun viikon ajanjaksossa ainakin keikkahommaa Helsingissä ja vaikuttamista Laitilan Jazzkukko-festivaalilla.

Niin, ja tietysti myös konsertti Koijärvitalolla sunnuntaina 28.7. Tällä kertaa Uusitalo esiintyy yhdessä latvialaissyntyisen laulaja-vaimonsa Una Staden kanssa. Aviopari on Koijärvitalolta tuttu jo entuudestaan kahden aikaisemman kesäkonserttinsa kautta.

– Sellaista sopivan svengaavaa jazzia. Ehkä myös latvialaisia lauluja. Omaamme Unan kanssa niin laajan yhteisen repertuaarin, että settilista syntyy yleensä vasta ennen keikkaa, Uusitalo toteaa.

Alansa kotimaissa kaanonissa paikan ottaneelle Laitilan Jazzkukko -festivaalille hän laskee osallistuvansa neljättä kertaa. Käytännössä se tarkoittaa jazzleirin vetämistä sekä konsertointia.

– Laitilasssa on tiedossa keikka ainakin saksofonisti Jukka Perkon kanssa. Häneen olen tutustunut matkan varrella niin, että takanamme on yhteisiä sessioita myös levytysstudiossa.

Tuomo Uusitalon tie Jazzkukko-festivaalille kävi festivaalin voimahahmon, kitaristi Kari Antilan kutsusta. Kaksikko tapasi toisensa Ne Yorkissa soittamisen yhdistämänä seitsemän vuotta sitten.

– Siitä asti olemme olleet yhteistyökumppaneita ja samalla myös ystäviä, Uusitalo kertoo.

Samalla hän tuo esille olennaisen, kerrassaan keskeisen piirteen muusikkopiireissä vallitsevasta pelin hengestä, joka pätee myös New Yorkissa omalla korostetulla tavallaan.

Uusitalo omaa muusikkona klassisen peruskoulutuksen ja tunsi kiinnostuksen New Yorkia kohtaan heräävän jatkaessaan opintoja Euroopan vanhimmalla jazzyliopistolinjalla Grazissa Itävallassa.

– Päätin noudattaa siellä esitettyä suositusta, ja lähdin kokeilemaan uran luomista maailman jazzpääkaupungissa.

Ensimmäiset sävelensä Uusitalo soitti New Yorkissa vuonna 2012. Heti alkuun piti tiedostaa, että kaupungissa riittää jazzia kuultavaksi samoin kuin kuulijoitakin, mutta myös toinen toistaan kovempia tarjokkaita soittoestradeille, tungokseen asti.

– New Yorkiin on mentävä asenteella, että sekaan vaan ja odottamaan vuoroaan ankaraan työntekoon varautuneena.

Käytännössä se on tarkoittanut kiertämistä jameista jameihin ja toivoa näytön paikkojen avautumisesta.

– Siinä piilee mahdollisuus, että soittajien kesken kehittyy vähitellen tuttavuuksia, joiden piiri sitten laajenee. Toisaalta siihen kuuluu myös omien raamiensa tunnistaminen.

Hän huomauttaa myös mokaamiset seikoiksi, joita sattuu ja joita tavallaan pitääkin sattua.

– Niistäkin on sitten otettava opiksi ainakin se, että on vain treenattava ja treenattava, jotta asiat korjaantuisivat.

Tuomo Uusitalon työnkuva kattaa jazzille omistettujen paikkojen lisäksi muun muassa konserttisalit mitä moninaisimmissa kokoonpanoissa. Kysytyn pianistin pääreviirin muodostaa New York mutta kiertue-elämä on tullut tutuksi kautta laajan Pohjois-Amerikan mantereen ja myös Atlantin tällä puolen.

Tuoreen Stories From Here And There -albumin julkaisukeikka oli tämän kuun alussa New Yorkin Smalls-jazzklubilla. Levyn 11 kappaleesta Uusitalo on säveltänyt viisi. FL

Pianisti Tuomo Uusitalon ja laulaja Una Staden konsertti alkaa Koijärvitalolla sunnuntaina 28.7. kello 15.

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic