Lounais-Häme

Helsinki Pride -kulkueeseen osallistui jopa 100 000 ihmistä - "Pridesta on tullut rakkaudentäyteinen kansanjuhla"

Helsinki
30.06.2018, 20:08

Kotimaa

Helsinki Pride -kulkueeseen osallistui lauantaina jopa 100 000 ihmistä, arvioi Helsingin poliisi Twitterissä. Määrä oli lähes kolminkertainen verrattuna viime vuoteen, jolloin Pride-kulkueessa marssi 35 000 ihmistä.
Moninkertaistunut kävijämäärä liittyy seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ajavan ihmisoikeusjärjestö Setan mukaan translakiin.
– Translain muutostarve on välitön, ja uskon, että se on kiinnittänyt ihmisten huomiota siihen, että täytyy lähteä marssimaan oikeuksien puolesta, sanoo Setan puheenjohtaja Viima Lampinen.
Seta ja useat muut järjestöt ajavat itsemääräämisoikeuteen perustuvaa translakia, joka poistaisi laista juridisen sukupuolen vahvistamisen edellyttämän lääketieteellisen prosessin ja vaatimuksen lisääntymiskyvyttömyydestä.

Poliisi: Suurin Helsingissä nähty kulkue

Helsingin poliisin ylikomisario Jari Taposen mukaan kulkue oli selvästi suurin kaupungissa kuunaan järjestetty.
Poliisi arvioi aiemmin, että kulkueeseen osallistuisi noin 40 000 ihmistä. Taposen mukaan vielä odotuksiakin suurempi osallistujamäärä ei silti aiheuttanut hankaluuksia.
– Tunnelma on hyvä ja ihmisiä on paljon. Kyllä kaupungin kaduille ihmisiä mahtuu, Taponen sanoi päivällä.
Kulkue lähti liikkeelle iltapäivällä kello 13 Senaatintorilta, josta väkijoukko suuntasi kohti Kaivopuistoa. Kulkueen etunenässä oli 12 rekkaa, jotka kuljettivat osallistujia useista eri organisaatioista, järjestöistä ja yhdistyksistä.
Poliisi oli paikalla turvaamassa tapahtuman kulkua. Poliisin mukaan kulkue sujui rauhallisesti ilman häiriötekijöitä.

Seta: Maailmanpolitiikka näkyy Priden suosiossa

Setan Viima Lampisen mukaan myös maailmanpolitiikan ilmapiirillä on osuutensa asiaan.
– Asenteet ovat polarisoituneet ja vihapuhe arkipäiväistynyt erityisesti sosiaalisessa mediassa. Se on saanut ihmiset miettimään, että oikeuksia pitää puolustaa.
Lampisen mukaan Pride on viimeistään nyt kasvanut kaikkia suomalaisia koskettavaksi tapahtumaksi.
– Tuntuu, että tästä on tullut tavallaan kansanjuhla, henki on rakkaudentäyteinen. Päivän mittaan vallinnut fiilis on tosi yhteisöllinen. Toivottavasti kaikkialla muuallakin ympäri maailman henki olisi samanlainen kuin Helsingissä.
Vuoden 2018 Pridessa näkyvimpiä uusia ilmiöitä oli Lampisen mukaan yritysten näkyvyys.
Sateenkaaribrändättyjä tuotteita ja yritysten logoja nähtiin Helsingin katukuvassa pitkin Pride-viikkoa. Sateenkaaribrändiä käyttäviä yhtiöitä syytetään ajoittain ”pinkkipesusta”.
– Kukaan ei halua tulla hyväksikäytetyksi siten, että ratsastettaisiin näennäisellä liittolaisuudella. Jos yrityksen arvot ja konkreettinen toiminta ovat päinvastaisia, kyse on pinkkipesusta, Lampinen sanoo.

https://twitter.com/HelsinkiPoliisi

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic