Lounais-Häme

Helteet ovat toistaiseksi ohi, ennätykseen ei näytetä yltävän

Helsinki
18.08.2018, 21:33

Kotimaa

Helteet saattavat olla tämän vuoden osalta ohi. Ilmatieteen laitoksen mukaan yli 25 asteen lukemia ei näy enää huomisen tai ensi viikon ennusteissa.
– Varsin epävakaiselta näyttää. Näyttää tulevan sekä sade- että poutapäiviä, meteorologi Hannu Valta kertoi lauantai-iltana.
Eteläisessä Suomessa ylimmät lämpötilat näyttävät olevan lähipäivien aikana 20:n asteen tietämillä, kenties ylikin, mutta sateessa on viileämpää. Oulun korkeudella ollaan keskimäärin 15 asteessa ja sateessa hiukan viileämmissä lukemissa, Valta ennustaa. Tällaiset lukemat ovat hänen mukaansa varsin tavanomaisia ajankohtaan nähden.
Vielä lauantaina lämpötila nousi hellelukemiin eri puolilla Etelä- ja Kaakkois-Suomea. Ilmatieteen laitoksen mukaan Lappeenrannassa mitattiin lauantaina loppuiltapäivästä 25,9 astetta Konnunsuon havaintoasemalla. Lisäksi hellettä oli ainakin Parikkalassa, Kouvolassa, Porvoossa ja Espoossa.

62 hellepäivää tänä vuonna

Hellepäiviä on ollut tänä vuonna Suomessa huimat 62. Ensimmäisen kerran lämpötila nousi yli 25 asteen 11. toukokuuta.
Tämänvuotinen hellepäivien lukumäärä yltää toiselle sijalle vuodesta 1961 alkavassa hellepäivätilastossa. Tilaston kärkipaikkaa pitää vuosi 2002, jolloin Suomessa oli 65 hellepäivää.
Esimerkiksi tämä ja viime vuosi ovat helletilaston perusteella kuin yö ja päivä: vuonna 2017 Suomessa oli 19 hellepäivää.
Meteorologi Valta ei vielä uskalla täysin varmasti sanoa, että hellepäivät olisivat tältä vuodelta ohitse. Auringon voima heikkenee kuitenkin syksyä kohti ja yli 25 asteen lukemiin tarvittaisiin hänen mukaansa entistä lämpimämpää ilmamassaa.
– Ei sitä koskaan tiedä. Syyskuun alussakin on silloin tällöin ollut helteitä, Valta muistuttaa.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti