Lounais-Häme

Helvi Reponen on Vuoden Urjalalainen 2018 – kieltenopettajan järjestämät leirikoulumatkat Ranskaan ovat tulleet tutuksi paikallisille

Hello, Urjala!

Vuoden Urjalalaiseksi valitun Helvi Reposen tervehdys on tullut tutuksi kylän asukkaille jo useammassa polvessa. Väinö Linnan lukiossa vieraiden kielten lehtorina työskentelevä Reponen opettaa jo entisten oppilaidensa lapsia. Tuttuihin kasvoihin voi törmätä missä vain.

-Supermarketin kassalla saattaa työskennellä vanha oppilas, jota sitten tervehdin englanniksi. Saatamme sitten vaihtaa muutaman sanan samalla kielellä jatkaen, Reponen kertoo.

Reponen on opettajan työssään tullut tunnetuksi Ranskaan suunnatuista leirikoululaisten matkoista. Matkoja on järjestetty 14 vuoden ajan, ja ne ovat ulottuneet Ranskan kaupunkien lisäksi myös Monacoon ja Italiaan.

Rahaa matkoihin on kerätty erilaisilla tempauksilla, jotka ovat vaihdelleet torimyyjäisistä muotinäytöksiin ja muihin erilaisiin yrittäjyysprojekteihin. Reponen nostaa esiin erityisesti urjalalaisten omista resepteistä kootut keittokirjat, joita on myyty jopa Suomen rajojen ulkopuolelle.

-Kirjat ovat tehneet Urjalaa tutuksi myös muille kuin paikallisille. Niissä on ollut paljon tietoa paikallisista perheistä reseptien takana. Julkisuuden henkilöt ovat olleet sitten mausteena sopassa, Reponen kertoo.

-Koko Urjala on aina osallistunut keräyksiin ja on osattu kysellä jälkeenpäin, että mitä seuraavaksi.

 

Reponen on ollut aktiivinen myös urheilun saralla. Urjalan Sisukiekossa pelaajauraa kertyi vuosikymmenen verran, minkä ohessa Reponen oli alun perin perustamassa seuraan naisjoukkuetta.

-Koulun puitteissa harrastanut lisäksi uintia ja pelannut koulun henkilökunnan kori- ja lentopallojoukkueissa, hän lisää.

Koko perhe on ollut aktiivinen liikuntaharrastusten suhteen. Reposen puoliso on entinen liikunnanopettaja ja SM-tason nuortenvalmentaja. Perheen poika ja tytär taas ovat pelanneet kori- ja lentopallojoukkueissa.

-Muita vanhempia on ollut mukava tavata omien ja lasten yhteisten harrastusten merkeissä, Reponen pohtii.

Yrittäjyystaidot ovat nykyisin yhä keskeisempi osa nuorten opetustarjontaa. Väinö Linnan lukion painopisteiksi ovat nousseet viime vuosina kansainvälisyys ja yrittäjyys. Reponen yhdisti näitä aihealueita jo 20 vuotta takaperin pitämällään kurssilla.

-Vierailimme oppilaiden kanssa paikallisissa yrityksissä, joissa meille järjestettiin esittelykierroksia englannin kielellä. Tällainen oli siihen aikaan vielä poikkeuksellista, Reponen muistelee.

 

Reposen opettajan ura on kestänyt 35 vuotta, tässä välissä on tapahtunut myös siirtymä jo puretusta Huhdin koulusta nykyiseen Urjalan yhtenäiskouluun. Lähestyviä eläkevuosia hän odottelee haikeudella

-Mielelläni jatkaisin, mutta kaikella on aikansa. Mieskin odottaa jo siirtymistäni eläkkeelle, hän naurahtaa.

Leirikoulujen loppua tämä ei kuitenkaan välttämättä merkitse. Suunnitelmia perinteen jatkamiseksi nimittäin on.

-Toisen kieltenopettajan kanssa on alustavasti keskusteltu, että hän jatkaisi sitten tästä. Hän osallistuu myös tulevalle Ranskan matkalle, Reponen paljastaa.

 

Punaisena lankana Reposen toiminnassa on kulkenut muiden hyväksi toimiminen. Leirikoulut ja niihin liittyvä oheistoiminta ovat olleet paitsi kokemuksia, niin myös kannustimia opiskeluun ja yhdessä tekemiseen.

Suomen Lions-liiton naisjärjestön Linnattarien riveissä Reponen on lisäksi järjestänyt hyväntekeväisyystapahtumia, joilla on kerätty varoja Urjalan nuorille ja vanhuksille.

-On ollut ilo palvella nuoria ja vanhuksia. Uskon, että toisten palveleminen tuottaa hyviä asioita, hän toteaa.

-Yhdessä tekemällä onnistutaan, kenen kanssa ikinä tehdäänkin. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic