Lounais-Häme Forssa

Hengitystieoireisille oma vastaanotto Terveystalossa – Koronavirusnäytteiden otto on myös alkanut

Ylähengitystieoireisten tilat ovat avoinna joka arkipäivä kello 12–15, ja sinne voi tulla ajanvarauksella.
Terveystalon hengitystieoireisten erillistiloissa työskentelevät sairaanhoitaja Sinikka Saukko ja laboratoriohoitaja Tarja Sillsten pukeutuvat vastaanottoa varten suojavarusteisiin. Kuva: Tapio Tuomela
Terveystalon hengitystieoireisten erillistiloissa työskentelevät sairaanhoitaja Sinikka Saukko ja laboratoriohoitaja Tarja Sillsten pukeutuvat vastaanottoa varten suojavarusteisiin. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan Terveystalo on varautunut koronaviruspandemiaan huolellisesti. Ylähengitystieoireista kärsivät henkilöt pidetään erillään muista asiakkaista, ja Terveystalossa otetaan myös covid-19- eli koronavirusnäytteitä.

– Olemme pitäneet 6. huhtikuuta alkaen Forssassa erillistä vastaanottoa ylähengitystieoireisille. Ohjaamme kaikki hengitystieoireiset erilliseen vastaanottotilaan, johon on oma sisäänkäyntinsä. Katutasossa olevalle sisäänkäynnille pääsee Citymarketin ja Terveystalon välissä olevaa kävelykujaa ovelle A 8. Autolla voi tarvittaessa ajaa aivan oven eteen, Forssan ja Salon Terveystalojen toimipaikanpäällikkö Leena Laine kertoo.

Ylähengitystieoireisille tarkoitettu vastaanottotila on Laineen mukaan erillään Lääkärikeskuksen niin sanotusta ”puhtaasta puolesta”. Kummaltakaan puolelta ei saa liikkua toiselle puolelle, joten vastaanotolle tulo on tehty mahdollisimman turvalliseksi. Myös henkilökunta on eriytetty näiden kahden puolen kesken.

Erillistilassa työskennellään aina asianmukaisissa suojavarusteissa. Kummassakin tilassa on oma aulaemäntänsä, joka ohjaa asiakkaat eteenpäin.

– Erillistilassa on omat vastaanottohuoneet hoitajalle, lääkärille ja näytteenotolle. Kiinteistönomistaja Renor on auttanut meitä hienosti tilajärjestelyissä. Ylähengitystieoireisille tarkoitetut tilat ovat isot, joten useampi henkilö voi turvallisesti odottaa niissä vastaanotolle pääsyä ja pitää riittävän etäisyyden muihin asiakkaisiin. Odottajille tarkoitetut tuolit on asetettu parin metrin päähän toisistaan.

Asiakkaalle sisälle tullessa käsidesi ja kasvomaski

Ylähengitystieoireisten tilat ovat avoinna joka arkipäivä kello 12–15, ja sinne voi tulla ajanvarauksella. Jokaiselle asiakkaalle annetaan sisälle tullessa käsidesi ja kasvomaski hengityssuojaimeksi. Erillistilojen lääkärit ja hoitajat pukeutuvat suojavarusteisiin, sillä he käyttävät suojapäähineitä, visiireitä, hengityssuojaimia, suojatakkeja ja hansikkaita.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Sairaanhoitaja Sinikka Saukko ja laboratoriohoitaja Tarja Sillsten käyttävät suojavarusteita työskennellessään Forssan Terveystalon hengitystieoireisten erillistiloissa. Kuva: Tapio Tuomela

Jos henkilön oireet täyttävät koronaviruksen mukaiset oireet, hänet voidaan lääkärin päätöksellä ohjata koronavirustestiin.

– Koronaviruksen lisäksi on tärkeää selvittää mahdolliset muut hengitystieinfektion taustalla olevat syyt. Tällä hetkellä eletään flunssakautta, ja hengitystieoireet voivat johtua myös bakteeriperäisistä infektioista, kuten poskiontelotulehduksesta tai angiinasta, joita voidaan hoitaa.

Laine kertoo, että koronavirusnäytteet on otettu toistaiseksi sisätiloissa. Tarvittaessa näyte voidaan ottaa myös ulkona niin, että asiakas istuu autossa ja hoitaja käy ottamassa näytteen.

Riskiryhmäläiset ensisijaisesti etävastaanotolle

Terveystalossa käy kaikenikäisiä asiakkaita lapsista ikäihmisiin.

– Jos henkilö on iäkäs tai hänellä jokin perussairaus, hän kuuluu koronavirustartunnan riskiryhmään ja ohjaamme hänet ensisijaisesti etävastaanotolle. Hän voi varata etävastaanottoajan, joka tapahtuu videon, chat-palvelun tai puhelimen välityksellä. Etävastaanotolla voi hoitaa asioita, jotka eivät vaadi fyysisiä tutkimuksia tai jatkaa aiemmin aloitettua hoitoa myös erikoislääkäreiden kanssa.

Laine kertoo, että Terveystalon henkilökunta pitää päivittäin kello 11 yhteisen Lync-etäpalaverin, jossa käydään läpi uusia ohjeita ja edellisen vastaanoton kokemuksia.

– Asiakkaat ja henkilökunta ovat suhtautuneet hienosti siihen, miten olemme varautuneet koronainfektion torjumiseen, Laine toteaa. FL

Lue myös: Forssan sairaalan leikkaukset peruttu maaliskuun loppuun asti – Osa poliklinikoiden toiminnasta tauolla (FL 19.3.2020)

Aiheesta lisää: Sairaalan päivystys ruuhkautui koronakyselyistä – Katso tästä milloin ja mihin kuuluu soittaa (FL 16.3.2020)

Luitko tämän? Puhelimet soivat terveysasemilla – Koronavirus askarruttaa Forssan seudun asukkaita (FL 3.3.2020)

Uusimmat

Fingerpori

comic