Lounais-Häme

Henkilöautokaupassa lievää laskua

Henkilöautojen ensirekisteröinnit laskivat tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla 1,6 prosenttia viime vuoden alkupuoliskoon verrattuna.

Henkilöautoja rekisteröitiin kesäkuun loppuun mennessä 64 441, joka on noin tuhat vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Myynnin notkahdus tapahtui helmikuussa, kun liikenneministeri Anne Berner julkisti ennenaikaisesti autoveron poistumisen, joka myöhemmin peruttiin.

Tuon jälkeen autokauppa on hiljalleen elpynyt niin, että esimerkiksi kesäkuussa myynti oli prosentin viimevuotista parempi.

Autokaupassa uskotaan toisen vuosipuoliskon kääntävän myynnin nousuun niin, että tästä vuodesta tulisi autokaupan viides peräkkäinen kasvuvuosi. Viime vuonna ensirekisteröitiin 119 000 henkilöautoa. Tälle vuodelle myynnin on ennakoitu nousevan yli 120 000:n.

 

Forssan seudulla henkilöautokauppa on käynyt valtakunnallisessa tahdissa.

– Meillä on Huittisten alueella myynti noussut viime vuodesta, mutta Forssan seudulla on pientä laskua, kertoo Huittisten Laatuauton toimitusjohtaja Tommi Setälä.

– Volkswagenin myyntiosuus on kuitenkin noussut alueella, joten olemme vuosipuoliskoon tyytyväisiä.

– Autokaupan olosuhteet ja odotukset ovat suotuisia ja kaikki positiiviset talousuutiset lisäävät innostusta. Bernerin puheet aiheuttivat talvella myynnissä muutaman viikon paussin, joka saattaa näkyä vielä puolen vuoden lukemissa, Setälä arvioi.

Tänä vuonna on rekisteröity sähkö- ja hybridiautoja jo lähes yhtä paljon kuin viime vuonna yhteensä. Lukemat ovat silti yhä pieniä, sillä parin sadan sähköauton ja tuhannen hybridin määrät jäävät kokonaismyynnissä parin promillen ja prosentin tasoille.

– Hybridien osalta on puhetta enemmän kuin tekoja. Selkeämmin näkyy siirtyminen diesel-autoista bensiinikäyttöisiin, Setälä toteaa.

 

Toyotalla hybridit ovat suuremmassa roolissa – jopa niin isossa, että Forssan Auto-Centerin myyntipäällikkö Jaakko Ala-Nissilä arvioi hybridien vauhdittaneen Toyotan tänä vuonna Suomen myydyimmäksi automerkiksi edellisvuosina kärjessä olleen Volkswagenin ohi.

– Hybridien suosio on lisääntynyt ja niillä tuntuu olevan nyt läpilyönti menossa. Toyotan mallisto on varsin hybridivetoinen, toteaa Ala-Nissilä, joka on tyytyväinen Toyotan markkinaosuuden kasvuun Forssan seudulla.

– Myyntimme menee aika lailla viime vuoden lukemissa.

 

Automerkkien keskinäisessä järjestyksessä Toyota ja Volkswagen ovat siis kärjessä vaihtaneet paikkoja. Skoda pysyttelee kolmosena, mutta Volvo on ajanut neljänneksi Fordin ohi. Nissan on kuudentena ja Kian ohittanut Opel seitsemäntenä.

Vaikka henkilöautojen myynti siis hieman väheni vuoden alkupuoliskolla, nousi kaikkien autojen myynti runsaan prosentin verran. Kasvua tuli etenkin pakettiautoista, joita rekisteröitiin peräti 25,1 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic