Lounais-Häme Forssa

Henkilökohtainen palvelu vahvuutena – Erikoisliikkeet kohtaavat isoja haasteita

Erikoisliikkeet ja kivijalkakaupat elävät murroksessa ja kohtaavat erityisesti pienemmissä kaupungeissa isoja haasteita.
Aino Willman kävi ostamassa Forssan Liivikeskuksen yrittäjältä Anu Niemeltä rintaliivit. Liikkeessä työskentelevä Elina Niemi järjestelee takana tuotteita. Kuva: Lassi Puhtimäki
Aino Willman kävi ostamassa Forssan Liivikeskuksen yrittäjältä Anu Niemeltä rintaliivit. Liikkeessä työskentelevä Elina Niemi järjestelee takana tuotteita. Kuva: Lassi Puhtimäki

Henkilökohtainen palvelu, laaja valikoima ja laadukkaat tuotteet ovat Forssan Liivikeskuksen yrittäjän Anu Niemen mukaan ne vahvuudet, joihin hän luottaa pyörittämässään erikoisliikkeessä ja kivijalkakaupassa. Niemi toteaa, että erikoisliikkeet ja kivijalkakaupat elävät murroksessa ja kohtaavat erityisesti pienemmissä kaupungeissa isoja haasteita.

– Nettikaupan yleistyminen luo haasteita kivijalkakaupoille. Lisäksi Forssan kokoisessa kaupungissa ei liiku niin hirveästi euroja jaettavaksi kauppoihin, Niemi pohtii.

Liivikeskuksella on ollut myös nettikauppa noin viisi vuotta. Valikoima on Niemen mukaan suppeampi kuin kivijalkakaupassa.

– Panostamme nettikaupassa laadukkaisiin perustuotteisiin, jotta pystymme toimittamaan tuotteet asiakkaille nopeasti. Tavoitteena on saada tilattu tuote perille viikon sisällä.

Forssan Liivikeskus on alusasujen erikoisliike, jonka yrittäjänä Anu Niemi on toiminut 1.9.2019 tasan 30 vuotta. Liikkeen valikoimiin kuuluvat naisille tarkoitetut tuotteet, kuten rintaliivit, alushousut, yöasut, uima-asut, sukkahousut ja muut sukkatuotteet.

– Useimmat asiakkaat tulevat siksi, koska haluavat saada henkilökohtaista palvelua ja apua valitessaan esimerkiksi sopivia rintaliivejä. Monista asiakkaista on myös tullut vuosien varrella tuttuja, ja liikkeessämme käydään sukupolvesta toiseen, kun mummut tuovat mukanaan tyttärentyttäriä ja äidit tyttäriä, Niemi kertoo.

Hyvä sijainti torin varressa on Niemen mukaan myös yksi kaupan vahvuuksista.

– Muutimme nykyiseen toimipaikkaamme Torikadulle kaksi vuotta sitten heinäkuussa. Torilla liikkuu paljon ihmisiä, jotka poikkeavat liikkeeseemme ja myös parkkipaikat ovat suoraan edessä. Moni sanoo huomanneensa liikkeen ohi kulkiessaan, mutta kaikkiaan asiakkaita tulee noin sadan kilometrin säteeltä. Etenkin viikonloppuisin asiakkaita tulee kauempaa, ja myös mökkiläisiä, kesälomareissulaisia ja sukuloimassa olevia käy ostoksilla.

Niemi aloitti Liivikeskuksen pyörittämisen äitinsä Hilkka Laukkanen-Salmen kanssa, ja liike siirtyi kokonaan hänelle vuonna 2000 äidin jäätyä eläkkeelle. Liivikeskuksen on perustanut vuonna 1961 nyt jo edesmennyt Kirsti Poukka.

– Liikkeessä työskentelevät tällä hetkellä tyttäreni Elina Niemi sekä oppisopimuksella Iida Kaija. Elina on sanonut olevansa kiinnostunut jatkamaan liikkeen toimintaa tulevaisuudessa, joten luotamme siihen, että erikoisliikkeitä ja niistä saatavaa palvelua tarvitaan myös jatkossa, Anu Niemi toteaa.

Niemen mukaan yrittäjyys on muuttunut 30 vuoden aikana valtavasti.

– Yksi suurimmista muutoksista on, että nykyään on panostettava markkinointiin ja sosiaalisessa mediassa esilläoloon niin, että se vie yhden ihmisen työn. Olemme Facebookissa ja Instagramissa ja vastaamme sosiaalisessa mediassa ja sähköpostilla asiakkaiden kysymyksiin tuotteista. Yrittäjän on hankittava koko ajan uutta tietoa, sillä valikoimat laajenevat, kun merkkejä ja malleja tulee lisää.

Anu Niemi on mukana Forssan Yrittäjänaisten toiminnassa, ja hän toteaa, että samat kivijalkakaupan haasteet kohtaavat myös esimerkiksi vaateliikkeitä.

– Kivijalkakauppiaiden kannattaa tehdä yhteistyötä. Forssassa meillä on tapana antaa asiakkaille vinkkejä toinen toistemme liikkeistä. Jos meillä poikkeaa ostoksilla naisryhmä, neuvon heitä menemään myös lähellä oleviin vaateliikkeisiin, Niemi toteaa. FL

 

Fingerpori

comic

Näkoislehti

1.4.2020

Uusimmat