Lounais-Häme

Henkirikosten ja asuntomurtojen määrä nousi Hämeen poliisin toiminta-alueella

Rikosten kokonaismäärä laski Hämeen poliisin alueella. Vuonna 2018 rikoksia selvitettiin enemmän kuin vuotta aiemmin.

Rikosten kokonaismäärä vähentyi viime vuonna Hämeen poliisilaitoksen alueella. Vuonna 2018 poliisin tietoon tuli kaikkiaan 56 837 rikosta – vuonna 2017 vastaava lukema oli 58 635.

Laskua selittää lähinnä liikennerikkomusten kokonaismäärän roima, lähes 2 000 kappaleen lasku edellisvuodesta. Myös omaisuusrikosten määrä kääntyi viime vuonna alaspäin.

Muutoin rikollisuutta osoittavat käyrät värähtivät ylöspäin.

Henkirikosten määrä nousi kahdesta yhdeksään. Henkirikoksista seitsemän tapahtui Kanta-Hämeen alueella.

Pahoinpitelyjä yleisellä paikalla tapahtui hieman yli tuhat, missä on 12 prosentin nousu edellisvuoteen. Vahingonteot yleisellä paikalla nousivat 17 prosenttia ja kokonaismääräksi tuli 1238.

Perheväkivaltajutuissa oli niin ikään huomattavaa kasvua, ja määrä kohosi lähes 32 prosenttia. Perheväkivaltatapauksia ilmoitettiin poliisille viime vuonna 329.

Myös asuntomurtojen määrä nousi merkittävästi. Koko Hämeen poliisilaitoksen alueella asuntomurtoja tehtiin 164 kappaletta, 28 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Seksuaalirikoksia kirjattiin viime vuonna reilut 14 prosenttia enemmän kuin vuonna 2017. Kokonaismäärä oli 200. Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö lisääntyi yli 4 prosenttia. Näitä rikoksia tuli ilmi kaikkiaan 72.

Seksuaalirikoksia, joissa rikoksesta epäilty on ulkomaan kansalainen, oli 41. Turvapaikanhakijoita heistä oli 24.

Raiskausrikoksissa (84) ulkomaan kansalainen oli epäiltynä 24 tapauksessa.

Rikoksia, joissa epäilty oli ulkomaalainen, oli kaikkiaan 1910. Vuonna 2017 määrä oli 1799.

Hämeen poliisi kertoo selvittäneensä viime vuonna rikoksia enemmän kuin vuotta aiemmin. Rikoslakirikosten selvitysaste nousi 48,6 prosentista 51,2:een.

Rikoslakirikoksia ovat rikokset, joiden sisällöstä ja rangaistavuudesta säädetään rikoslaissa. Näitä ovat muun muassa omaisuusrikokset, henkeen ja terveyteen kohdistuneet rikokset, huumausainerikokset, seksuaalirikokset ja liikennerikokset.

Pimeinä tulleiden rikoslakirikosten eli rikosten, joiden tekijästä ei ollut tietoa rikosilmoitusta tehtäessä, selvitysaste oli viime vuonna 17,1 prosenttia, toissavuonna 12.

Huumausainerikosten määrä Hämeessä kasvoi 16 prosenttia. Määrä oli viime vuonna sama kuin vuosiluku eli 2018. Marihuanaa takavarikoitiin noin 17 kiloa, amfetamiinia lähes 10 kiloa ja kannabiskasveja lähes 1500 kappaletta.

Sekä Päijät-Hämeen että Kanta-Hämeen alueen huumausainerikollisuuden kokonaiskuvaan vaikuttaa merkittävästi alueella toimivat järjestäytyneet rikollisryhmät.

Rattijuopumukseen syyllistyneitä henkilöitä poliisi otti edellisvuoden tapaan kiinni yli 1600 ja törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen syyllistyneitä lähes 270.

Poliisin hälytystehtäviä kirjattiin viime vuonna lähes 82 600. Määrä on yli 8 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Kiireellisiin tehtäviin poliisi ehti hieman alle kymmenessä minuutissa ja muihin tehtäviin 19 minuutissa.

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic