Lounais-Häme Ypäjä

Heporannan yllätyskemuissa juhlittiin 30-vuotiasta päiväkotia – "Joku päivä täällä on ollut pyttäriä", Lenni, 5, kehaisee

Ypäjäläislapset ovat tyytyväisiä, kun saavat leikkiä ja välillä laulaa Piipolan vaaria.
Aino Närvänen, Lenni Linden ja Jesper Heikkilä näyttivät, kuinka vanha Heporannan päiväkoti on. Sormet piti räpsäyttää esille kolme kertaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Aino Närvänen, Lenni Linden ja Jesper Heikkilä näyttivät, kuinka vanha Heporannan päiväkoti on. Sormet piti räpsäyttää esille kolme kertaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Pienet kämmenet avautuvat ja sulkeutuvat kolme kertaa, kun Heporannan päiväkodin lapset näyttävät sormin, kuinka vanha päiväkoti on.

Heporannan pihalla tiistaina vietetyt päiväkodin 30-vuotisjuhlat olivat lapsille yllätyskemut, joissa juhlittiin myös 20-vuotiasta esiopetusta.

– Mun omat synttärit on vasta talvella, Aino Närvänen, 5, kertoi.

– Ja mun synttärit meni jo, Lenni Linden, 5, lisäsi, joten ajankohta juhlimiseen oli lapsista nyt oikein sopiva.

Vipinää juhlaväkeen pisti Katja Karisukin heppahahmo Kuutoskoni, joka lauluillaan nostatti kaviot kattoon, harjat hulmuamaan ja hännät heilumaan. Juhlahumussa oli mukana myös lapsilta henkilökohtaisen kutsukortin saanut Ypäjän kunnanjohtaja Tatu Ujula.

Päivä huipentui lapsille ja huoltajille tarjottuihin kakkukahveihin ja -mehuihin.

– Palaute, jota olen päiväkodista kuullut, on ollut positiivista ja tyytyväistä. Te työntekijät hoidatte oman tonttinne hienosti. Näkee, että lapset viihtyvät täällä, Ujula kiitteli.

Juhlissa musisoinut Katja Karisukin heppahahmo Kuutoskoni näytti, kuinka raihnaiselta kolmekymppinen voi näyttää. – Hevosen iässä se on ikäloppu. Itse olen vasta 3-vuotias, heppa parhaassa iässä. Kuva: Lassi Puhtimäki
Juhlissa musisoinut Katja Karisukin heppahahmo Kuutoskoni näytti, kuinka raihnaiselta kolmekymppinen voi näyttää. – Hevosen iässä se on ikäloppu. Itse olen vasta 3-vuotias, heppa parhaassa iässä. Kuva: Lassi Puhtimäki

Leikkipaikka tietenkin

Lapset saavat itse kertoa, millainen paikka Heporannan päiväkoti oikein on?

– Leikkipaikka, Aino ja Lenni vastaavat viipymättä.

Päiväkodin toivotuimpia puuhia ovat yhä edelleen ulkona touhuaminen, jumppasalissa roikkuminen ja Piippolan vaari -laulun laulaminen.

Aino ja Lenni tykkäävät myös piirtää ja leikkiä kotia ja autoilla, minkä jälkeen mennään yleensä syömään.

– Joku päivä täällä on ollut pyttäriä, Lenni paljastaa.

Aino kehuu kaiken ruoan olevan hyvää, ja Lennistäkin päiväkodissa on vain yksi ikävä asia.

– Niistä himputin banaanin maalaustehtävistä en tykkää. Ne ovat vaikeita, hän kertoo päiväkotiin rakentuvasta viidakosta.

Ainutlaatuisia pikkuihmisiä

Kolmessa vuosikymmenessä päiväkodin arki on muuttunut paljon: lainsäädäntö on uudistunut tiuhaan, ja nykyisin jokaisella lapsella on henkilökohtainen varhaiskasvatussuunnitelma.

– Kaiken keskiössä on lapsi, joka otetaan huomioon omana ainutlaatuisena pikkuihmisenä, Ypäjän varhaiskasvatusjohtaja Minna Nouko kuvaa.

Käytännössä tämä tarkoittaa muun muassa pienryhmissä toimimista, havainnoimista ja lasten ideoiden huomioimista. Yhteistyö vanhempien kanssa voisi olla Noukosta vieläkin tiiviimpää.

Heporannassa 1–3-vuotiaiden Varsojen, 3–5-vuotiaiden Ponien ja esikoululaisten Pollejen ryhmät ovat täynnä, ja lapsia on yhteensä vajaa 50.

– Toivottavasti lapsimäärä pysyisi tällaisena. Viime vuonna Ypäjällä syntyi vain kymmenkunta lasta, mutta tänä vuonna paikkakunnalle on onneksi muuttanut uusia perheitä.

Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Helena Koskela on työskennellyt Heporannan päiväkodista vuodesta 1996 saakka. Parasta työssä ovat edelleen ehdottomasti lapset. Kuva: Lassi Puhtimäki.

Ulos säällä kuin säällä

Varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Helena Koskela on työskennellyt Heporannan päiväkodissa vuodesta 1996 saakka.

– Sitä ennen olin päiväkodissa työharjoittelussa 1990-luvun alussa. Näiden lasten lapsia olen hoitanut jo toisessa polvessa.

Vaikka lapset ovat muuttuneet vähän levottomammiksi, ovat he ehdottomasti yhä parasta työssä. Koskela nauttii työskennellä pienten ryhmässä, jonka taaperot valottavat aitoudellaan.

– Lapsista huomaa, että leikki on edelleen tärkeää. Olemme aina ulkoilleet paljon säällä kuin säällä. Se rauhoittaa joka ryhmää. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic