Lounais-Häme

"Herätyskellojen pitäisi soida" - Tiilikainen: Lämpenemisen rajoittaminen puoleentoista asteeseen erittäin vaikeaa

Helsinki
08.10.2018, 13:21

Ulkomaat

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) toivoo IPCC:n kansainvälisen ilmastoraportin johtavan siihen, että Pariisin ilmastosopimuksen toimeenpanosäännöistä sovitaan tänä syksynä. Lisäksi valtioiden pitäisi päivittää antamiaan päästörajoituslupauksia tiukempaan suuntaan heti kun sopimus astuu voimaan vuonna 2020.
– Silloin lähtöhetkellä päästäisiin siltä kolmen asteen polulta alaspäin, Tiilikainen sanoo.
Valtioiden nykyisillä lupauksilla ilmasto on lämpenemässä kolme celsiusasetta vuosisadan loppuun mennessä. Ilmastosopimuksessa tavoitellaan enimmillään kahden asteen lämpenemistä, mutta tuoreen ilmastoraportin mukaan muutos pitäisi vakavien seurausten välttämiseksi rajata vain 1,5 asteeseen.
– Se tulee olemaan erittäin vaikea asia. Se on mahdollista, mutta ei tapahdu hetkessä vaan nyt tarvitaan vuosien ja vuosikymmenten johdonmukaisia päätöksiä – ja mitä nopeammin, sitä helpompaa se on, Tiilikainen sanoi.
Lämpenemisestä esiteolliseen aikaan verrattuna yksi celsiusaste on jo toteutunut. Tiilikaisen mukaan ilmastonmuutos ei olekaan enää jokin tulevien sukupolvien ongelma vaan jotain, jonka me parhaillaan elävät ihmiset koemme jo nyt ja yhä rankemmin elämämme loppupuolella.
– Kyllä nyt herätyskellojen pitäisi soida. Kyse on meidän omista elinolosuhteistamme, Tiilikainen sanoo.
IPCC:n tuoreen raportin mukaan ilmaston lämpeneminen yli 1,5 asteella aiheuttaisi järisyttäviä seurauksia maapallolle.

Osa ekosysteemejä pelastuisi

Lämpötilan nousua kahdella asteella pidettiin vuosia rajana, jonka maapallo vielä kestäisi. Tuore raportti osoittaa, että näin ei mitä todennäköisimmin ole.
Kolme vuotta sitten solmitun Pariisin ilmastosopimuksen allekirjoittajamaat sitoutuivat pitämään ilmaston lämpenemisen alle kahdessa asteessa suhteessa esiteollisen ajan tasoon eli 1800-luvun puoliväliin. Lisäksi ne lupasivat pyrkiä siihen, että lämpeneminen pidettäisiin alle 1,5 asteessa tällä vuosisadalla.
IPCC:n ennuste on lohduton: 1,5 asteen raja ylittynee nykyisillä kasvihuonekaasupäästöillä jo vuoden 2030 tienoilla tai viimeistään 2050-luvun alussa. Jo aiemmin on arvoitu, että tähän mennessä luvatuilla päästövähennyksillä lämpötilan on ennustettu nousevan kolmella asteella vuosisadan loppuun mennessä.
Raportin mukaan seurauksissa on merkittävä ero, kun verrataan lämpötilan nousua 1,5:llä ja kahdella asteella. Maapallon keskilämpötilan nousu kahdella asteella käytännössä hävittäisi koralliriutat, kun 1,5 asteen nousun jälkeen olisi vielä mahdollista pelastaa 10-30 prosenttia olemassaolevista ekosysteemeistä. Lisäksi merenpinta nousisi 10 senttiä vähemmän, jos ilmaston lämpenemistä pystyttäisiin rajoittamaan 1,5 asteeseen. Tämä säästäisi miljoonat ihmiset merenpinnan nousun aiheuttamilta elinalueiden tuhoutumiselta ja muilta dramaattisilta seurauksilta.
Lisäksi raportista käy ilmi, että helleaallot eivät yleistyisi yhtä paljon eikä niitä tulisi yhtä usein kuin siinä tapauksessa, että ilmasto lämpenisi kahdella asteella. Myös kasvi- ja eläinlajien selviämisessä sukupuuton uhalta on suuri ero riippuen siitä, minkä verran ilmasto lämpenee.

Muutoksia energiankulutukseen ja elintapoihin

Ilmasto on lämmennyt esiteollisesta ajasta noin asteen verran. Jo tämä muutos on tuonut mukanaan monia sään ääri-ilmiöitä, kuten merenpinnan nousua, pitkiä helleaaltoja ja rajuja myrskyjä.
IPCC:n raportti vaatii nopeita ja rajuja toimia, jos alle 1,5:n asteen tavoitteesta halutaan pitää kiinni. Jos halutaan säilyttää 50 prosentin mahdollisuus pysyä tavoitteessa, maailmasta on tultava hiilineutraali vuoteen 2050 mennessä. Hiilidioksidipäästöjä täytyy saada leikattua jyrkästi jo vuoden 2020 jälkeen. Tekemistä on paljon, sillä vuonna 2017 ihmiskunta tuprutti ilmaan ennätysmäärän hiilidioksidipäästöjä.
Raportissa esitellään erilaisia malleja, joiden avulla maapallon keskilämpötilan nousu voisi olla mahdollista rajata alle 1,5 asteeseen.Yksi nojaa vahvasti siihen, että energiankysyntää vähennetään, kun taas toinen esittää suuria muutoksia ihmisten kulutustottomuksiin, kuten lihansyönnin vähentämistä ja polttomoottoriautoista luopumista. Yksi malleista edellyttää valtavien hiilidioksidimäärien saamista pois ilmasta. Tämä vaatisi joko valtaisaa metsien istuttamista ja siirtymistä entistä enemmän biopolttoaineiden käyttöön tai sellaisten teknologioiden kehittämistä, joilla hiilidioksidia pystytään vangitsemaan ilmasta.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti