Lounais-Häme Forssan seutu

Herneen viljely kiinnostaa maatalousyrittäjiä – Valkuaisomavaraisuutta halutaan lisätä

"Herneen viljelyä ovat lisänneet lähinnä he, jotka ovat viljelleet sitä jo aiemminkin ja joilla siementä on jäljellä."
Maatalousyrittäjiä kannustetaan viljelemään hernettä. Kuva: markku åberg
Maatalousyrittäjiä kannustetaan viljelemään hernettä. Kuva: markku åberg

Herneen viljely kiinnostaa suomalaisia maatalousyrittäjiä, mikä näkyy jonkin verran myös Forssan seudulla. Kiinnostusta herneen viljelyyn ovat ProAgrian kasvutilannekatsauksen mukaan lisänneet hyvä taloudellinen tulos ja valkuaisomavaraisuuden lisäämispyrkimykset.

Kasvintuotannon asiantuntija Vesa Koivula ProAgria Etelä-Suomesta kertoo, että Suomen valkuaisomavaraisuutta halutaan nostaa, mikä tuo lisätukea esimerkiksi herneen tai härkäpavun viljelyyn. Taustalla on huoli Suomen matalasta valkuaisomavaraisuudesta. Kotieläinten rehukäyttöön menevää raaka-ainetta joudutaan tuomaan runsaasti ulkomailta, mihin liittyy nyt erityisesti koronatilanteen takia riskinsä.

– Tieto lisätuesta tuli kuitenkin tänä keväänä sen verran myöhään, ettei se ehtinyt vaikuttaa viljelijöiden suunnitelmiin. Herneen viljelyä ovat lisänneet lähinnä he, jotka ovat viljelleet sitä jo aiemminkin ja joilla siementä on jäljellä. Valkuaisomavaraisuutta halutaan nostaa myös niin, että poikkeusluvalla voi kylvää huonomminkin itävää herneen tai härkäpavun siementä, jos hyvin itävää siementä ei ole saatavilla, Koivula sanoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

29.9.2020

Fingerpori

comic