Lounais-Häme

Hesburgerin perustaja Ilta-Sanomissa: Kaiken verotuksen perusteeksi ympäristövaikutus - "Vain raha vaikuttaa käytökseen"

EU:n pienten muovituotteiden kieltoa hän pitää "pilipalitouhuna" niin kauan kun muovipakkauksiin ei puututa.
Hesburgerin perustaja Heikki Salmela Turussa. Arkistokuva. Lennart Holmberg / Turun Sanomat Kuva: Lennart Holmberg

Pikaruokaketju Hesburgerin perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Heikki Salmela esittää lauantain Ilta-Sanomissa, että kaiken verotuksen perustaksi pitäisi ottaa ympäristörasitus.

Ilmastonmuutoksesta huolestunut Salmela esittää lehdessä, että tulo- tai arvonlisäveroa ei enää maksettaisi, vaan tuotteen tai palvelun vero nousisi sen mukaan, millaisen ympäristövaikutuksen se tekee koko elinkaarensa aikana.

Hampurilaisketjun perustajan mukaan vain raha vaikuttaa ihmisten ja yritysten käytökseen niin, että sillä on todellista vaikutusta.

Hän nostaa Ilta-Sanomien haastattelussa esimerkiksi oman yrityksensä, joka joutui etsimään uusia vaihtoehtoja, kun ranskanperunoiden paistossa käytetyn rasvan vieminen kaatopaikalle kallistui ympäristömaksun takia. Nyt rasvasta tehdään biodieseliä.

EU:n muovituotekieltoa hän pitää ”pilipalitouhuna”. Hänen mukaansa muovisten pillien ja aterimien kiellossa ei ole järkeä niin kauan kuin muovisia liha- ja hedelmäpakkauksia saa käyttää.

Salmela esittää Ilta-Sanomissa, että ruokatuotteista luonnonkala voisi olla nollaverollista, mutta kasvatettu kala ei.

Heikki Salmelan omassa yrityksessä hänen esittämänsä veromalli johtaisi siihen, että lihaa sisältävät ruoat olisivat veron takia huomattavasti kasvisvaihtoehtoja kalliimpia. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic