Lounais-Häme

Hevonen mukana tieliikenteessä – Autoilijalta kaivataan huomaavaisuutta

Kun tien päällä kohtaa hevosen, ratin takana pitää olla älliä ja tilannetajua.

Huomaavaisuus on valttia, kun kohtaa hevosen tien päällä. Liikenneturva muistuttaa, että ratsukko tai hevoskärry on ohitettava hiljaisella nopeudella ja kunnon turvaväleillä. Seesteisinkin ratsu saattaa pelästyä, jos sen ohi kaasutellaan tai päristellään ajattelemattomasti.

– Hevonen on saaliseläin ja voi pillastua yllättävissä tilanteissa, vaikka se olisikin hyvin koulutettu ja totutettu liikenteeseen. Kun hevonen säikähtää, käyttäytyy se helposti arvaamattomasti ja voi paeta hallitsemattomasti. Se voi heittää ratsastajan selästään, hypätä ojaan tai tulla suoraan lähestyvän ajoneuvon eteen, selvittää Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Ratsukko on ohitettava rauhallisesti tasaisella nopeudella ja riittävin turvavälein joka suuntaan.

Äkkinäisiä liikkeitä tai äänimerkkejä on ehdottomasti vältettävä.

– Jos vastaantulevien kaistalla on liikennettä, ei voi lähteä ohittamaan ratsukkoa. Silloin pitää rauhassa odottaa turvallista ohituspaikkaa. Ei kuitenkaan kannata jäädä turhaan ratsukon taakse odottelemaan, sillä vaikka hevosen näkökenttä on rajallinen, on se erittäin hyvällä kuulollaan todennäköisesti havainnut lähestyvän ajoneuvon, Taskinen sanoo.

Hevosten kanssa liikkuvat raportoivat aika ajoin tilanteista, joissa ajoneuvon kuljettaja ohittaa ratsukon vaarallisesti.

– Aiheen saamasta huomiosta päätellen voi joka tapauksessa sanoa, ettei hevosen kohtaaminen liikenteessä ole ongelmatonta.

Valot myös ratsukolle

Kesäkuun alusta voimaan tullut uusi tieliikennelaki toi muutoksen ratsukoiden osalta. Jatkossa myös ratsukoilla on muiden hevosajoneuvojen tavoin oltava hämärän tai pimeän aikaan valaisimet, valkoinen valo eteenpäin ja punainen taaksepäin.

– Lisänäkyvyyttä pimeän tai hämärän aikaan saa helposti heijastimilla, jotka on syytä sijoittaa hevosen jalkoihin. Tällöin ne näkyvät liikkuvina hyvin joka suuntaan. Lisäksi ratsastajan kannattaa käyttää heijastinliiviä tai heijastavaa takkia.

Näin toimit oikein

Alenna ajonopeuttasi. Vaihda myös pitkiltä lyhyille ajovaloille.

Tarkkaile ratsastajan tai ohjastajan käsimerkkejä. Jos tämä pyytää sinua pysähtymään, pysähdy.

Ohita ratsukko kunnon turvavälillä ja vain turvallisessa paikassa, ei tunkemalla ahtaaseen väliin.

Pidä vauhti tasaisena ja nosta nopeutta maltillisesti vasta reilusti ohituksen jälkeen.

Älä soita äänimerkkiä tai kaasuta. Hevosen pillastumisesta voi koitua kohtalokkaat seuraukset.

Uusimmat

Näkoislehti

8.7.2020

Fingerpori

comic