Lounais-Häme Forssa

Hevosalalle kaivataan lisää yhteistyötä – Ikävä välikohtaus keskeytti Forssan Hevosfoorumin, kun Mika Penttilää uhkailtiin nyrkillä

Raviurheilun, ratsastuksen ja muiden hevosalojen toimijoiden kannattaa yhdistää voimansa.
Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio ja syyskuun alussa Suomen Hippoksen toimitusjohtajana aloittava Veikkauksen liiketoimintaryhmän johtaja Sami Kauhanen olivat mukana keskustelemassa Hevosfoorumissa Forssassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio ja syyskuun alussa Suomen Hippoksen toimitusjohtajana aloittava Veikkauksen liiketoimintaryhmän johtaja Sami Kauhanen olivat mukana keskustelemassa Hevosfoorumissa Forssassa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Hevosalalle kaivataan lisää yhteistyötä. Raviurheilun, ratsastuksen ja muiden hevosalojen toimijoiden kannattaa yhdistää voimansa. Tämä oli keskeinen viesti Forssan torilla lauantaina järjestetyssä Forssa-Areenan Hevosfoorumissa, jossa keskusteltiin hevostalouden tulevaisuudesta ja rahoitusnäkymistä. Hevosala työllistää Suomessa suoraan 15 000 ihmistä ja välillisesti vielä huomattavasti enemmän.

– Hevosalalla on koettu positiivista kehitystä, sillä syntyvien varsojen määrän väheneminen on saatu taittumaan ja ravipuolen palkintotaso on kehittynyt suotuisasti, syyskuun alussa Suomen Hippoksen toimitusjohtajana aloittava Veikkauksen liiketoimintaryhmän johtaja Sami Kauhanen sanoi.

Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio ja Suomen Ratsastajainliitto ry:n hallituksen varapuheenjohtaja Marjukka Manninen totesivat, että hevonen on hieno eläin, joka antaa elämyksiä ja jonka ympäriltä moni saa ammatin tai harrastuksen.

– Hevosala koskettaa tavalla tai toisella 500 000 suomalaista. Alan kannattaa tuoda esiin viestiä siitä, miten tärkeä osa yhteiskuntaa se on, Ypäjän Hevosopisto oy:n toimitusjohtaja-rehtori Pauliina Mansikkamäki sanoi.

Forssan seudulta löytyy osaamista

Forssalainen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) totesi, että Forssan seudulta löytyy hevosalan osaamista, joista esimerkkeinä ovat Ypäjän Hevosopisto, Jokioisten luonnonvarakeskus ja Forssassa toimiva Pilvenmäen ravirata ja hevosurheilukeskus. Esiin nousi myös muun muassa Hämeen ammattikorkeakoulun hevosalan tradenomikoulutus.

Forssan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Penttilä (kok.) sanoi, että hevosala on Forssan seudulle taloudellisesti tärkeä asia ja myös yksi nuorten tärkeimmistä harrastuksista.

Pilvenmäen raviradan ja hevosurheilukeskuksen toiminnanjohtaja Elina Hirvonen muistutti, että hevosalan toimijoiden ykkösasia on hevosen hyvinvointi, mikä kannattaa tuoda entistä selvemmin esille.

– Hevonen tuo myös ihmisille henkistä hyvinvointia, mikä vähentää sosiaali- ja terveyspuolen kustannuksia, Hirvonen sanoi.

Rahoituksen tulevaisuus iso haaste

Hevosalan isoksi haasteeksi todettiin rahoituksen tulevaisuus. Iso osa rahoituksesta tulee Veikkauksen kautta, mutta Veikkauksen rahoituksen on Kauhasen mukaan arvioitu putoavan tulevaisuudessa 15–25 prosenttia.

– Jos hevoset eivät kiinnosta, ala ei tarvitse rahaakaan. On tärkeää pitää yllä hevosen imagoa ja tuoda julki sen käyttötarkoituksia ja sitä, että hevosiin kannattaa satsata, Husu-Kallio sanoi.

Kauhanen huomautti, että hevosalalla pitää päästä eroon vastakkaisenasettelusta ja epäkohdista narisemisesta.

– On suuri rikkaus, että lajissa voivat kilpailla niin harrastajat, amatöörit ja ammattilaiset. Heillä kaikilla on yhtä suuri mahdollisuus kilpailla ja valmentaa huippu-urheilijaa, joka on hevonen. Osa harrastajista ei kuitenkaan tavoittele suurta rahaa vaan heillä on muita arvoja, kuten esimerkiksi se, että hevonen voittaa kotipaikkakunnalla, Kauhanen sanoi.

Tapahtuman järjestivät yhteistyössä Forssan Yrityskehitys oy, Hevosopisto oy, Pilvenmäen ravirata ja hevosurheilukeskus ja Forssan Kulttuuri-Axel ry. FL

Lue myös: Pilvenmäen strategiatyö käyntiin – Raviradalle oma Ascot-tapahtuma? (FL 9.3.2020)

Luitko tämän? Kun hevoset ovat areenalla, katsomot ovat täynnä – Ypäjän Hevosopiston avoimet ovet kiinnostavat vuodesta toiseen (FL 1.2.2020)

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic