Lounais-Häme Forssa

Hevosalan tradenomiksi 90 hakijaa, uusi koulutus syntyi Forssaan tarpeesta

Uusi koulutus HAMK:n Forssan-kampuksella houkutteli 90 hakijaa. Syksyllä aloittaa 30 opiskelijaa uudessa liiketalouskoulutuksessa.
HAMK:n uusi tradenomikoulutus pätevöittää liiketalouteen ja tarjoaa lisäksi erityisosaamista hevosalalle. Ensi syksynä Forssassa aloittaa alan opiskelut 30 kiinnostunutta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Joiltakin ulkomaalaisilta opiskelijoilta peritään lukukausimaksuja myös Hamkissa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Uusi hevosalan liiketoiminnan tradenomikoulutus Forssassa houkutteli 90 hakijaa yhteishaussa. Heistä 51 asetti opiskelupaikan ensisijaiseksi valinnakseen. Aloituspaikkoja on 30.

Koulutus alkaa elokuussa Hämeen ammattikorkeakoulun (HAMK) Forssan-kampuksella.

– Olemme tyytyväisiä kiinnostukseen ja opiskelijamäärään, sillä kyseessä on täysin uusi koulutus, ja pääsimme markkinoimaan sitä varsin myöhään, kertoo liiketalouden koulutuspäällikkö Sari Hanka HAMK:lta.

 

Lue myös: Hevosalalla uskonto kymppi ja matikka nelonen? – HAMK tuo tarjolle koulutusta hevostalouden yrittäjyyteen

 

HAMK tarjoaa uuden painotuksen tradenomikoulutukseen pyynnöstä.

– Forssan seudulla on vahva hevosalan osaamiskeskus, ja sieltä tuli viestiä, että liiketalouden osaajille olisi tarvetta. Mustialassa tarjottava hevosalan agrologikoulutus ei yksin riitä, Hanka toteaa.

Koulutus antaa Hankan mukaan myös hyvän polun alan yrittäjäksi.

– Uskon, että hakijoiden joukossa on jo heitä, joilla on yritystoimintaa alalla tai ainakin suunnitelmia yrittäjyydestä.

Potentiaalia myös kansainvälisillä koulutusmarkkinoilla

Tulevat hevosalan tradenomit seulotaan valintakokeessa, joka järjestetään 7. kesäkuuta Hämeenlinnan korkeakoulukeskuksessa.

Koulutuksesta saa tiedot ja taidot tradenomin tehtäviin, mutta lisäksi se tarjoaa erityisosaamisen hevosalan yrityksiin ja toimintaympäristöön.

Opinnot vievät noin 3,5 vuotta ja suorituksia kertyy 210 opintopisteen verran.

Koulutus annetaan suomeksi, mutta osassa opinnoista on mahdollista valita opiskelukieleksi englanti.

– On mahdollista, että tämä tradenomikoulutus suunnataan jossain vaiheessa myös kansainvälisille koulutusmarkkinoille.

Kestävä kehitys Forssan suosituin

Forssassa eniten hakijoita keräsi kestävän kehityksen ympäristösuunnittelijakoulutuksen monimuotototeutus. Siihen haki 113 ensisijaista hakijaa. Yhteensä hakijoita oli 214.

 

Lue myös: Forssa ja HAMK kehittävät puhtaiden ylijäämämaiden hyötykäyttöä – tarjonta ja kysyntä eivät nykyisin kohtaa

 

Mustialassa suosituin oli maaseutuelinkeinojen agrologin koulutus, johon oli 197 hakijaa. Heistä ensisijaisia on 93. Hakijamäärä nousi 16 prosentilla.

 

Lue myös: Maalaiselämää makeimmillaan – Mustialan avointen ovien päivän tähtiä olivat lehmät

 

Riihimäellä suosituin oli insinööriopinnot monimuotoisesti. Lepaalla suosituin oli rakennetun ympäristön hortonomin koulutus, Evolla metsätalousinsinöörin koulutus ja Valkeakoskella sähkö- ja automaatiotekniikan insinöörikoulutuksen päivätoteutus.

Monimuotototeutuksessa hyödynnetään aikaisempia opintoja ja työkokemusta, ja opinnot voi suorittaa osittain työn ohella.

Korkeakoulujen kevään yhteishaussa Hämeen ammattikorkeakouluun oli hakijoita 10 207, joista ensisijaisia hakijoita oli 3 426. Tarjolla on 1 590 aloituspaikkaa.

Ensisijaisesti hakeneita keräsi eniten sosionomikoulutuksen monimuotototeutus, joka oli ykkösvaihtoehto 366 hakijalle. FL

 

Luitko tämän: OP Lounaismaa lahjoittaa HAMK:in kestävän kehityksen koulutukselle 12 500 euroa

48 000 paikkaa 151 800 hakijalle

Korkeakoulujen kevään yhteishaussa oli 151 800 hakijaa. Haettavana oli noin 48 000 aloituspaikkaa. Niistä vähän yli puolet on ammattikorkeakouluissa.

Yliopistojen suosikkeja olivat kauppatieteellinen, humanistinen ja yhteiskuntatieteellinen ala.

Ammattikorkeakouluissa kiinnostivat eniten sosiaali-, terveys-, ja liikunta-ala sekä yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon ala.

Hakijoista 79 prosenttia oli ensikertalaisia. Aloituspaikoista 62 prosenttia on varattu ensimmäistä korkeakoulupaikkaansa hakeville.

Yliopistoissa kovin kilpailu on kuvataidealalla (26,6 hakijaa/aloituspaikka), psykologiassa (20,1) ja eläinlääketieteessä (10,4).

Ammattikorkeakouluissa suhteellisesti vaikeinta on päästä opiskelemaan luonnontieteiden alaa (6,8 hakijaa/aloituspaikka), sosiaali-terveys- ja liikunta-alaa (5,6) sekä kulttuurialaa (4,8 ).

Tulokset julkaistaan viimeistään 28.6. Opiskelijaksi hyväksytyt saavat automaattisesti tiedon valinnasta sähköpostilla.

Uusimmat

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic