Lounais-Häme Tammela

Hevoselämyksiä ja maalaisromantiikkaa – Kotisalon talli järjestää Tammelassa toimintaa kaikenikäisille vauvasta vaariin

"Tallimme on Green Care Finland -jäsentalli, mikä kertoo siitä, että toiminnassa etsitään voimaa ja hoivaa luonnosta ja edistetään ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua."
Welsh-poni Timi ja Eestin ratsuponi Mini ovat kotiutuneet Kotisalon tallin yrittäjän Emmi Halosen kanssa hyvin Tammelan Riihivalkamaan. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kotisalon tallin toimintaideana on tarjota hevoselämyksiä maalaisromanttisessa ympäristössä. Tammelan Riihivalkamassa tänä keväänä aloittanut talli järjestää pienryhmä-, päivä- ja leiritoimintaa sekä hyvinvointipalveluja.

– Ideanamme on tarjota kodinomaista ja yksilöllistä toimintaa. Järjestämme ohjelmaa kaikenikäisille vauvasta vaariin. Pidämme lapsille kesäleirejä ja tarjoamme päivätoimintaa hoivakotien vanhuksille ja erityisryhmille, kuten kehitysvammaisille ja mielenterveysryhmille, hevosyritystä pyörittävä Emmi Halonen kertoo.

Halonen on kouluttautunut monipuolisesti hevosalalle, sillä hän on suorittanut hevostoimijan, centered & riding -ohjaajan ja Suomen Ratsastajainliiton hevoskerho-ohjaajan koulutukset.

– Minulla myös luonto-ohjaajan koulutus, ja tallimme on Green Care Finland -jäsentalli, mikä kertoo siitä, että toiminnassa etsitään voimaa ja hoivaa luonnosta ja edistetään ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua. Toimintaperiaatteita ovat myös vastuullisuus ja luonnon kunnioittaminen.

Hevosten lisäksi tallilla voi tutustua muihin eläimiin, kuten koiriin, kissaan, kaneihin, kanoihin, vuohiin ja vierailevana tähtenä tallilla käy Halosen anopin kilpikonna.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Neiti Nöpönen on leijonanharjaksen ja kääpiölupan risteytys. Kani viihtyy sylissä paijattavana. Kuva: Lassi Puhtimäki
Neiti Nöpönen on leijonanharjaksen ja kääpiölupan risteytys. Kani viihtyy sylissä paijattavana. Kuva: Lassi Puhtimäki

– Eläimillä on hyvää mieltä tuova vaikutus. Kun vaikkapa pupun ottaa syliin, hymy irtoaa, vaikka ensin olisi ollut paha mieli.

Innostuneena ja luottavaisin mielin

Emmi Halosen lisäksi hevosyritykseen tulee työskentelemään hänen siskonsa Elina Halonen, joka on ratsastuksenohjaaja.

– Olemme pyörittäneet Elinan kanssa Pohjois-Karjalassa Juuassa hevosyritystä. Puolisoni Carlo Gylling työskentelee yrittäjänä yritysjärjestelyjen ja pääomasijoitusten parissa, ja hänen työnsä toi meidät Etelä-Suomeen. Huomasimme Tammelassa myynnissä olleen tilan, johon ihastuimme välittömästi ja jonka ostimme Mari ja Markus Laaksovirralta. Muutimme Tammelaan maaliskuun alussa, ja hevosyrityksen toiminta on siirtymässä Juuasta vähitellen tänne, Emmi Halonen kertoo.

Hevosyrittäjän työnsä ohella Emmi Halonen työskentelee tällä hetkellä myös sivutoimisesti kotitilansa ulkopuolella. Työnä on NHK:n myymien lypsyrobottien käyttöönotto.

Koronatilanne on Halosen mukaan hankaloittanut jonkin verran yritystoiminnan aloittamista, koska ihmiset eivät liiku minnekään. Positiivisena puolena on, että nyt Kotisalon tallissa on hyvää aikaa laittaa paikat kuntoon.

– Käynnistän yritystoimintaa innostuneena ja luottavaisin mielin. Odotukset ovat korkealla, sillä pidän paikastamme todella paljon ja uskon, että myös asiakkaat löytävät tänne.

Ensimmäinen kesäleiri Tammelassa heinäkuussa

Tallin hevosista ja poneista kaksi on suomenhevosia, yksi on norjanvuonohevonen, yksi welsh-poni ja yksi Eestin ratsuponi.

– Suunnitelmissa on, että järjestämme Tammelassa ensimmäisen kesäleirin heinäkuussa. Huolehdimme luonnollisesti voimassa olevista koronarajoituksista ja hygieniavaatimuksista. Järjestämme myös ympäri vuoden erilaisia teemaleirejä, kuten Halloween-leirin ja pääsiäisleirin. Ohjelmassa on teemaan sopivia tehtäväratoja, kuten vaikkapa munajahtia pääsiäisenä.

Ratsastustunteja ja -leirejä on tarjolla kaikentasoisille ratsastajille aloittelijoista edistyneempiin. Yleisleirille voivat tulla alkeiskurssilaiset, ja toiveleirillä hypätään jo esteitä, joten sinne vaaditaan jo hieman enemmän ratsastuskokemusta.

– Pidämme ratsastajille myös yksittäis-, pari- ja pienryhmätunteja. Opetus on yksilöllistä, ja tallilla pyritään muutenkin kodinomaiseen tunnelmaan, koska se tuo mukanaan viihtyvyyttä ja turvallisuudentunnetta. Syksyllä aloitamme heppakurssit, joille osallistuvilla ei tarvitse olla ennestään hevoskokemusta. Kurssilla opetellaan hevosen käsittelyä ja hoitoa, ja ohjelmassa on myös leikkiä ja askartelua, Halonen kertoo. FL

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic