Lounais-Häme

Hevosen viestit ja luonto liikuttavat Elonkierrossa, teemana vuorovaikutus

Elonkierron toinen teemakierros kertoo muun muassa hevosavusteisesta toiminnasta.
Hevonen on herkkä eläin ja siksi se sopii ihmisen ystäväksi vuorovaikutuksen harjoitteluun. Hevosavusteista toimintaa esitellään Elonkierrossa ensi tiistaina. Kuva: Kaisa Sir n
Hevonen on herkkä eläin ja siksi se sopii ihmisen ystäväksi vuorovaikutuksen harjoitteluun. Hevosavusteista toimintaa esitellään Elonkierrossa ensi tiistaina. Kuva: Kaisa Sir n

Hevosen rooli on muuttunut paljon vuosikymmenten varrella. Entinen työkaveri on nyt hyvinvoinnin airut.

Luonnonvarakeskuksen Elonkierto-puiston kesän toisessa teemaillassa syvennytään liikuttavaan hevoseen ja luontoon. Hevonen rauhoittaa ja luo luontevia vuorovaikutustilanteita.

Viime vuosina hevosia on käytetty tukena sosiaali- ja terveyspalveluissa. Luken tutkija Anja Yli-Viikarin mukaan hevoset luovat otollisia tilanteita asiakkaan fyysisten tai psykososiaalisten taitojen harjoitteluun.

– Varsinkin lapsille ja nuorille tarvitaan tekemisen ympäristöjä, joissa vaikeita asioita käsitellään luontevasti vaikka talliaskareiden parissa. Ongelmien sijaan huomio on ratkaisujen löytämisessä ja taitojen kehittämisessä, Yli-Viikari sanoo.

Teemakierroksella käsitellään hevosten tärkeyttä ihmisen hyvinvoinnille. Teemailta tutustuttaa myös hevosen tapaan viestiä ihmisen kanssa ja alan kouluttautumismahdollisuuksiin.

Kierroksen asiantuntijoina toimivat Luken tutkija Anja Yli-Viikarin lisäksi, sosiaalipedagogisen hevostoiminnan ohjaaja ja ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja Anu Virtanen Anun Arkista sekä hevosavusteisen koulutuksen kurssinjohtaja Leena Kalalahti Ypäjän Hevosopistolta.

Virtasen mukaan hevonen aktivoi toimimaan ja kohottaa mielialaa.

– Hevonen nostaa esiin tunteita ja ajatuksia ja myös haastaa vuorovaikutukseen. Hevonen ja ihminen ovat molemmat yksilöitä, jotka joutuvat harjoittelemaan vuorovaikutusta ja toistensa ymmärtämistä pystyäkseen toimimaan yhdessä, Virtanen sanoo.

Yli-Viikarin mukaan uusille toimintamuodoille on akuutti tarve, sillä nykyiset eivät riitä yhteiskunnan tarpeisiin lasten ja nuorten kasvun tukemisessa.

– Eläinavusteisen toiminnan avulla voidaan purkaa terapian pitkiä jonoja ja rauhoittaa alan ammattilaisten työtilanteita, Yli-Viikari sanoo.

Kierroksella on mukana myös Virtasen suomenhevonen Hessin Nitro, ja kierroksen päätteeksi on mahdollisuus talutusratsastukseen säävarauksella. FL

”Hevonen ja luonto liikuttavat” -teemakierros tiistaina 20.8. Jokioisten Elonkierto-puistossa. Kierros alkaa puiston portilta kello 18.

Uusimmat

Näkoislehti

13.8.2020

Fingerpori

comic