Lounais-Häme

Hevosmatkailun kavioura vie Kanta-Hämeen matkailupalveluihin, uusi hanke alkaa

Kantahämäläisen hevosmatkailun tiekartan osana julkaistaan myös kestävän hevosmatkailun hyvät toimintatavat. Kuva: Kaisa Sir n
Kantahämäläisen hevosmatkailun tiekartan osana julkaistaan myös kestävän hevosmatkailun hyvät toimintatavat. Kuva: Kaisa Sir n

Kanta-Hämeen hevosiin liittyvä liiketoiminta linkitetään nyt osaksi matkailun palveluverkostoa. Työhön tarttuu Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) kumppaneineen.

Hevosmatkailu on hyvin monimuotoista ja sen merkitys erityisesti Forssan ja Ypäjän seudulla on suuri.

HAMK:n luotsaamassa hankkeessa hevosmatkailu ja luontoaktiviteetteja sekä ruoka- ja matkailupalveluja tarjoavat toimivat tuodaan yhteen. Yhteyttä tiivistetään yhteistyötä ja markkinointia lisäämällä.

Hankkeessa nostetaan esiin alueen hevosyrittäjien matkailu- ja elämyspalveluita, sekä laaditaan hevosmatkailun tiekartta, joka tuo esiin yhteiset tavoitteet ja tahtotilan kestävän hevosmatkailun kehittämiseksi.

Samalla korostetaan suomenhevosen merkitystä osana alueellista omaleimaisuutta ja vastuullista sekä kestävää hevosmatkailua.

Lue myös: Forssan seudun matkailun kärjet hiottu valmiiksi – Kasvua tuovat luonto, kulttuuri, hyvinvointi ja paikallinen elämä

Valtakunnallisesti tunnettuina hevostapahtumien järjestäjinä Kanta-Hämeessä vaikuttavat esimerkiksi Ypäjän Hevosopisto oy, Riihimäen kesäravirata sekä Pilvenmäen ravirata ja valmennuskeskus, jossa järjestetään vuonna 2021 Suomen suurin ravitapahtuma Kuninkuusravit.

Tapahtumina Hämeenlinnan Keskiaikamarkkinat sekä Tammelan Hakkapeliittatapahtuma tuovat vuosittain esille erilaisia hevosohjelmapalveluita.

Osana kantahämäläisen hevosmatkailun tiekarttaa julkaistaan myös kestävän hevosmatkailun hyvät toimintatavat. Niillä varmistetaan toiminnan läpinäkyvyys eli ihmisistä, eläimistä, ympäristöstä ja taloudesta huolehtiminen.

Tavoite on, että hankkeen päätyttyä alueen hevosmatkailupalvelut on tunnistettu ja palveluiden ja reitistöjen saavutettavuus on varmistettu sekä valtakunnallisesti että kansainvälisesti.

Kestävän hevosmatkailun tiekartta Kanta-Hämeessä -hankkeessa ovat mukana HAMK:n lisäksi Luonnonvarakeskus (Luke), Forssan seudun hippos ry sekä Hippolis – Hevosalan osaamiskeskus ry. Hanke kestää vuoden 2020 loppuun.

Varansa hanke saa Kestävää kasvua ja työtä 2014–2020 – Suomen rakennerahasto-ohjelmasta. Tiekartan kokonaiskustannukset ovat 206 000 euroa ja hanke kestää vuoden 2020 loppuun. FL

Lue myös: Hevostalous työllistää noin 15 000

Uusimmat