Lounais-Häme

Hevosmedia kasvaa Ypäjällä

Lifestyle-alalla kaupalliset blogit ja sosiaalisen median yhteisöpalvelut ovat jo tuttuja ilmiöitä. Moni sisustus- tai muotibloggaaja ansaitsee elantoaan kirjoittamalla alan sivustolle Suomessakin. Vastaava on yleistä kansainvälisissä piireissä myös hevosalalla. Suomen hevospiireihin ilmiö ei ole vielä rantautunut – ennen kuin nyt.

Ypäjäläinen Penina Peltonen perusti Playsson.net-sivuston jo vuonna 2006, mutta nykyiseen muotoonsa verkkomedia on kehittynyt vuonna 2015. Sivusto tavoittaa jo 100000 hevosharrastajaa kuukaudessa ja sen kylkeen perustetun Instagram-tilin kuvia käy ihastelemassa viikoittain jopa 20–30000 kävijää.

-Sivuston konsepti on Suomessa uniikki. Palvelussa yhdistyvät hevosala, sosiaalinen media, blogit, artikkelit ja asiatieto, Peltonen kuvaa.

 

Sivustolla on 15 tiimibloggaajaa, jotka saavat sivustolle kirjoittamistaan jutuista palkkion, ja yhteistyöyrityksiä, jotka tilaavat bloggaajilta esimerkiksi tuotearvioita omista tuotteistaan. Sivustolla julkaistaan myös opasjuttuja vaikkapa hevosten käsittelystä, ratsastamisesta ja kilpailemisesta sekä erilaisia muita tietoja alan harrastajille.

Playsson.netin bloggaajat on tilattu kirjoittamaan ja kuvaamaan sosiaaliseen mediaan suurista kansainvälisistä hevosalan tapahtumista, kuten Viron Tallinn International Horse Show’sta ja Tukholman vastaavasta tapahtumasta.

-Tosin Suomessa kaikki viralliset hevosalan toimijat eivät ole vieläkään tunnustaneet Playsson.netiä edes mediaksi, Peltonen naurahtaa.

Ajatus nauratti häntä myös silloin, kun hän nouti postista virallisia lehdistöpasseja Englannin Gloucestershiressa toukokuussa pidettyyn Badminton Horse Trials -kilpailutapahtumaan, jota on järjestetty vuodesta 1949. Playsson.net pyydettiin tekemään kilpailusta artikkeleita, haastatteluita ja videoita suomalaiselle kohdeyleisölle.

 

Playsson.netin yrittäjät, Penina Peltonen ja hänen miehensä Alex Muurinen muuttivat Ypäjälle Hämeenkoskelta talvella vuonna 2015.

Alex kilpailee hevosilla ja sai Peninan suostuteltua muuttamaan kilpailu- ja valmennusmatkoilta tuttuun hevospitäjään. Kummallakaan ei ollut seudulla läheisiä.

Aluksi pariskunta asui omakotitalossa vuokralla 10-tien varressa. Honkalan tilaa hoitamaan he päätyivät viime kesänä omien hevostensa myötä.

-Meidän hevosemme tulivat tänne hoitopaikoille. Edellinen vuokralainen oli kuitenkin lopettamassa tilanhoidon, joten otettiin tila meille sitten hoidettavaksi.

Tällä hetkellä he ovat vielä vuokralaisina, mutta suunnittelevat tilan ostoa jossakin vaiheessa. Tilalla heidän kanssaan asuvat adoptiokoirat Elmo ja Väinö, tallikissa Mark ja sisäkissa Gägi, yksi kani, pariskunnan viisi omaa hevosta sekä kolme hoitohevosta.

 

Pariskunnalla on molemmilla vankka blogitausta. Tästä idea blogimedian yhdistämisestä verkkokauppaan ja muuhun toimintaan nousikin.

-Esikuvana tähän ollut ruotsalainen Hippson-verkkopalvelu, joka on toiminut pitkään ja on Ruotsissa alan johtavia sivustoja. Sillä on myös oma printtilehti, Peltonen kertoo.

Yrittäjäparinkin suunnitelmissa on myös mahdollisesti ratsastusurheiluun keskittyvä paperilehti, mutta he eivät ole vielä päättäneet mitään varmaksi. Molemmilla on kädet täynnä työtä nykyisissäkin toiminnoissa, mutta lehti voisi heidän mielestään ilmestyä esimerkiksi kolme tai neljä kertaa vuodessa.

-Olemme vähän miettineet, josko yritettäisiin lokakuulle ensimmäistä numeroa, Peltonen paljastaa.

He suunnittelevat, että lehti voisi olla kuvallisempi ja hiukan kevyempi kuin muut samantyyppiset lehdet, ikään kuin blogisivusto siirrettynä printtimuotoon.

 

Playsson.net on muutakin kuin blogimedia. Sivustolla on hevostarvikkeiden verkkokauppa ja satuloiden myyntivälitystä, minkä lisäksi yritys järjestää alan koulutusta ja kilpailuja sekä muita tapahtumia.

Alex Muurinen hoitaa Honkalan tilaa sekä lisäksi kengittää hevosia. Tilalla hoidetaan pariskunnan omien hevosten lisäksi muun muassa Ypäjän hevosopiston opiskelijoiden hevosia.

Nyt Playsson.net on avaamassa Ypäjän keskustaan myös hevostarvikemyymälän, jonka yhteyteen tulee myös posti, matkahuolto ja hevostarvikkeiden kirpputori. Myymälä toimi aluksi tilan pihapiirissä, mutta nyt koko myyntitoiminta verkkokauppoineen siirtyy liiketilaan.

Myymälään tulee myös provisiomyyntiin erilaisten pienempien yrittäjien hevostuotteita. Penina toivoisi alalle enemmänkin yhteistyötä muiden kanssa.

-Hevosalalla on mielestäni ihan liian vähän yhteistyötä. Ei kellään ole tällä alalla helppoa. Jos kaikki vähän auttaisivat toisiaan, se hyödyttäisi kaikkia, hän pohtii. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic