Lounais-Häme

Hevosopisto edustaa Riossa

Suomen Olympiakomitea sekä opetus- ja kulttuuriministeriö haluavat vahvistaa Suomen koulutusvientiä ja kansainvälistä yhteistyötä lähettämällä suomalaisia oppilaitoksia Rion olympialaisiin elokuussa kertomaan suomalaisesta osaamisesta.

Ypäjän Hevosopisto valittiin yhdeksi Rioon lähtevistä oppilaitoksista. Ypäjäläistä osaamista Brasiliassa edustavat Hevosopiston tuore rehtori Pauliina Mansikkamäki sekä markkinointipäällikkö Irina Keinänen.

Rion olympiakylään nousee Finland House, jossa Hevosopiston lisäksi suomalaisesta koulutuksesta ovat kertomassa esimerkiksi ministeriön esittelypiste, muita oppilaitoksia sekä alan yrityksiä. Pääteemat Finland Housessa ovat koulutus ja cleantech. Jokainen toimija kertoo suomalaisesta osaamisesta vahvuuksiensa kautta.

-Meillä luonnollisesti hevosalan osaaminen on keskiössä, mutta samalla tuomme esiin koulutusta, digitaalisuutta ja digitaalisuuden hyödyntämistä koulutuksessa, Mansikkamäki sanoo.

Mansikkamäki uskoo, että Hevosopisto valittiin Rioon lähtevien koulujen joukkoon sen esittelykonseptin ja -tavan ansiosta. Hevosopisto tuo hevosalaa ja koulutusta esiin Brasiliassa interaktiivisen seinän avulla.

Seinä kuvaa suomalaisen hevosalan koulutuksen ainutlaatuisuutta ja monipuolisuutta.

-Hevosalaa tuntematon ei ehkä osaa kuvitellakaan, kuinka laaja ala on. Esimerkiksi pelkästään ratsastuksen ohjaamisesta tai opettamisesta Suomessa on ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto ja erikoisammattitutkinto, Keinänen selittää.

Seinässä on kuvia eri hevosalan koulutuksista alkaen perusteista ja päättyen ammattilaisuuteen asti. Kuvien alla on QR-koodeja, joita voi avata kännykällään tai tabletillaan. Hevosopisto vie Rioon myös omat tabletit, joita olympiakylän kävijät voivat lainata. QR-koodeista avautuu tietoa pääasiassa videoiden muodossa kyseisestä hevosalan osasta.

Sekä esittelyseinä että -videot ovat Keinäsen suunnittelemia ja toteuttamia.

Hevosopisto pyrkii avaamaan Riossa myös omaa koulutusvientiään kuuden valmiin koulutusvientituotteen avulla.

Aiheena on esimerkiksi hevosavusteisen toiminnan koulutus eli käytännössä esimerkiksi ratsastusterapiaa tai hevosavusteista vanhustoimintaa. Hevoshoitajille tarkoitettuja kursseja ovat hevosurheilun dopingista kertova kurssi sekä kilpahevosten tarttuvien tautien ennaltaehkäisyn kurssi.

-Jälkimmäiselle kurssille tuli jo kansainvälistä kiinnostusta. Suomalaiset hevosten hoitajat ovat maailman parhaita, Keinänen sanoo.

Kurssitarjonnassa ovat myös ratsastuskilpailun toimihenkilön koulutus, valmennusfysiologian koulutus sekä hevosen omistajille tarkoitettu loishäädön kurssi.

Olemme keskittyneet nyt niihin, joissa olemme todella hyviä, mutta meillä on potentiaalia muissakin koulutuksissa, Keinänen sanoo.

Hevosopiston pisteelle Riossa voi pysähtyä kuka vain. Erityisesti Hevosopiston väki toivoo luonnollisesti hevosista kiinnostuneita ihmisiä kävijöiksi, mutta ketään pisteeltä ei luonnollisesti häädetä.

-Keskustelemme kävijän kanssa, kuinka perillä hän on hevosalasta ja mikä häntä kiinnostaa. Voimme myös kertoa yleisemmin suomalaisesta koulutuksesta, Mansikkamäki sanoo. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic