Lounais-Häme Ypäjä

Hevosopisto ja Fortum yhteistyöhön – hevosenlannasta energiaa 40 omakotitalon verran

Ypäjän Hevosopisto yhtyy strategiassaan kiertotalousajatteluun ja vastuullisuuteen.

Ypäjän Hevosopisto ja Fortum HorsePower ovat sopineet yhteistyöstä hevosenlannan hyödyntämiseksi energiana. Yhteistyön tavoitteena on Hevosopiston hiilijalanjäljen pienentäminen.

– Koemme, että Hevosopistolla alan suurimpana oppilaitoksena on korostunut vastuu, sillä koulutamme uusia ammattilaisia alalle. Haluamme opettaa huolehtimaan ympäristöstä kestävästi, kommentoi Hevosopiston toimitusjohtaja-rehtori Pauliina Mansikkamäki.

Hevosopiston uusi Täyttä Hevoselämää 2020 -strategia kertoo, että yhteistyö lannankäytännön osalta on osa opiston vastuullisuustavoitteita.

– Tavoitteenamme on myös vähentää jätteen määrää ja lisätä kierrätystä. Myös hankinnoissa ympäristönäkökohdat huomioidaan tarkasti, Mansikkamäki jatkaa.

Luonnonvarakeskus (Luke) ja Suomen ympäristökeskus (SYKE) ovat selvittäneet hevosenlannan energiakäytön ympäristövaikutuksia. Tutkimustulosten perusteella Hevosopiston on mahdollista pienentää hiilidioksidipäästöjään jopa 2000 kg vuodessa siirtymällä lannanpolttoon.

Uusi yhteistyö koskee toistaiseksi ainakin Hevosopiston noin 80 hevosen talliyksikön tuottamaa lantamäärää, joka on arviolta noin 7600 kg vuodessa. Määrällä tuotetaan energiaa 40 omakotitalon lämmitystarpeen verran.

Fortum HorsePowerin toiminta keskittyy kiertotalousajatteluun, jossa kuivikkeet ovat puupohjaisia ja uusiutuvia. Metsäteollisuuden sivutuotteena syntyvä puupohjainen kuivike toimitetaan tallille, missä se hyödynnetään kuivikkeena. Tallilla syntyvä kuivikelanta puolestaan hyödynnetään energiatuotannon raaka-aineena. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic