Lounais-Häme

Hevosopistolta kaivataan yhteistyötä

 

Petri Meller sai väistyä viime viikolla ja eilen Hevosopisto oy:n hallitus nimitti uudeksi toimitusjohtajaksi rehtori Pauliina Mansikkamäen. Nopeat käänteet herättävät toivoa ja luottoa tulevaisuuteen Forssan Lehden haastattelemissa ypäjäläisissä hevosalan yrittäjissä, joista osa ei halua nimeään julkisuuteen.

JR Tuontihevoset ky:n yrittäjä Jukka Rantanen asuu aivan Hevosopiston kupeessa. Hän on harjoittanut hevoskuljetusta Suomen ja Euroopan välillä jo vuodesta 1982. Rantasen mailta löytyy tilapäismajoitukseen tarkoitettu hevoshotelli kävelytyskoneineen ja ratsastushalleineen. Erityisen ahkeralla käytöllä hotelli on ollut Ypäjällä järjestettävien suurten kilpailuiden kuten Finnderbyn aikaan.

Rantanen sanoo, ettei hän ole päässyt tekemään Hevosopiston kanssa suoranaista yhteistyötä ja molempia osapuolia hyödyttävää yhteistyötä pitäisi ehdottomasti lisätä. Hän kaipaisi yhteistyötä esimerkiksi hevoskuljetuksiin – nyt molemmilla on kalliit kalustot vajaakäytöllä.

-Olen ollut tässä 14 vuotta, eikä kukaan Opistolta ole koskaan kysynyt mitään. Pitäisi istua porukalla miettimään, mitä yhteistyön eteen voitaisiin tehdä, mutta tyhjiä palavereja on turha pitää. Uuden toimitusjohtajan pitää päättää, että näin tehdään, Rantanen sanoo.

Rantasta huolestuttaa se, että erilaisia tapahtumia ja kilpailuja on Hevosopistolla ensi vuonna huomattavasti aiempaa vähemmän. Hän kertoo kysyneensä tähän syytä Melleriltä, mutta jäänyt vastauksetta.

-Helsingin seudulle on tullut uusia yrittäjiä. Järvenpäässäkin satsattiin 7,5 miljoonaa investointeihin. Siellä järjestetään runsaasti kilpailuja, mikä heikentää Ypäjän asemaa. Jos ei taistella vastaan, asiakkaat menetetään ja heidän takaisinhoukuttelemisensa vaatii isot ponnistelut. Nyt näyttää siltä, että nämä asiakkaat on menetetty.

Rantanen huomauttaa, että kilpailut tuovat Ypäjälle muualta väkeä, jotka käyttävät seudun palveluja ja jättävät rahaa esimerkiksi ravintola- ja majoitusyrittäjille. Hän sanoo ymmärtävänsä, että Hevosopisto voi nähdä, ettei kilpailuiden järjestäminen kuulu sen ydintoimintaan. Rantanen muistuttaa, että opiskelijoiden on tulevaisuudessa järjestettävä tapahtumia siellä, minne he menevät töihin.

Maatalousyhtymä Lehmusto/Lundströmin yrittäjä Juha Lundström pitää Pauliina Mansikkamäen valintaa toimitusjohtajaksi hyvänä asiana. Erityisen tyytyväinen Lundström on siitä, että tehtävään valittiin nainen.

-Naisista löytyy pirullista tarmoa, kun he paneutuvat asioihin. Mansikkamäellä on hyvä ammatillinen kokemus ja hän on talon sisältä tulevana perillä asioista. Hän on opetuspuolen ihmisiä ja ymmärtää resurssien tiukkuuden. Nyt johtamiseen tulee tolkkua, mikä on tärkeintä, Lundström näkee.

Hän näkee, että toimintojen tarkistaminen Hevospistolla on aiheellista. Lundström ei pelkää Mansikkamäen uupuvan rehtorin ja toimitusjohtajan tehtävien alla.

-Porukkaa opistolla on ja organisaatiosta voi vielä poistaa turhia johtajia. Tehtävien uudelleenjaolla Mansikkamäki pärjää.

Lundström kokee, että Mansikkamäki opetusalan ihmisenä panostaa opiston ydintehtävään eli oppilaiden kouluttamiseen muuta kehittämistä unohtamatta. Lundström näkee, että opiston maksullisten palvelujen kehittäminen on tärkeää ja siinä pitäisi jatkossa käyttää apuna yksityisyrittäjiä, kun tähän asti opisto on toiminut yksin.

-Pidetään kokous ja pohditaan, mitä voidaan tehdä yhdessä, jotta kaikki hyötyvät. Myös kunnan on panostettava yhteistyöhön Hevosopiston kanssa ja Hevosopiston hallituksen on tehtävä ryhtiliike. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic