Lounais-Häme Ypäjä

Hevospitäjän yhtenäiskoulun uusi rehtori uskoo läsnäoloon – Aikoo edistää Perttulan ja Kartanon yksiköiden yhtenäisyyttä

Hevospitäjän yhtenäiskoulun lukuvuosi alkaa kertyneen oppivelan kirimisellä.
Turo Järvelän työhuone sijaitsee Kartanon yksikössä, mutta hän aikoo olla joka viikko läsnä myös Perttulassa. Kuva: Tapio Tuomela
Turo Järvelän työhuone sijaitsee Kartanon yksikössä, mutta hän aikoo olla joka viikko läsnä myös Perttulassa. Kuva: Tapio Tuomela

Hevospitäjän yhtenäiskoulu on saanut uuden rehtorin. Ypäjäläinen, aiemmin Pöytyällä opettajan ja rehtorin töitä tehnyt Turo Järvelä aloitti työssään elokuun alussa.

Ensimmäisellä työviikolla rehtorin kalenteri on ollut täynnä: koulun aloitus pitää suunnitella huolella ja henkilökuntaa tavata. Myös ekaluokkalaisten tutustumispäivä siirtyi koronan vuoksi keväältä elokuun alkuun.

– En ole vieläkään ehtinyt tutustua kaikkiin opettajiin. Onneksi monet ovat ennestään tuttuja, koska omat lapseni ovat käyneet tätä koulua, tuore rehtori kertoo.

Työmatka lyhenee 20 000 kilometriä vuodessa

Turo Järvelä muutti perheineen Iisalmesta Ypäjälle 11 vuotta sitten. Syynä muuttoon oli perheen intohimoinen hevosharrastus. Tällä hetkellä Järvelän kotona asuu kaksi tammaa, jotka ovat molemmat saaneet tänä kesänä varsat.

– Elokuun alussa en ole paljon ehtinyt osallistua varsojen hoitoon, mutta eiköhän kiire tasaannu, kun koulut alkavat ja arki lähtee rullaamaan.

Järvelä työskenteli yhdeksän vuotta Pöytyällä luokanopettajana Mustanojan koulussa, jolloin hoiti myös rehtorin tehtäviä. Mustanojan koulu sulautettiin Riihikosken yhtenäiskouluun, ja Järvelä ehti työskennellä koulussa kaksi vuotta luokanopettajana.

– Kun rehtorin virka omalla kotikunnallani avautui, päätin hakea. Työmatkani lyhenee 20 000 kilometriä vuodessa, ja pääsen rehtorin ominaisuudessa suuntamaan koulun toimintaa.

Hyvinvointia ja yhtenäisyyttä edistämään

Mikä Hevospitäjän koulussa sitten muuttuu uuden rehtorin myötä?

Järvelä tähdentää, että mitään suuria ja äkkinäisiä muutoksia ei ole luvassa. Hän uskoo pikemminkin yhteistyöllä tehtävään jäntevään kehittämiseen.

Rehtori on kuitenkin saanut kunnan johtoryhmältä tehtäväkseen koulun yleisen hyvinvoinnin sekä Perttulan ja Kartanon yksikköjen yhtenäisyyden edistämisen.

Järvelälle hyvinvointi tarkoittaa ainakin sitä, että ongelmiin puututaan ennaltaehkäisevästi. Tämä lukuvuosi alkaakin keväällä kertyneen oppivelan kirimisellä. Tukiopetusta on tarjolla tavallista enemmän ja kertaukselle annetaan aikaa.

– Monessa kunnassa koulut alkavat tänä syksynä henkilöstön lomautuksilla. Onneksi meillä on resurssit kunnossa.

Ennaltaehkäisy on myös kiusaamisen ehkäisyä, oppilaiden kuulemista ja koulun viihtyvyyden parantamista. Järvelän mukaan on tärkeää, että sekä opettajat että oppilaat voivat hyvin ja kokevat kouluympäristön turvalliseksi.

Läsnäolo molemmissa yksiköissä tärkeää

Hevospitäjän yhtenäiskoulu aloittaa vasta toisen lukuvuotensa, ja sen kaksi yksikköä ovat yhä varsin etäällä toisistaan. Järvelän mukaan yksikköjen yhtenäisyyden edistäminen tapahtuu avoimen vuoropuhelun ja yhdessä tekemisen kautta. Kaikkien osapuolten pitää tulla kuulluksi.

Vaikka rehtorin pääpaikka sijaitsee Kartanon yksikössä, hän lupaa olla fyysisesti paikalla myös Perttulassa.

– Olen alustavasti suunnitellut olevani yhden päivän viikosta Perttulassa. Minulle on tärkeää olla läsnä kaikille oppilaille ja opettajille.

Opetustöihinkin rehtori ryhtyy tarvittaessa. Toistaiseksi hän toimii kuitenkin lähinnä sijaisena. FL

Koulut alkavat Ypäjällä torstaina 13. elokuuta.

Turo Järvelä

Aloitti Hevospitäjän yhtenäiskoulun rehtorina 1.8.

Koulutukseltaan kasvatustieteiden maisteri. Suorittanut johtamisen erikoisammattitutkinnon.

Asunut Ypäjällä 11 vuotta.

Työskenteli viimeksi luokanopettajana Pöytyällä. Tehnyt rehtorin töitä Mustanojan koulussa.

Perheeseen kuuluu puoliso, lapsia ja hevosia.

Hevospitäjän yhtenäiskoulu

Aloitti toimintansa syksyllä 2019.

Yhdisti Kartanon ja Perttulan koulut.

Koulun rehtorina toimi aiemmin Juha Kraapo, joka irtisanoutui virastaan huhtikuussa.

Eläköitynyt rehtori Heikki Vainio hoiti virkaa kesän ajan määräaikaisena.

Koulun rehtorin paikkaa haki yhdeksän henkilöä.

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic