Lounais-Häme Forssa

"Hevossillan jatko on turvattu" – Museotilalla osittainen vahdinvaihto

Sonja Virolainen siirtyy perinteitä huokuvan ravintolan ruoriin.
Sonja Virolainen (vas.) ja Raija Sundblom-Mero jakavat yhteisen ruokafilosofian, joten Hevossilta tarjoaa jatkossakin herkullisia lähiruokapohjaisia ruokia. – Välimme ovat hyvät ja avoimet, mikä on ollut tärkeintä työnteon kannalta, Virolainen kertoo. Kuva: Tapio Tuomela
Sonja Virolainen (vas.) ja Raija Sundblom-Mero jakavat yhteisen ruokafilosofian, joten Hevossilta tarjoaa jatkossakin herkullisia lähiruokapohjaisia ruokia. – Välimme ovat hyvät ja avoimet, mikä on ollut tärkeintä työnteon kannalta, Virolainen kertoo. Kuva: Tapio Tuomela

Perjantai 17. tammikuuta oli muutosten päivä Museotila Hevossillalla. Luonnonvarakeskuksen väelle tehty kattaus oli Raija Sundblom-Meron viimeinen emännöinti. Vastuu ravintolatoiminnasta siirtyy nyt Sonja Virolaiselle.

Muutoksesta voi ennakoida sujuvaa, sillä Virolainen on toiminut Hevossillan kokkina vuodesta 2015 alkaen. Ruokailun päälinjat pysyvätkin ennallaan.

– Meillä on Raijan kanssa samanlainen ruokafilosofia, Virolainen toteaa.

– Tiedän, että Hevossilta on hyvissä käsissä, Sundblom-Mero jatkaa.

Kokonaan Sundblom-Mero ei Hevossiltaa jätä, sillä hän jatkaa töitään museotoiminnan, mökkivuokrauksen ja matkailupalvelujen myynnin parissa. Sonja Virolainen ja aviopuoliso Markus Virolainen ottavat vastuuta myös näistä palveluista, kun omistajapariskunta ei ole paikalla.

– Asumme pääosin Järvenpäässä, missä ovat myös tyttäremme ja lastenlapset. Mammaa tarvitaan siellä.

Hevossillan vieraille muutos näkyykin lähinnä uusina kasvoina. Keittiö toimii jatkossakin tilausravintolana, mutta Virolainen mielii lisätä kaiken kansan lounaspäiviä, jotta Hevossilta tulisi yhä tutummaksi oman alueen väestölle.

Työnjako tuli ajankohtaiseksi, kun Hevossillan pyörittäminen alkoi käydä turhan työlääksi tilan omistajille.

– Ikä tuo rajoitteensa, ja työtä alkoi olla 70-vuotiaalle liikaa.

Päällimmäinen tunne on helpotus siitä, että Hevossillan jatko on turvattu.

– Tili- ja isännöintitoimistomme siirtyi tyttärelle ja nyt myös Hevossillalla on jatkaja, johon pystymme luottamaan.

Merot ovat muokanneet Hevossillasta 30 vuoden aikana harvinaislaatuisen kokonaisuuden, jonka korkea palvelutaso on kuorrutettu historialla. Myös taloudellinen panos on ollut merkittävä. Sundblom-Meron mukaan rahaa on kulunut kaksi miljoonaa euroa.

Sonja Virolainen on työskennellyt Hevossillalla vuodesta 2015 alkaen. Yhteistyö lähti puhelinsoitosta.

– Sonja tuli keikalle, ja se keikka on kestänyt nyt viisi vuotta.

Forssalaisille Virolainen on tullut tutuksi Lounas-Leenasta, jota hän pyöritti ystävänsä kanssa vuosina 2006–2011. Hevossillan vuosina hän on työskennellyt myös paikallisille pitopalveluyrityksille.

Myös Markus Virolaisella on yrittäjätausta Rakennus ja Huolto M. Virolainen Oy:ssä. Hevossillalle Markus on tehnyt huoltohommia. Jatkossa häntä nähtäneen myös ravintolasalin puolella.

Virolaiset asuvat Forssan Kivimäessä lastensa ja kotieläinten kanssa. FL

Hevossilta

Hevossilta rakennettiin vuonna 1895 Forssan kartanon sivutilaksi.

Nykyinen omistajasuku on viljellyt tilaa vuodesta 1945 lähtien.

2003

alkaen Hevossilta on ollut matkailutila ja kokouspaikka.

Veikko Merolle tila siirtyi 1988. Tuolloin tilalla oli kuusi rakennusta, nyt rakennuksia on 35, joukossa kuusi hirsimökkiä, kahdeksan saunaa ja talonpoikaismuseo, joka on ainoa kokonaan säilynyt forssalaisrakennus ajalta ennen A.W. Wahrenin saapumista.

1800-luvulla rakennettu ravintola toimi aikoinaan Forssan kartanon sairaseläinnavettana ja ennen nykyistä käyttöään emakkosikalana.

Tilan vanhojen rakennusten sisustusta leimaa museaalinen kädenjälki, joka on peräisin Raija Sundblom-Merolta.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

1.4.2020

Uusimmat