Lounais-Häme Forssan seutu

Hevosta ei voi käsitellä etänä – Korona on haastanut Hevosopiston ja FAI:n opetuksen järjestämisessä

Ammatillisessa koulutuksessa on totuttu opiskelemaan konkreettisilla käytännön töillä. Nyt koronavirus on pakottanut FAI:n ja Hevosopiston etäopintoihin.
Yrityspalvelupäällikkö Mika Palanen kehittää FAI:ssa uusia etäopetustapoja. 4K-kamera kuvaa jyrsintäkeskuksen ohjauspaneelia, kun samaan aikaan Palasen kypäräkamera näyttää opiskelijoille konetta opettajan näkökulmasta. Lisäksi tilannetta kuvaa 360-asteinen kamera. Kuva: Tapio Tuomela
Yrityspalvelupäällikkö Mika Palanen kehittää FAI:ssa uusia etäopetustapoja. 4K-kamera kuvaa jyrsintäkeskuksen ohjauspaneelia, kun samaan aikaan Palasen kypäräkamera näyttää opiskelijoille konetta opettajan näkökulmasta. Lisäksi tilannetta kuvaa 360-asteinen kamera. Kuva: Tapio Tuomela

Koulutuksen painotus käytännön töihin luokassa istumisen sijaan on monelle syy hakeutua ammatilliseen koulutukseen. Koronavirustilanteen vuoksi työsaleihin tai hevostalleille ei koulun puitteissa kuitenkaan nyt pääse, vaan myös Forssan ammatti-instituutissa ja Ypäjän Hevosopistolla on siirrytty lähes kokonaan etäopetukseen.

Opetus- ja kulttuuriministeriön toiveen mukaisesti valmistuville opiskelijoille kuitenkin tarjotaan molemmissa oppilaitoksissa mahdollisuuksia yksittäisiin lähitilaisuuksiin, jotta valmistuminen ei venyisi.

Lisäksi moni opiskelija suorittaa kevään aikana työelämäjaksoja, mikäli se edelleen on sopinut työpaikoille ja opiskelijalle.

FAI:n kaikkien koulutusalojen toiminta etenee suunnitelmien mukaisesti, FAI:n rehtori Maaria Silvius sekä tekniikan alojen koulutusalavastaava Antti Virta kertovat. Opiskelijoiden henkilökohtaisia opetussuunnitelmia on jonkin verran muokattu, jotta kevään aikana suoritettaisiin erityisesti täysin etänä tehtäviä opintoja.

Monia opintoja on myös mukautettu verkkoon. Esimerkiksi tekniikan aloilla on panostettu erilaisiin simulaattoreihin, joilla opiskelijat pääsevät tekemään samanlaisia töitä kuin lähiopetuksessakin.

– Opiskelijoiden töitä voidaan käydä läpi Teamsissa ruudun jakamisen kautta. Opettajan kanssa voi esimerkiksi miettiä, toimisivatko erilaiset suunnitteluohjelmistolla tehtävät työstöradat tosielämässä, Virta kertoo.

Virran mukaan kevään opintojen läpivieminen ei tuota ongelmaa, mutta hän myöntää, että koululla on pieni huoli opiskelijoiden ns. kädentaitojen oppimisesta, mikäli poikkeustila pitkittyy vuoden lopulle saakka.

– Meillä on kuitenkin jo tulevaisuuteen keskittyvä työryhmä, jossa on ideoitu, miten tilanteeseen voitaisiin mukautua kriisin pitkittyessä.

Myös Ypäjän Hevosopistolla opiskellaan nyt etänä. Siihen on ollut hyvät edellytykset, sillä Hevosopistolla on viime vuosina ollut useita Opetushallituksen rahoittamia hankkeita, joilla on kehitetty laitteistoja sekä opettajien digiosaamista.

Toimitusjohtaja-rehtori Pauliina Mansikkamäki toteaa haasteena olevan se, että hevosten käsittelyä ei opi kuin hevosten parissa, mutta koulun talleilla ei tällä hetkellä voi harjoitella. Hevosopiston hevosia hoitaa tällä hetkellä oma henkilökunta ilman opiskelijoita.

– Onneksi suurimmalla osalla opiskelijoista on hevosia kotonaan tai jossain lähellä kotia. Olemme kehittäneet tapoja, miten opintoja voidaan edistää ja sitä valvoa myös etänä, Mansikkamäki sanoo.

Esimerkkinä hän käyttää ratsastusta: Opiskelija voi kuvata videon ratsastamisestaan ja lähettää sen opettajalle, joka antaa suorituksesta palautteen.

– Moni opiskelija on sanonut ääneenkin silti kaipaavansa koululle. FL

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic