Lounais-Häme

Hevosten eväät korsiintuvat pelloille

Jos hevosesi pitää esikuivatusta säilöheinästä niin ei hätää, sitä riittää. Mutta jos hevosesi pitää kuivaheinästä, niin siitä voi tulla vielä talvella pulaa.

Tammelalainen Isto Mäki-Tulokas toteaa, että heinäsadossa ei sinänsä ole mitään vikaa. Heinää tulee määrällisesti aiempien vuosien tahtiin, mutta laadullisesti olisi toivomisen varaa.

Hän tekee suurimmaksi osaksi esikuivattua säilöheinää eikä sen kanssa ole ongelmia, mutta kuivaheinä alkaa mennä vanhaksi, koska sitä ei ole voinut niittää sateilla.

-Kyllä se ravihevosille kelpaa, mutta siitostammoille ja varsoille tätä ei voi antaa, Mäki-Tulokas sanoo kesken niittotöiden.

Heinä alkaa nimittäin vanhuuttaan ruskistua juuristaan, joten ravinteiden määrä alkaa huveta.

Yleensä kuivaheinää niitetään juhannuksen tienoilla.

Mäki-Tulokas ei ota kantaa siihen, kumpi heinä on hevoselle parempi vaihtoehto. Toisen omistajan mielestä toinen ja toisen toinen.

-Nämä on näitä mielipidejuttuja.

Myös Ypäjän Hevosopiston opettaja Heikki Heiskanen toteaa, että kuivaheinä on tänä kesänä ongelmallista.

-Jos ehti tehdä niiton hyvissä ajoin, niin tänä kesänä voi saada toisen ja kolmannenkin sadon.

Heiskanen tosin toteaa, että useimmilla kuivaheinän teko on vielä vaiheessa.

-Heinä korsiintuu jo ja ravintoarvo heikkenee, mitä pidemmälle niitto siirtyy.

Hevonen ei enää kohta saa heinästä energiaa.

Heiskasen mukaan osa on tehnyt kuivaheinäksi tarkoitetusta heinästä säilöheinää.

-Hevosihmisillä on voimakkaita mielipide-eroja heinästä. Toiset suosivat säilö- toiset kuivaheinää.

Hevosopistolla käytetään suurinpiirtein puolet säilö- ja puolet kuivaheinää.

Joillekin hevosille säilöheinä ei sovi. Hevonen voi saada siitä ripulia.

-Säilöheinässä käytetään maitohappobakteeria säilöntäaineena ja se käyttää sokerin.

Heinän sokeripitoisuus vaihtelee. Heiskasen mukaan suuri sokeripitoisuus on harrastehevosille ongelma. Se voi nimittäin saada sokeripitoisesta heinästä metabolisen oireyhtymän.

-Se vastaa diabetesta, jos verrataan ihmisen tauteihin.

Heiskasen mukaan taudin määrä kasvaa myös hevosilla niin kuin diabetes ihmisillä. Jotkut hevoset ovat geneettisesti alttiimpia sairastumaan oireyhtymään aivan niin kuin joidenkin ihmisten suvussa kulkee diabetes.

-Syy-seuraus-suhde on samanlainen. Hevonen on luotu tekemään töitä. Harrastehevosia käytetään liian vähän ja syötetään liikaa, Heiskanen summaa.

Proagrian asiantuntijan Päivi Rekolan mukaan kuivaheinää on Lounais-Hämeessä päästy tekemään vasta tällä viikolla.

-Määrällisesti sato on hyvä, muttei laadullisesti, Rekola vahvistaa Mäki-Tulokkaan kommentin.

Rekolan mukaan satonäkymät näyttävät määrällisesti hyvältä muidenkin kasvien osalta. Esimerkiksi viljojen, herneiden ja härkäpapujen kasvustot ovat mallillaan.

Tosin sateiset ja lämpöiset säät lisäävät tauti- ja homeriskiä.

-Toivottavasti poutasää jatkuu. Vettä ei enää kaivata ennen puintiaikaa.

Syysviljoja aletaan puida elokuun alussa ja kevätviljoja myöhemmin syksyllä. FL

Kahdenlaista heinää
SäilöheinäIlmatiiviisti muoviin pakattua rehua, jonka kuiva-ainepitoisuus on 45-75 prosenttia.Säilöheinät analysoidaan usein kuten esikuivattu säilörehu.Maitohappokäymisen tunnusluvuista varmistuu, onko kyseessä esikuivatettu säilörehu vai säilöheinä.Ruokinnassa jaottelulla ei ole käytännön merkitystä muuten kuin enintään joidenkin vitamiinien tarvetta arvioitaessa.Säilöheinä on talleilla nykyisin hyvin yleistä.Säilöheinät pysyvät sulana talvisin, mutta kosteimpiin voi muodostua jäähilettä.KuivaheinäRehulaji, joka säilyy korkean kuiva-ainepitoisuutensa ja matalan kosteutensa ansiosta.Jotta mikrobikasvua ei tapahtuisi, varastointikosteuden on syytä olla vähintään 83 prosenttia.Odelmaheinäksi kutsutaan heinää, joka on tehty loppu- tai syyskesällä ensimmäisen sadon jälkeen kasvaneesta uudesta kasvustosta.Sen lehtipitoisuus on suuri, ja se sisältää vain vähän kortta.Moni talli käyttää edelleen kuivaa heinää.Pitkät ja kosteat syksyt voivat vaikeuttaa sen varastointia.

Uusimmat

Fingerpori

comic