Lounais-Häme

Hiekanjyvät eivät enää hymyä vie

-On hassua puhua siitä. Tuntuu, että puhuisin jostakusta muusta ihmisestä, 23-vuotias Patrick Tiainen hymähtää hänen teinivuosistaan kysyttäessä.

Tiainen kärsi nuorena pahasta masennuksesta ajatuksista. Kotona oli vaikeuksia muun muassa isän työttömyyden vuoksi, ja tilannetta pahensi jatkuva koulukiusaaminen.

-Aloin menettää elämänhaluani. Jo viidennellä tai kuudennella luokalla minulla oli itsetuhoisia ajatuksia, Tiainen sanoo.

Kuudennella luokalla hänellä todettiin keskivaikea masennus, mutta Tiainen lähti kuraattorin luota ovet paukkuen, eikä aiheeseen enää palattu. Masennus ja kiusaaminen yltyivät yläasteelle mentäessä.

-Tilanne meni niin pitkälle, että suunnittelin omat hautajaiseni. Olin tehnyt kutsulistan, valinnut ruoat ja laulut, kirjoittanut puheet hautajaisiani ja koulua varten sekä kirjeen vanhemmilleni, Tiainen toteaa.

Käännös valoisampaan tapahtui rippileirillä.

-Lähdin leirille vastahakoisesti. Heti kun astuin leirialueelle, tunsin, kuinka jokin vetää minua puoleensa. Leirin kolmantena päivänä annoin elämäni Jeesukselle, Tiainen sanoo.

Tiainen ajatteli uskoon tultuaan, että elämä on jatkossa ruusuilla tanssimista.

-Ei se ihan niin mennyt. Kiusaaminen vain paheni, koska en ollut kovin ujo tunnustamaan uskoani, Tiainen hymähtää.

Tiainen oli muuttanut omaan yksiöönsä, jakoi postia vuokrarahojen saamiseksi ja samalla kävi koulua.

-Kun viranomaiset saivat tietää, minut vietiin lastensuojeluyksikköön. Se kaikki oli liikaa nuorelle miehelle.

Edelleen masentunut Tiainen määrättiin vähintään neljäksi vuodeksi psykoterapiaan. Ensimmäisen vuoden aikana Tiaisen usko ja sen tuntemus alkoivat syventyä, ja olo alkoi parantua nopeasti.

-Vuoden päästä psykoterapeutti sanoi, että jos jatkamme terapiaa, se olisi kuin laastarin laittamista parantuneen haavan päälle. Se oli päivä, jolloin ymmärsin, että vanha oli jäänyt taakse, Tiainen hymyilee.

Muutamaa vuotta myöhemmin Tiainen koki, että Jumala kutsui häntä lähtemään Keniaan. Parikymppinen mies kävi Afrikassa raamattukoulua ja viipyi siellä lopulta yhdeksän kuukautta.

Tiainen koki, että Jumala haluaa hänen jatkavan uskon parissa työskentelyä Suomessa. Niinpä hän palasi Suomeen ja perusti Uskon Sana -nimisen kirkkokunnan Kokkolaan, josta hän on kotoisin.

-Tiesin, ettei minulla olleita toimintoja ja visioita pysty sullomaan mihinkään nykyiseen uskontokuntaan. Olisin vain pirstonut seurakuntien työtä.

Tiaisen kirkkokunta muun muassa on paljon kaduilla kohtaamassa ihmisiä, minkä moni uskovainenkin kokee Tiaisen mukaan oudoksi. Uusi Sana on tällä hetkellä Tiaisen päivätyö. Hän johtaa perustamaansa seurakuntaa, tekee videoblogia ja radiotyötä, kirjoittaa kirjoja sekä kiertää Suomessa levittämässä uskoaan.

Tiainen tekee työtä, josta nauttii, eikä masennus ole vaivannut vuosikausiin. Silti Tiaisella ei ollut helppoa.

Vaivana ovat olleet Tiaisen toimintaan negatiivisesti suhtautuvat ihmiset. Tiaisen postilaatikko ja sähköposti ovat täyttyneet vihapostista ja jopa tappouhkauksista.

Kaikkein äärimmilleen mentiin maaliskuussa, kun hänet pahoinpideltiin sairaalakuntoon.

Tiainen oli ollut kylässä ystävillään, josta palattuaan hänet mukiloitiin oman kotinsa pihalla, hänen kätensä ja jalkansa teipattiin yhteen ja suu peitettiin teipillä.

-Minulla todettiin aivotärähdys ja ilmeisesti vatsa oli saanut kovia iskuja, mutta muuten olin kunnossa, Tiainen toteaa.

Tekijöitä ei saatu kiinni.

Tilanne ei ole helpottanut. Tiainen meni heinäkuussa naimisiin, mitä ennen hän sai uhkailuja, että joku tuhoaa häät. Pari viikkoa sitten joku lähetti hänelle kuvia hautakivistä.

Tiainen ei osaa selittää tekijöiden motiiveja muuta kuin pahoilla voimilla, jotka vastustavat Jumalan sanan levittämistä, sekä esimerkiksi rikollisjärjestöillä, joiden jäseniä hän on kääntänyt uskoon.

Tiainen on joutunut tekemään erilaisia järjestelyjä, kuten muuton, tapahtumien johdosta, mutta hiljentymään hän ei suostu. Forssan torilla Tiainen on ollut tällä viikolla kohtaamassa ihmisiä ja jakamassa kukkia.

-Ikävät tapahtumat ovat kuitenkin vain hiekanjyviä tässä isossa kalliossa, jonka päällä seison, Tiainen naurahtaa. FL

Helluntaiseurakunnan hengellinen Open Fest -tapahtuma, jossa Patrick Tiainen puhuu, vielä lauantaina kello 19 eteenpäin teltassa osoitteessa Turuntie 9, Forssa.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti