Lounais-Häme

Hiihtäjä Krista Pärmäkoski painoi jarrua kesällä, kuormitus oli mennä yli

Heinola
30.10.2018, 12:36

Urheilu-uutiset

Suomen naishiihdon ykkösnimi Krista Pärmäkoski hellitti kesän aikana pariin otteeseen harjoitustahtia, koska kehon kuormitus oli karata liian kovaksi. Kevennykset osuivat alkukesään toukokuun kovan harjoittelun jäljiltä, heinäkuun hellejaksoon ja loppusyksyyn ennen sunnuntaina päättynyttä Italian-leiriä.
Pärmäkoskea 12-vuotiaasta asti valmentanut Matti Haavisto kertoi tiistaina hiihtäjän mediapäivässä, että pystyy päättelemään jo urheilijan äänestä, onko kaikki hyvin. Hiihtäjän harjoitustuntemukset kertovat, ollaanko treenaamisessa oikeilla jäljillä.
Lopullinen signaali keventämisen tarpeelle tuli Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen testimatolta. Pärmäkoski ja Haavisto painoivat jarrua.
Pärmäkoski mietti lokakuussakin, lähteekö hän maajoukkueen jäätikköleirille Italian Val Senalesiin vai jääkö harjoittelemaan kotimaahan. Italian-leiriin liittyi kuormituksen lisäksi epävarmuutta kelistä, ja esimerkiksi Ruotsin maajoukkuehiihtäjät jättivät leirin väliin.
– Uskon, että ruotsalaisia harmitti, etteivät he lähteneet Senalekseen. Norjalaisetkin olivat tyytyväisiä, että tulivat, vaikka osa sairastuikin, Pärmäkoski kertoi Vierumäellä.
Jäätiköllä lumitilanne oli alkuun huono, mutta kolmannen leiripäivän jälkeen hiihto-olot paranivat lumisateen ansiosta.
– Olot olivat jäisemmät kuin koskaan, mutta harjoituksia ei tarvinnut lyhentää, ja pystyi hiihtämään myös perinteistä, Pärmäkoski kuvasi.
Pienen epäröinnin jälkeen leiri onnistui, ja Pärmäkoski tähyää luottavaisena parin viikon päästä alkavaan kilpailukauteen. Pääkilpailut ovat helmi-maaliskuun vaihteessa kisattavat MM-hiihdot Itävallassa, mutta Pärmäkoski kiertää tiiviisti myös maailmancupia.
– Olen kehittynyt siinä, mihin on panostettu eli vapaalla hiihtotavalla sauvoitta hiihtoon ja nopeaan hiihtoon, Pärmäkoski kertoi.

MM-kisaladut mieleisiä

Panostukset liittyvät Seefeldiä MM-hiihtojen stadionin lyhyeen loppusuoraan. Siihen on tultava vauhdilla, jos aikoo pärjätä kiritaistelussa.
Pärmäkoski pitää tulevia MM-latuja sellaisina, että ne erottavat jyvät akanoista.
– Moni on sanonut latuja helpoiksi, mutta naisilla vuorohiihtojyrkkyys on kuten Holmenkollenilla.
– Nousun päällä tulee todella pitkästi tasatyöntöä. Sitten tullaan nopeasti alas, ja uudestaan ylös, Pärmäkoski kuvasi.
Viime talvena Pärmäkoski voitti kolme olympiamitalia: yhdistelmähiihdosta pronssia, 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kisasta pronssia ja olympialaisten lopuksi 30 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähdöstä hopeaa. Seefeldissä hänen päämatkansa on 10 kilometriä perinteisellä, joka hiihdetään 26. helmikuuta 2019.
– Kovakuntoisin voittaa, Pärmäkoski tiivisti MM-latujen vaatimustason.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic