Lounais-Häme

Hiihtosuunnistaja Salla Koskela on oikealla uralla

Kevennetty harjoitusjakso joulun seudulla toi lisää vauhtia hiihtoon.
Lounais-Hämeessä toivotaan, että helmi-maaliskuun arvokisat karttuvat Salla Koskelan mitalikokoelmaa entisestään. Kuva: Tapio Tuomela

Harjoittelun kevennysjakso teki hyvää Lounais-Hämeen Rastin hiihtosuunnistaja Salla Koskelalle. Koskela voitti perjantaina vapaan hiihtotavan maastohiihtokilpailun Ainiovaaralla. Ypäjäläislähtöinen Koskela oli paras myös Ylitorniolla viikonloppuna käytyjen hiihtosuunnistuskilpailujen yhteisajoissa.

Ylitornion hisu-kilpailut olivat samalla Suomen ja Ruotsin EM-kisakatsastuskilpailut. EM-kilpailut käydään ensi kuun alussa vuoristo-olosuhteissa Turkissa.

– Kyllähän viikonloppu teki hyvää itseluottamukselle, kun sai hyvät hisu-kilpailut tähän EM-kisojen alle, tyytyväinen Koskela kertoo.

Koskelan hiihto ei kulkenut kauden ensimmäisissä kilpailuissa odotetusti, mikä heijastui myös suunnistuksen varmuuteen. Koskela päätti keventää harjoittelua joulun seutuvilla.

Parin viikon rennompi jakso osoittautui oikeaksi ratkaisuksi. Elimistö palautui ja hiihto alkoi kulkea. Koskela voitti jo hiihtosuunnistuskisat Ruotsin Bodenissa ja tahti vain parani viikonloppuna Ylitorniolla.

Koskela voitti kisaviikonlopun avanneen vapaan maastohiihtokisan selvällä erolla ennen Ruotsin Magdalena Olssonia ja Tove Alexanderssonia. Alexandersson ei suunnistuksen ja hiihtosuunnistuksen ystäville juuri esittelyjä kaipaa, ruotsalaisella on suunnistuksesta 18 MM-mitalia ja hisunkin puolelta 10 MM-mitalia, joista 8 kultaista.

Turha tekijä ei ole Magdalena Olssonkaan, hän suunnisti kesällä Alexanderssonin tapaan Venlojen viestin voittaneessa Stora Tunan joukkueessa.

– Päätin karsia aika paljon harjoituksia, kun ei kulkenut toivotusti. Oli hienoa havaita, että kevennetty jakso toimi ja meno parani, Koskela sanoo.

Lauantaina käydyssä hiihtosuunnistuksen sprintissä Koskela sijoittui parhaana suomalaisena toiseksi Olssonin jälkeen, Alexandersson oli neljäs. Sunnuntain yhteislähtönä käydyn pitkän matkan Koskela voitti selvästi ennen Alexanderssonia ja Olssonia. Yhteisajoissa Koskela oli ykkönen, Alexandersson oli toinen ja Olsson kolmas. Toiseksi paras suomalainen Marjut Turunen oli kokonaisajoissa neljäs.

– Toven alkukausi ei ole ollut paras mahdollinen. Mutta onhan Tove niin kova tekijä, että hänen voittamisensa tuntuu aina mukavalta.

Hiihtosuunnistuksessa käydään talvella kahdet arvokisat, kun helmikuussa kisataan EM-kilpailut niin eksoottisessa hisu-maassa kuin Turkissa ja maaliskuussa käydään MM-kisat Ruotsissa.

– Päätavoite on MM-kisoissa. En oikein tiedä mitä odottaa Turkissa EM-kisoista, kun ne käydään oudossa maastossa ja vielä 2 000 metrin korkeudessa. Niillä korkeuksilla ei hirveästi happea ole.

MM-kisoissa Koskelan tähtäin on korkeimmalla pallilla.

– Kultainen mitali on tavoitteena. Hopeaa on jo saavutettu, Koskela toteaa.

Seuraavan kilpailunsa Koskela käy ilmeisesti maastohiihdon puolella. Vantaalla kisataan Suomen cupia 15.–16. tammikuuta. FL

Uusimmat

Näkoislehti

15.8.2020

Fingerpori

comic