Lounais-Häme Forssa

Iivo Niskanen ohjastaa ravilähdössä Forssassa! Hyppää muiden huippuhiihtäjien tavoin ponin puikkoihin - Nyt etsitään kilttejä shettiksiä

Pienet shetlanninponit saavat kärryilleen huippu-urheilijoita. Mutta onko poni hiihtäjää ovelampi?
Iivo Niskanen vaihtaa sauvat ohjaslenkkeihin kesäkuussa Pilvenmäellä. KUVA: EPA

Pilvenmäellä on 7.6. suuren urheilujuhlan tuntua, kun shetlanninponit saavat rattailleen Suomen mieshiihtäjien kärkikaartin.

Ohjastajadebyytin tekee muun muassa koko viestikvartetti Iivo Niskanen, Risto-Matti Hakola, Matti Heikkinen ja Perttu Hyvärinen. Talli Hiihtoliito – johon mieshiihtäjien eliitti kuuluu – omistaa lämminveriravuri Bismarck Comeryn, jonka on tarkoitus juosta samoissa raveissa, tosin ammattilaisen ajamana.

Idea hiihtomiesten kutsumisesta sai alkunsa Pilvenmäen toiminnanjohtajan Elina Hirvosen ja ravien monitoimimiehen Kari Lähdekorven tuumailusta.

– Nyt on tehtävänä etsiä toimivat ponit. Lähtökohtaisesti ohjastajia on tulossa seitsemän. Jos lisäohjastajia löytyy, niin varmasti myös heillä on yhtä vahva ammattitausta ohjastajauralla. Kiltit ponit ovat tarpeen, Hirvonen nauraa.

Ponit valitaan sopivuuden sekä kilpailumenestyksen pohjalta ja pyritään saamaan samanvauhtisia poneja mukaan. Lähtö on tasoituslähtö, mutta lähtö suoritetaan paikaltaan tai käynnistä.

Sopivan ponin voi ilmoittaa sähköpostila osoitteeseen elina.hirvonen@pilvenmaki.fi. Ponilähtö juostaan ravilähtöjen välissä noin klo 19.30.

Ensikosketus ohjaksiin

Hiihtomiehillä ei ole kokemusta hevosten ohjastamisesta mutta Hirvonen uskoo, että säkäkorkeudeltaan korkeintaan 108-senttiset ponit pysyvät miesten hyppysissä.

Vaikka ponit ovat pieniä, vetävät ne aikuista miestä tai naista helposti kärryistä. Joskus myös nenästä.

– Ponit osaavat olla kovapäisiäkin, Hirvonen muistuttaa.

Hevosista eniten kokemusta on Iivo Niskaselle, joka omistaa useampaa ravuria.

– Hienoa, että kaikki pääsevät paikalle. Nyt saadaan selville, kenestä on ainesta ravikuskiksi.

Hiihtäjien ravuri on superlupaus

Talli Hiihtoliidon oma hevonen Bismarck Comery on syntynyt Tammelassa, Isto Mäki-Tulokkaan tallissa. Hevosen omistajiin kuuluvat Niskasen, Heikkisen, Hakolan ja Hyvärisen ohella Martti Jylhä, Lauri Lepistö, Jari Räisänen, Jesse Väänänen, Jari Vilmi ja tapahtumaa järjestävä Kari Lähdekorp.

Idea kimppahevosesta syntyi Lähdekorven ja Niskasen kesken vuosi sitten. Lähdekorpi näki Bismarck Comeryn juoksevan koelähdön syksyllä ja tiesi heti, että siinä on oikea hevonen hiihtoporukalle.

Bismarck Comery on valmennuksessa Turussa Harri Koivusen tallilla ja on aloittanut uransa lupaavasti. 4-vuotiaalla ruunalla on takanaan kuusi starttia ja viisi voittoa. Ainoassa tappiostartissaan ruuna laukkasi mutta kiri silti toiseksi.

Seuraavan kerran hiihtäjien polle kisaa pääsiäislauantaina Kaustisen 75-lähdössä. FL

Päivitetty 17.4. klo 16:40. Lisätty tietoa ponien hankinnasta ja vaihdettu kuva.

Fingerpori

comic