Lounais-Häme Forssa

Hiljaisuudessa kuulee paremmin - Aloita uusi vuosi lisäämällä palautumishetkiä arkeen

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran 8. tammikuuta 2019. Palautuminen on tasapainon löytämistä tekemisen ja olemisen välille.
Palautuminen on ehkä paras lahja, jonka voit itsellesi antaa, uskoo palautumis- ja rentoutuskeskus Kehrän yrittäjä Nina Pajanti-Raudus.

Tänä päivänä yhä useampi kokee arjen kuormittavaksi. Tahti on toisinaan armoton niin työelämässä kuin vapaa-ajalla.

– Tutkimusten mukaan puolet suomalaisista työikäisistä ei palaudu riittävästi arjessa. Siinä on paljon työsarkaa, Nina Pajanti-Raudus toteaa.

Hänen luotsaamansa Palautumis- ja rentoutuskeskus Kehrä vaalii ihmiskunnan ikivanhaa voimavaraa eli pysähtymistä.

– Avain hyvinvointiin on yksinkertainen, sillä vain pysähtymällä ihminen voi oppia kuuntelemaan itseään ja oivaltamaan, mitä todella tarvitsee.

Pysähdy hetkeen

Vuoden vaihduttua moni pyrkii terveellisempään elämään, joka usein tarkoittaa tekemistä, touhuamista ja rajujakin kuntokuureja.

– Ihminen on tietysti liikkuvainen jo luonnostaan, mikä on hyvä asia, mutta pitää muistaa olla itselleen myös armollinen.

Pajanti-Rauduksen mukaan uudenvuodenlupauksissa ei ole syytä unohtaa pysähtymistä.

– Ehkä voisit luvata itsellesi enemmän rauhoittumista, pieniä palautumishetkiä, omien voimien riittävyyden tarkkailua, tekemisen ja olemisen tasapainoa, hiljaisuutta ja hetkeen pysähtymistä, hän ehdottaa.

Alkuun pääsee myös pienin askelin.

– Pysähtymisen voi opetella aivan kuin minkä tahansa fyysisen taidon. Ei pysähtymisen tarvitse tarkoittaa tunnin meditaatiota päivittäin, vaan olisi tärkeää tuoda pieniä pysähtymishetkiä arkeen. Laske työt hetkeksi käsistäsi, jos se on mahdollista, sulje silmät pariksi minuutiksi, käy ulkona hengittämässä raitista ilmaa, Nina Pajanti-Raudus luettelee.

Kuuntele itseäsi

Itsensä kuuntelu pysähtyen ja mietiskellen on ollut ihmiskunnan voimavara kautta aikojen.

– Pohjolan asukkaiden ikiaikaisia rauhoittumis- ja mietiskelyhetkiä ovat olleet pilkkiretket talvisilla jäillä ja marjaretket syksyisen metsän rauhaa aistien.

Myös Nina Pajanti-Raudus johdattaa asiakkaitaan luontoon rauhoittumaan ja voimaantumaan.

– Enkä voisi opettaa näitä asioita, ellen eläisi, miten opetan. Nautin työstäni ja rauhoitun myös yhdessä ryhmien kanssa, mutta kaipaan tietysti yhtä lailla yksinoloa, hiljaisuutta ja palautumishetkiä luonnossa. Lisäksi hyvät yöunet ovat hyvinvoinnin a ja o. Jokaisen tulisi kiinnittää huomiota riittävään unen määrään. Siinä on myös yksi tärkeä uudenvuodenlupaus palautumisen kannalta.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic