Lounais-Häme

Hiljaisuus vaihtunut kyselyiksi

OP-Kiinteistökeskuksen Sanna Oras on varovaisen toiveikas.

-Meni monta vuotta, ettei keskustan liikekiinteistöjä kyselty käytännössä lainkaan. Nyt kyselyjen määrä on hieman vilkastunut, vuokravälittäjä Oras kuvailee.

Vireillä olevista vuokrasopimuksista Oras ei voi puhua mutta toivoo, että vuosi 2017 olisi menneitä vuosia menestyksekkäämpi ja Forssan katukuvaan ilmestyisi uusia putiikkeja.

-Viritelmiä on mutta nähtäväksi jää, paljonko niistä toteutuu, Oras toteaa.

Hiljaiset vuodet ovat näkyneet liikekiinteistöjen vuokratasossa.

Kiinteistönvälittäjä Mikko Ryyppö Forssan Isännöinti ja Kiinteistönvälityksestä arvioi vuokrien tulleen alaspäin 10 prosenttia vuodesta 2005 alkaen.

-Keskusta-alueella liiketilojen neliövuokra lähtee kymmenestä eurosta ylöspäin. Paikoin hintataso on pikkaisen halvempikin, Ryyppö ynnää.

Vuokrataso vaihtelee suuresti sijainnin mukaan. X-Indeksin omistaja ja toimitusjohtaja Heikki Kavén on yrittänyt vuokrata Postin alakerran maan alla sijaitsevia tiloja viiden euron neliöhinnalla, mistä hinta on noin puolittunut.

Ryyppö arvioi, etteivät vuokrat enää valu alaspäin ja Oras on samoilla linjoilla.

-Toki on vuokranantajia, jotka haluavat kiinteistölleen edes jotain käyttöä, jolloin vuokra voi painua hyvin alhaiseksi, Oras lisää.

Vaikka Forssan keskustassa on tyhjiä liikekiinteistöjä, kysyntä ei välttämättä kohtaa tarjontaa.

-Yritysten liikeideat ovat yksilöllisiä, joten sopivaa kohdetta ei aina yrityksestäkään huolimatta löydetä, Oras mainitsee.

Jos yrityksellä on suoraa kaupankäyntiä, liiketilan vuokraamisen edellytyksinä ovat hyvän sijainnin ohella riittävät paikoitustilat sekä lastausmahdollisuudet.

Tilojen oletetaan olevan myös valmiiksi hyväkuntoiset, vaikka yrittäjä muokkaakin tilaa näköisekseen.

Kaikesta huolimatta Mikko Ryyppö näkee tilanteen Forssan keskustassa kohtuullisen hyväksi.

-Monessa suuremmassa kaupungissa kauppakeskukset ovat imuroineet lähes kaikki myymälät ja kivijaloissa on lähinnä toimistotiloja. Forssassa liiketilojen käyttöaste on edelleen varsin korkea.

Ryyppö painottaa kaupungin päätösten vaikutusta ja tervehtii ilolla keskustan kaavamuutosesitystä, jossa sallittaisiin kahden kerrostalon rakentaminen tyhjillään olevan liikekiinteistön paikalle Hämeentien ja Vapaudenkadun kulmaukseen.

-Jos keskustaan saadaan lisää asukkaita, tuo se mukanaan kysyntää ja vilkastuttaa liiketoimintaa. Keskustan elinvoiman kehittäminen näkyy meidän päässä aina kysynnän lisääntymisenä, Ryyppö summaa. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic