Lounais-Häme Lounais-Häme

Hilkka Aaltosen pitkä ura päättyi Forssan K-Marketin sulkeuduttua – "Teräsmummo" pani näpistelijätkin aisoihin

Yli 40 vuotta lounaishämäläisiä palvellut Hilkka Aaltonen ei 65-vuotiaana osannut olla eläkkeellä kuin kymmenen päivää.
Tästä kaikki alkoi. Hilkka Aaltosen ensimmäinen kaupan alan työpaikka oli Forssan Paimenenkadulla sijainnut Säästö-aitta, joka myöhemmin tunnettiin Valtti-Rabattina. Kuva: Lassi Puhtimäki
Tästä kaikki alkoi. Hilkka Aaltosen ensimmäinen kaupan alan työpaikka oli Forssan Paimenenkadulla sijainnut Säästö-aitta, joka myöhemmin tunnettiin Valtti-Rabattina. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssalaisen Hilkka Aaltosen hymy ja iloinen juttelu on tuttu lukemattomille lounaishämäläisille.

Yli 40:n ruokakaupoissa vietetyn työvuoden aikana Aaltonen ehti palvella tuhansia ja taas tuhansia asiakkaita Forssassa, Jokioisilla ja Somerolla.

Aaltosen viimeiseksi työpaikaksi – ainakin toistaiseksi – jäi K-Market Murronkatu, joka sulki ovensa heinäkuussa.

– 65-vuotiaana keitin jo eläkekahvit. Silloin ehdin olla eläkkeellä kymmenen päivää, kunnes seinät alkoivat kotona kaatua päälle. Onneksi minut vielä otettiin töihin, Aaltonen sanoo.

Nyt 68-vuotiaana ensimmäiset viikot eläkeläisenä ovat sujuneet mukavasti esimerkiksi mustikkametsällä.

– Saa nähdä syksyn pimetessä ja marjastuskauden ollessa ohi, että tekeekö taas mieli töihin, Aaltonen nauraa.

Lue myös: Talsoilan asukkaat jäävät ilman lähikauppaa – Murronkadun K-Market sulkeutuu Forssassa (FL 17.7.2020)

Forssasta Somerolle, Jokioisille ja takaisin

Lammilta kotoisin oleva Aaltonen aloitti työuransa jo 14-vuotiaana. Oma ala löytyi vuonna 1978, kun muutamaa vuotta aiemmin Forssaan muuttanut Aaltonen pääsi töihin Paimenenkadulle Säästö-aittaan, joka myöhemmin tunnettiin Valtti-Rabattina.

– Oli se aluksi jännää. Työ oli hyvin vaihtelevaa. Asiakaspalvelu oli sinällään melko samanlaista kuin nykyään, mutta tänä päivänä työhön on tullut tekniikka mukaan.

Paimenenkadulta Aaltonen siirtyi Hämeentielle perustettuun uuteen Valtti-Rabattiin, missä kului 15 vuotta. Sieltä tie vei Someron Valtti-Rabattiin, minkä jälkeen edessä oli paluu Forssaan ja Kurkelanmäen Siwaan. Ennen K-Market Murronkatua Aaltonen ehti työskennellä myös Jokioisten Valintatalossa. Työnantaja myytiin useampaan kertaan, mutta Aaltonen sai aina jatkaa vanhana työntekijänä.

30 vuotta työurasta kului päällikön tehtävissä, mutta viimeisiksi työvuosiksi Aaltonen siirtyi omasta toiveestaan takaisin myyjäksi.

– Etenkin tietotekniikka stressasi minua, ja kun pääsin takaisin myyjäksi, niin tietyllä lailla taakka putosi harteilta.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Hilkka Aaltonen ei ole jäänyt toimettomaksi eläkeviikkoinakaan, sillä esimerkiksi marjastus on pitänyt kiireisenä.

Palvelua yli sukupolvien

Viimeisiltä työvuosilta Murronkadulta Aaltoselle ovat jääneet mieleen erityisesti ostoksilla käyneet koululaiset.

– Meillä on erittäin hienoja nuoria. Natiaiset aina sanoivat, että tuolta tulee ”kaupantäti”. Oli mukavaa, kun he uskalsivat pyytää apua, jos eivät vaikka ylettäneet johonkin.

Pitkän työuran aikana Aaltonen ehti palvella useampaa sukupolvea.

– Pääsiäisenä kaupassa kävi 11–12-vuotiaita poikia, ja yksi kertoi, että ”meidän iskä on käynyt pienenä sulta ostamassa”.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Työuransa aikana Hilkka Aaltonen ehti palvella monessa kaupassa. Arkistokuvassa Aaltonen on tiskin takana Kurkelanmäen Siwassa vuonna 2010. Kuva: Tapio Tuomela

Näpistelijät aisoihin

Aaltosen entiset työkaverit kuvailevat häntä iloiseksi ja rempseäksi asiakaspalvelijaksi.

– Tulin kaikkien kanssa toimeen. Jokaista asiakasta on palveltava tasapuolisesti, ja on hyvä kysyä aina välillä, että mitä kuuluu.

Työkaverit kertovat myös, että ”varkaille teräsmummo on pistänyt jauhot suuhun”.

– Kyllä välillä oltiin kaupan ovenrivassa kiinni molemmilla puolilla ja huudettiin pää punaisena. Päällikkö oli sanonut, että saan antaa näpistelystä kiinni jääneille porttikiellon ja pidin siitä kiinni. Yksi näpistelijä kysyi minulta, että miksen jää jo eläkkeelle. Vastasin, että ihan sinun kiusakseni olen vielä, Aaltonen naurahtaa.

Nykyään pienissä kaupoissa työvuorossa ollaan usein iltaisin yksin.

– En ikinä pelännyt, mutta yksin ei pitäisi olla mielestäni.

Lähikauppojen katoaminen harmittaa

Eläkkeellä asiakkaita ja työkavereita tulee ikävä, Aaltonen sanoo. Asiakkaiden puolesta myös harmittaa, kun jälleen yksi lähikauppa sulki ovensa, ja monen kauppamatka kasvaa.

– Aina kun olen jonkun vanhan asiakkaan nähnyt, niin tulee puheeksi, että ”voi harmi, kun kauppa lopetti”. Kiinteistö vain oli niin huonossa kunnossa, talvella täytyi pitää sisälläkin takkia.

Pienissä lähikaupoissa on Aaltosen mielestä monia etuja sijainnin lisäksi.

– Niihin uskaltaa laittaa melko pienenkin lapsen harjoittelemaan yksin kaupassa käymistä. Se ei isossa marketissa onnistu, Aaltonen toteaa. FL

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic