Lounais-Häme Somero

Himolukija, pullisteleeko kirjahylly? Tuo Somerolle eepoksesi vaihtoon

Mikset kierrättäisi kirjastossa lukukokemuksesi eteenpäin?
Eivätkö reseptit toimineet, kun Rakastavaisten illallisia päätyi kiertoon? Nythän niitä voi testata joku toinen. Kirjastonjohtaja Laura Tyysteri esittelee vaihtokirjahyllyyn ensimmäisinä tuotuja nidoksia. KUVA: Lassi Puhtimäki

Someron kaupunginkirjasto toteutti asiakkaiden toiveen. Sen nurkasta löytyy nykyään vaihtohylly, johon saa tuoda omia kirjojaan ja hakea muiden tuomia pois.

– Jo pari vuotta sitten ensimmäiset asiakkaat kyselivät, voisiko meillä olla tällainen. He ovat varmaan huomanneet, että sellainen löytyy todella monesta kirjastosta, virkkoo kirjastonjohtaja Laura Tyysteri.

– Nyt sitten teimme sellaisen. Jos kirjoja rupeaa tulemaan hyvin paljon, raivaamme niille isomman paikan.

Kirjojen kierrätyshylly kirjastoissa on jälleen yksi keino edistää lukemista.

– Kirjastot ovat yhteiskunnan palvelu, joissa tarjotaan aineistoa kaikille. Vahva ajatuksemme on siis kiertotalous ja yhteiskäyttö, jota tämä järjestely osaltaan toteuttaa.

 

Vaihtohylly avattiin keskiviikkona ja jonkun verran luettavaa on jo kertynyt, aina Eppu Nuotion ja Liza Marklundin dekkareista kokkauskirjoihin.

– Omassa kokoelmassamme on kirjallisuutta laidasta laitaan. Vaihdettavien kirjojen tyyliä emme lähde rajoittamaan.

Jonkin verran rajoituksia kirjasto asettaa siinä, millaisia kirjoja hyllyyn otetaan. Ei kierrätyskeskuksiinkaan tahdota likaista ja rikkinäistä tavaraa.

– Hyväkuntoisia kirjoja, sellaisia, mitkä ajattelisi ottavansa omaan kotiin. Lähdemme myös siitä, että hyllyssä olisi vain kirjoja, ei lehtiä, ainakin toistaiseksi.

Kirjastoista poistettuja kirjoja ei hyllyyn saa laittaa, koska ne voisivat sekoittua kirjaston omiin kirjoihin. Niteitä saa tuoda vain viisi kerrallaan, koska tilaa on niukasti.

– Ei ole tarkoitus, että hyllyyn tyhjennetään esimerkiksi kuolinpesän koko kirjahylly. Pois kirjoja voi viedä niin paljon kuin haluaa.

 

Samanlaisia vaihtohyllyjä löytyy muistakin kirjastoista Suomessa, mutta Lounais-Hämeen alueella ne ovat vielä harvinaisia.

Kirjastovirkailija Maija Rautiainen Forssan kaupunginkirjastosta kertoo, että vaihtohyllyä heiltä ei löydy, mutta ilmaishyllystä saa ottaa poistokirjoja veloituksetta.

– Joskus asiakkaat tuovat siihen myös omia kirjojaan, mutta sellainen hylly se ei virallisesti ole.

Urjalan kirjastonjohtaja Merja Tuovio kertoo, että keskustelua vaihtohyllystä on ollut, mutta se ei ole vielä edennyt pidemmälle. Myynnissä on silti koko ajan paljon poistokirjoja.

Myös tavallinen kirjojen lainailu jatkuu: Tyysterin mukaan isoimmat odotusjonot Somerolla ovat tämän vuoden Finlandia-ehdokkaissa.

– Jos haetaan tilastokärkeä, niin dekkarit ja kotimainen kaunokirjallisuus pitävät pintansa vuodesta toiseen.

Omat suosikit kirjastonjohtajalla vaihtuvat kausittain. Esimerkiksi nuorempana väliin jäänyt scifi- ja fantasiakausi on alkanut nyt löytyä.

– Luen ehkä keskimääräistä enemmän myös tietokirjallisuutta. Tällä hetkellä taitaa olla meneillään Pontus Purokurun esseekokoelma nimeltä Täysin automatisoitu avaruushomoluksuskommunismi. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

19.2.2020

Uusimmat