Lounais-Häme

Hirmumyrskyt uhkaavat Yhdysvaltoja ja Filippiinejä - Pohjois-Carolinassa yli 12 000 ihmistä paennut hätämajoituskeskuksiin

Helsinki
14.09.2018, 10:03

Ulkomaat

Yhdysvalloissa Florence-hurrikaani voi tuoda mukanaan yhtä paljon vettä kuin valtavaa tulvimista viime vuonna aiheuttanut Harvey-hurrikaani. Yhdysvaltojen kansallinen ilmatieteen laitos sanoo tuoreessa ennustuksessaan, että Florence voi tuoda joillekin alueille Pohjois- ja Etelä-Carolinassa pahimmillaan puolesta metristä metriin vettä. Asiasta uutisoi Guardian.
Laitoksen mukaan katastrofaalisen tulvimisen uhkaa ei voida liioitella.
Osaan Pohjois-Carolinaa on annettu lisäksi tornadovaroitus.
Carolinan rannikkoa lähestyvä hurrikaani Florence on luokiteltu viisiportaisella asteikolla nyt ykkösluokan hurrikaaniksi. Hurrikaanin tuulet etenevät nyt noin 40 metriä sekunnissa.
Pohjois-Carolinan osavaltiosta on paennut jo yli 12 000 ihmistä hätämajoituskeskuksiin hurrikaanin tieltä, kertoo kuvernööri Roy Cooper. Tällä hetkellä osavaltioon on avattu 130 hätämajoituskeskusta.
Sähköt ovat poikki jo yli 102 000 kotitaloudelta Pohjois-Carolinassa.

Supertaifuuni lähestyy Filippiinejä

Filippiiniläiset varautuvat kuumeisesti supertaifuuni Mangkhutin lähestymiseen. Ylimmän eli luokan viisi taifuunin odotetaan iskevän täydellä voimalla maihin vuorokauden kuluessa.
Taifuunin arvioidaan olevan voimakkain Filippiinejä tänä vuonna riepotelleista myrskyistä. Tuhannet ihmiset ovat paenneet kodeistaan.
Filippiinien pohjoisosassa sijaitsevan Luzonin saaren koilliskolkassa on jo alettu saada esimakua rankkasateista ja voimalla puhaltavasta tuulesta. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole tiedossa suuria vahinkoja tai tulvia.
Saaren asukkaat ovat laudoittaneet ikkunoitaan ja sitoneet kattoja, jotta tuuli ei veisi niitä mennessään.
– Sateista tulee voimakkaita, eivätkä tuulet ole vitsi, luonnehtii paikallinen hätätilaviranomainen.
Hänen mukaansa vesi voi nousta neljän kerroksen korkeuteen. Vaarassa ovat varsinkin kevyesti kyhätyt asumukset, jotka ovat yleisiä rannikkoseudulla.
Taifuunin ennustetulla reitillä asuu miljoonia ihmisiä. Filippiineiltä sen odotetaan siirtyvän kohti Kiinan tiheään asuttua etelärannikkoa. Alueella sijaitsee muun muassa Hongkong.

Korjattu aiempaa uutista klo 9.50: Filippiineistä puhuttaessa kyseessä on taifuuni, ei hurrikaani. Aiemmassa uutisessa käytettiin virheellisesti Filippiinien yhteydessä hurrikaani-sanaa yhdessä lauseessa.

https://www.theguardian.com/world/live/2018/sep/13/florence-hurricane-latest-live-news-updates-weather-path-storm-surge-north-carolina

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti